søndag 21. juli 2013

"Meldingstrening" med valp

Jeg starter ganske tidlig med de grunnleggende øvelsene til melding med bringkobbel.
De to viktigste tingene ifm melding er, slik jeg ser det (ferdig øvelse):

1. Holde fast bittet på vei inn til meg og ikke minst, ved siden av meg, til jeg sier «takk»/»vis» ol
2. Å alltid ta bittet raskt hos figuranten, selv om belønningen «frister», og komme raskeste vei til meg

Det er mange måter å trene dette på og jeg har under forsøkt å beskrive slik jeg gjør. Men det kan hende at jeg gjør endringer underveis, alt etter som hva valpen/hunden viser/forstår/framgang/utfordringer ol.

Jeg startet med pkt 1:
Dette er jo grunnleggende apporteringstrening. Og apporteringsøvelsen bør etter min mening være 100% bra før man tar full melding i skogen/runderingsøvelsen. Sitter ikke apportøvelsen 100%, gjør ikke meldingen det heller...
Å kunne holde fast ulike gjenstander inne hos meg trener jeg på fra valpen er kommet i hus.
Men man kan samtidig trene på delmomenter ifm melding:
Bruker ulike «typer bitt». Presenterer feks et plastrør foran henne og når hun tar munnen rundt - «klikk og godbit». Økte så gradvis hvor lenge hun må holde «løsbittet» før klikk/belønning.
Det betyr ikke noe om hun sitter eller står foran meg, men siden vi har trent kontakt sittende foran meg, velger Emma oftest å sitte.
Startet så med andre forstyrrelser, bla. i miljøet men også at jeg beveger på meg og hun følger etter meg med bittet i munnen.
En annen forstyrrelse jeg pleier å gjøre når valpen kan holde fast en stund og forstår hva den skal gjøre når bittet presenteres, er at jeg frister med godbit når hun holder fast. Ikke så mye fristing til å begynne med, for dette kan være litt vrient... men hun skjønte raskt at hun måtte holde fast for å få godbiten!

Et "ekte" løsbitt: 

Bære/apportere lekene tilbake til meg når de kastes:


Mer strukturert "Hold fast" trening med et slags plastrør:

Vannslangebit med sigarføring:

Ballen har vært kjekk å leke med:

Ulike gjenstander skal holdes fast:

Hvis hun slipper bittt/apporten før tiden, tar jeg den opp og starter på nytt. Blir det flere feil så er sannsynligvis noe for vanskelig og da må kriteriene senkes litt før de økes igjen. 
Hopper hun opp for å tyvstarte/stjele bittet ut  av hendene mine, tar jeg rasjt og gjemmer det bak ryggen. Det skal skje på mine premisser dette, sånn sett er jeg ganske streng!

Man må ha litt is i magen også for det er lett å bli stående på en 2-3 sekunder og ikke komme videre....
Jeg lar også bittet bli liggende på bakken og klikker når hun tar det opp og ev kommer mot meg hvis jeg bevger meg. Har også kastet bittet litt fra meg og klikket når hun først plukker, så snur seg, så snur seg og kommer litt mot meg, så kommer nærmere og helt inntil.


Man kan også legge på det at man tar i bittet og at hunden skal holde fast/dra imot, før klikk og belønning. Det er ivertfall viktig at hunden ikke slipper, selv om hendene (og vi) beveger oss. Det er kun klikk som betyr at det er ok å slippe (ev «takk» først).
Jeg gjør dette med flere ulike typer gjenstander, ikke bare sånne som ligner løsbitt. Hundene skal jo også apportere gjenstander i felt og spor, og dette er de samme grunnøvingene.

Så til punkt 2:
Jeg har begynt med det også, dette ligner mer på utfordringene ifm å melde hos figuranten. Det er en fordel (ja faktisk nødvendig, tror jeg) at pkt 1 er startet på, for da vet hunden hva den skal gjøre med «bittet». Jeg holder noen godbiter i åpen hånd og holder bittet (og klikkeren) i den andre hånda (det var nå man skulle hatt ei ekstra hånd...).
Hun prøver først å få tak i godbitene, da lukkes hånda... Når hun så tar bittet får hun klikk og godbit. Dette er viktig trening – «det å måtte gjøre noe – for å oppnå noe»! Dette kan gjøres mer og mer vanskelig etterhvert som hunden mestrer.
Dette ligner jo på det som skjer hos figuranten ved f.eks en rundering med melding.
Figuranten med belønning i lomma (=åpen hånd med godis) må vente, for først må bittet tas og komme inn til hundefører med – så ut igjen for belønning!
Tror denne erfaringen tidlig i hundens liv, kan være viktig!


1 kommentar:

Kristin sa...

Dette blir nok bra ja!!