fredag 23. juni 2017

Search and detection workshop

I pinsen 2017 reiste jeg og Emma til Fjellanger hundesenter. Der skulle det være en veldig interessant search and detection workshop. Jeg har stor tro på å hente kunnskap og erfaringer fra flere ulike miljøer. Har alltid hatt lyst til å dra på kurs hos Rune Fjellanger, og nå var muligheten her! Jeg var heldig som kom med og da pinsen kom, tok jeg med campingvogna og la i vei mot Os i Hordaland.

Første foredraget startet allerede fredag kveld og ingen ringere enn Lars Fâlt var foreleser! Han holder "koken", ennå, imponerende. Og for en kunnskap han besitter ift hund og ikke minst ift søk og nesearbeid! Spennende å høre på ham.Lørdag var det ulike foredrag hele dagen. Mange spennende forelesere fra både inn - og utland: Adee Schoon fra Nederland, Lars Fâlt, Tobias Gustavsson og Jens Frank fra SWDI/Sverige, Jonas Riise Johanssen og Rune Fjellanger fra Fjellanger hundesenter/Norge.

Her er bare noen svært få av de mange inntrykk jeg sitter igjen med:

Adee, snakket om søk, fert og søksutvikling:

Lars Fâlt:Spennende å høre om hva forsøk ift mat hadde å si på søk:
Det disse mente var at det å "sulte" hunden/ikke gi frokost, hvis man skulle bruke mat som belønning feks, heller hadde motsatt effekt:


Vind og temperatur påvirker fertsbildetTobias Gustavsson:Rune Fjellanger snakket om deres forskningsprosjekt der man bruker hunder for å oppdage rust og korresjon ifm oljeinnstallasjoner, spennende. Se her

Jonas Riise Johannesen fortalte om prosjektet med å oppdage lungekreft. Dette er et samarbeid med bl.a. Haukeland sykehus. Les mer her.Paneldebatt til slutt:Søndag og mandag var det trening av hundene. Vi var vi inndelt i 3 ulike grupper. Her var deltakere fra både politi, forsvaret, fengselsvesenet, HV, NRH og privatpersoner med spesiell interesse for søk/smellertrening ol. Det var 6 deltakere med hund i hver gruppe og det var ganske mange observatører tilstede alle dagene.

Instruktørene på min gruppe var Rune Fjellanger og Jonas Riise Johanssen.

Vi startet med litt teori og info om hva vi skulle gjøre, 
her er noen få av bildene jeg tok av foredragene:


Illustrasjonsbilde, men synes det er et kult bilde:


Vi skulle lære hundene og søke etter små, små fertsbilder. For min del ble det søkt etter menneskefert.

Så det ble lagt ut små biter av gjenstander inni mursteiner. Første økta fòr Emma rundt steinene i stor fart, men allerede i neste økt var hun roligere, og det ble bare bedre og bedre som dagene gikk. Dette er spennende og jeg er overbevist om at det å "finslipe" verktøyet vårt (dvs nesen til hunden), det vil vi få igjen for i det vanlige skogsarbeidet også!

Her er noen bilder og filmer:


Belønning:
Søndagen fikk vi også prøve "karusellen": 
 

Noen videoer:
På den første her, ser vi at hun har et (for) høyt tempo. Dette er et av de første forsøka mandagen, på veldig små fertsbilder/små biter av gjenstander i papp og stoff (tøy altså...). Dagen før hadde hun hatt noen søk, men da på større biter:


Her ser vi forskjellen noen få økter senere, tempoet er gått betraktelig ned og finsøket er startet, sjekk halen... dette er gøy!


Vi fikk også prøve "karusellen" siste dagen, det var også artig å se hvor raskt hun tok poenget:

 

En utrolig artig langhelg var over. Anbefaler alle som har anledning til å melde på til neste år! Dette blir mest sannsynlig en årlig pinse-workshop!


Ingen kommentarer: