onsdag 17. august 2011

Høstens vakreste "eventyr" - DYRANUT

Tradisjonen tro dro vi atter en gang til Dyranut for høyfjellstrening. faktisk så fant vi ut, at det var 15 års jubileum dette året. Vi startet opp i 1996 og har vært der hvert år siden. Vi storkoser oss på Dyranut fjellstova, hos Kari og Asle. Vi får topp oppvarting  og treningsterrenget er til å miste pusten av...


Kom opp onsdag kveld og torsdag ble brukt til turgåing på Vidda. Det var flott vær og ble en herlig tur på ca 13 km. Frode og Bandit var også med. Her er noen bilder fra turen:

Isi og Bandit tar seg et "morgenbad":

For en nydelig utsikt. Her ses Nybulstølen i det fjerne:

Vi nærmer oss Nybustølen:

Det jeg ikke fikk tatt bilder av var Isi sitt "raid" mot alle lemen hun så/hørte/luktet... Hun tynnet nok ut bestanden en god del. Hun spiste minst 10 - 15 som jeg så, mistet litt tellinga også...men det var helt vilt!
Heldigvis tåler hun det meste...

Torsdag ettermiddag kveld kom flere og flere og kl 21.00 var alle kommet og vi fikk middag. Så litt sosialt samvær på "gutterommet" før vi tok kvelden.


Middag:

Fredag våknet vi til et fantastisk vær. Sol og lite vind. Kl 10.00 var vi på plass i terrenget. Jeg og Isi skulle trene overvær alle dagene. Jeg var litt spent på hvordan hun nå ville oppføre seg ift lemenjakt...
Aud og jeg, samt Kaare og Frode, skulle trene overvær og vi delte oss i to grupper. Jeg ville ha flere kortere økter, ilagt litt forebyggende lemmenjakttendenser, samt artige overværsmomenter.
1. økt: Isi fikk påvirkning av Aud. Aud løp utover og jeg klarte nesten ikke holde Isi igjen... Så gikk Aud ned mot ei hytte og jeg og Isi gikk inn i terrenget nedenfor den. Isi var gira og løp raskt bortover det flate landskapet. Hun passerte etpar lemen, men jeg greide å rope henne av. En gang spiste hun en...  
Vi gikk ikke så lenge før hun kom inn i ferten av Aud og da er det kun en tanke som står i hodet hennes, heldigvis. Da var all lemenjakt glemt og hun søkte seg flott fram til Aud, og hun gikk rett i lek.


Her har Isi funnet Aud:

2.økt:
Nå ville jeg ha Aud over bekken, slik at Isi måtte uti den for å komme inntil Aud. Da Isi fikk ferten av henne, svømte hun over. Vinden gikk litt "rundt" så hun mistet den da hun kom over, hun løp litt rundt men jeg så at vinden hadde snudd og vi var ganske langt fra Aud, ca 300 m. Isi kom tilbake til min side av elva og vi fortsatte nedover. Litt lengre nede kom det mer fert og Isi svømte igjen over elva. Nå fant hun enkelt fram til Aud, meldte og kom svømmende over igjen med meldingen. På denne økta spiste hun ingen lemen og fra hun fikk første ferten og til hun fant Aud, var det ikke noen lemenjakt :-)

Isi på vei over elva:

På vei over med melding:3. økt: En siste lille økt før lunsj. Aud gjemte seg litt bak en liten skrent. Pga misforståelser med hvor hun var, kom jeg inn litt feil, så Isi fikk synet av henne. Men hun sprang allikevel helt bort før hun meldte, veldig bra! Hun har ikke meldt på avstand på leeeeenge, og det tror jeg er pga at jeg lar henne gå rett i lek innimellom og at hun også får en godbit før melding av og til. Ergo kan det nok i hennes øyne, svare seg å løpe helt bort for å se om det kommer MAT og lek ;-))
Isi på vei for å finne Aud:
 Belønning:


Så var det lunsj i sola - herlig!!!

Odin halser:

4.økt: Nå ville jeg at Isi skulle jobbe oppe ved et vann, der vi også tidligere år har hatt figuranter. Det er for stort til at hun svømmer over, så momentet her er at hun får ferten av en figurant på andre siden og så må velge å løpe ut av fertsbildet og løpe rundt vannet uten fert, for så å få den igjen på andre siden.
Det gikk veldig bra. Isi fikk ferten av Aud langt oppi bakken og løp ned til vannet, fram og tilbake litt og så løp hun rundt. Hun gikk belønningen med en gang her.

Isi på vei rundt vannet:

Her er hun nesten helt rundt:


5-økt: Nå gikk Aud opp på den ene toppen i nærheten og jeg gikk inn et langt stykke fra henne og oppover den bratteste bakken. Etter litt lemenjaging får Isi ferten av Aud og piler avgårde. Kommer fint inn med melding og får belønning. Vi var vel ca 300 m fra Aud da Isi fikk ferten av henne.


Lørdag var det også fint vær. Litt skyer og noe sol. Litt mer vind enn fredagen. Det var bare Gro Elin og meg som skulle trene overvær, så vi fikk mange smø økter også denne dagen.
1.økt: Jeg ville ha en figurant helt i bunn av bakken og Gro Elin gikk ut. Jeg gikk helt opp på toppen av Larsbunuten og så videre langs kanten. Da vi var ca 400 m fra Gro Elin, sendte jeg Isi ut på et runderingsslag nedover den bratte bakken. Nesten med en gang fikk hun ferten og hun måtte jobbe en stund før hun fant Gro Elin. Kjekt å se på og terrenget her er perfekt til å stå og nyte synet av jobbende hunder :-))  Hun meldte og kom oppover bakkene igjen. Pust og pes... det er bratt ja, men hun holder fint helt inn.

Her er Isi på vei nedover bakken. Gro Elin er helt nede og ute til venstre av bildet:

2.økt: Nå var Gro Elin gjemt under en skrent. Hvis Isi kom seg ned og helt inntil henne skulle hun få belønningen med en gang. Men her kunne hun også melde på toppen av henne. Vi fikk se hva hun gjorde. Ferten fikk Isi nesten med en gang vi gikk inn i terrenget, vinden var jo god. Og hun kom seg helt ned til Gro Elin under skrenten og fikk dermed belønning direkte.

Her er Storm, svømmende på vei mot meg:

3.økt: Vi brukte området ved hytta igjen og Gro Elin skulle enten være inne på utedoen.. (den var stengt), under hytta (det gikk ikke...) eller bare sitte/ligge på benken langs veggen. Det gikk fint og Isi meldte på henne der hun lå og hvilte seg oppå benken ved hytteveggen.Vi kjørte bort til resten av gjengen for å ta lunsj. Så kjørte vi tilbake igjen og fikk to økter til.
4. økt: Rundt vannet. Det var det samme vannet som vi var ved i går, men i og med at vinden var snudd, så ville Isi få ferten av Gor Elin på andre siden av vannet. Isi fikk ferten av Gro Elin på lang avstand og jobbet seg først mot vannet og så løp hun rundt og opp skråningen. Hun meldte denne gangen og da hun kom tilbake var jeg kommet opp til vannet. Isi løp uti... men kjølte seg bare ned, hun holdt bittet fast i munnen. Kom så opp til meg. Da jeg tok ut bittet, løp hun ned til vannet for å drikke, før hun fortsatte for å få belønningen sin. Hun har en veldig pålitelig melding!!!

Isi har fått ferten og er på vei mot vannet:

 Nesten framme:
 

5. økt: Nå ville jeg bare ha en kort, kort økt. Isi skulle få en liten aha opplevelse, tenkte jeg... Og plasserte figuranten slik at vi kom gående rett mot henne, men at jeg hadde vinden i ryggen. Vi kom såvidt forbi henne da Isi får ferten og snur seg rundt og da ser hun Gro Elin bak steinen. Hun løper bort og melder selv om jeg står like ved. Tror det kan være lurt innimellom å legge figuranter slik vi vanligvis ikke gjør... Variasjon er viktig på de fleste plan.

Lørdag kveld fikk vi igjen en deilig 3 retters ( blomkålsuppe, reinsdyrsteik og creme brulè). Vi så en liten bildepresentasjon med bilder fra de siste 5 åra her oppe. Hadde ikke fått forberedt noe mer, siden det kom litt brått på at det faktisk var 15 års jubileum, alt... syntes vi nettopp hadde 10 års jubileum... Men vi koste oss til uti de små timer.
Kari og Asle fikk en koseredningshund som minne om 15 års jubileumet:
(dvs de fikk bare en papirkopi, for vi var jo ikke forberdt... men de får snart en "ekte")

Søndag våknet vi til litt regn og masse vind... Det så skikkelig surt ut, men det var mest vind... 7 grader og vind, brrr... ull-longsen måtte på ja. Men fra vi startet stoppet regnet, så det ble en fin dag allikevel.

Jeg er figurant for Bizzo:

1.økt: Ritva gikk ut for å gjemme seg. Vi var nå på et annet sted enn de andre dagene og jeg pekte på en haug litt bortenfor hvor jeg ville at Ritva skulle gjemnme seg. Det var en 150 - 200 m fra vannet, trodde jeg... og regnet med at Isi ville få ferten av henne ved vannkanten (det var et annet vann denne gang da...). Men det skjedde ikke, så vi gikk rundt vannet. Her utpå en odde fikk Isi ferten og hoppet uti. Det var langt å svømme over, så det gjorde hun ikke. Men jeg gikk i den retningen jeg så hun fikk fert fra. 
Det viste seg at avstanden var mye mye lengre enn jeg trodde. Der jeg trodde Isi ville få ferten, var det nesten 2 km til der Ritva lå... og fra der hun fikk litt fert vart det nesten 1 km. Etter litt på kryss og tversgåing (jeg var ikke helt sikker på hvor Ritva var), fikk Isi nok fert til å kunne løpe i en tilnærmet rett linje. Da var vi ca 4-500 m fra Ritva og jeg som trodde det var ca 150 m... Blir lurt av det åpne terrenget. Isi fikk også her belønning med en gang (tror jeg..., går litt i "baddel").

Ritva er klar som figurant:


 Her er visst litt fert, men Ritva er ennå langt unna og vinden er sterk:


2. økt: En kort økt før vi kjørte inn til lunsj/hjemreise. Ritva gikk rett bak bilene og gjemte seg. Jeg ville se at Isi klarte å skille ut figurantlukt fra bil/menneskelukt fra parkeringsplassen. Det gikk fint og Isi løp bort og meldte på Ritva. En fin avslutning - helt uten lemenmat....

Så var det tid for hjemreise. Det er alltid litt vemodig å dra vekk fra denne herlige plassen, men vi skal jo tilbake neste år og jeg gleder meg allerede.

1 kommentar:

Gro sa...

ÅÅÅÅ det ser kjekt ut å være på vidda og trene. : )