mandag 21. juli 2008

En herlig fjellferie!!!


En hel uke på fjellet i Bjerkreim og for et vær vi har hatt - SOL - SOL - SOL, ikke en dråpe regn hele uka - utrolig!!!!

Vi, dvs Gro, Roald, Eirik, Anders og jeg (+ hundene), reiste opp til hytta på Tjørn/Lauperak mandag formiddag. Etter innlosjering og litt lunsj tok Gro og jeg oss en "liten" tur med hundene. Den varte i 3 timer. Guttene var kjørt for å fiske i Skineldvannet, og vi bestemte oss for å gå over fjellet dit. Da vi kom frem til vannet var de allerede reist tilbake til hytta - uten fisk!
På vei tilbake gikk vi en annen vei. Vi gikk oppover fjellene og kom til en bratt, bratt skrent. Det var en lang vei rundt så jeg foreslo at vi skulle prøve å komme oss ned skrenten. Gro var litt nølende..men jeg prøvde mens hun ventet litt klengre oppe:


Kom ganske langt ned, men så var det stopp...Det gikk ikke, og vi måtte kravle oss opp igjen og ta omveien rundt... ;-)

Ferie på hundehospitalet:
Tirsdags morgen lå der ennå litt morgentåke høyt oppe i fjellene da vi stod opp, så det ble en lang og god frokost. Jeg våknet i natt av at Isi spydde...og Maja haltet, hun var hoven og øm nede ved ulvekloa... :-(
Ja, ja, for en start på uka for hundene.
Gro og Roald kjørte til Egersund for å la en veterinær se på foten til Maja. Isi spydde et par ganger til i løpet av formiddagen, så hun var heller ikke i form... Fin start...
Sola kom fram i 11 tiden. Det var allikevel en kald nordavind men i ly for vinden var det deilig. Jeg satte meg på terrassen med ei god bok ;-)

Nysgjerrige naboer, som titter inn vinduet:


Maja hadde forslått ulvekloa. Ikke noe alvorlig, heldigvis, men kjedelig allikevel når vi er på fjellet og har planlagt flere lange fjellturer.
Da Gro og Roald kom tilbake ble Roald værende i hytta med Maja. Vi andre tok en tur opp til det store vannet nærmest hytta. Der tente vi bål og grillet pølser og marshmellows. Prøvde også kanoene som hører til hytta og Anders og Eirik fisket. Maja var på hytta men Isi var med opp. Hun virket i knallform og badet og koste seg. Bla så svømte hun etter da jeg og Anders var ute og padlet i kanoen:
Da vi kom tilbake til hytta, etter ca 4 timer ved vannet, ble Isi dårligere igjen. Hun kastet opp flere ganger, kun gress, mye gress og slim. Hun ble verre utover kvelden. Virket urolig og kvalm. Da vi laget pizza, lå hun rolig på gulvet...Hallo.... Isi...rolig.., når det lages mat....!?!?
Det er ikke normalt for Isi. Hun tigger vanligvis ganske "aktivt". Så det var ikke tvil om at hun var dårlig.
Hun ble faktisk så dårlig i 23.00 tiden at jeg en stund vurderte å kjøre til Stavanger til vetrinærvakta. Ringte for å finne ut hvem som hadde vakt. Fikk da vite at det ikke er noen vetrinærvakt for smådyr etter kl 22.00 i hverdagene?!?!
Husker at jeg leste noe om det i avisene for en tid tilbake, men har ikke fått merke noe av dette før nå.
Hele vaktsystemet ble endret for noen år siden. Mange vaktområder ble slått sammen. I år overførte staten ansvaret for veterinærvakt til kommunene. Smådyrveterinærene har kun vakt til kl 22.00 på hverdagene, og i helgene. Det er en vaktordning etter kl 22.00 også, som betjenes av stordyrveterinærer. De har sjelden nok kunnskap, ei heller utstyr til behandling av smådyr. Staten har egentlig øremerket midler til smådyrvakt. Bl.a så tar de inn avgift på hundefor..., men disse pengene blir ikke brukt til det de skulle. Hmm.. dette var IKKE bra!

Hva kan vi smådyreiere gjøre med dette???

Ang Isi`s tilstand så snakket jeg på telefonen med Ane Merethe ("min veterinærvenninde") og vi fant ut at siden det ikke var magedreining, så kunne jeg vente til i morgen før jeg ev kjørte til veterinæren.

Onsdag morgen virket Isi helt fin! Heldigvis! Hun ville ha mat og det er et godt tegn. Hun fikk litt skive, ville ikke gi henne vanlig mat helt enda. Sjelden jeg blir glad når hun tigger, men etter å ha sett henne kvelden før, så var det godt å se at hun hadde lyst på mat igjen :-)
Måtte få tak i ris, slik at jeg kunne blande det med vom og hundeforet. Det blir lettere fordøyelig da. Hun skal også ta det litt med ro første dagen, siden hun var såpass dårlig i går, så det blir ikke skikkelig tur på oss denne dagen heller.
Vi bestemte at vi like godt kunne ta en tur til Egersund for å "shoppe" litt og sånn.
Vi tok først en raskt tur opp til vannet slik at hundene fikk en luftetur. De ble igjen på hytta da vi dro til Egersund.
Der gikk vi rundt i noen koselige små gågater. Og de hadde deilig softis...


Jeg handlet bla ris og zoolac. Zoolac er til en annen gang hun får vondt i magen. Det er egentlig melkesyrebakterier som skal "roe ned" vonde mager. Vi kan til og med bruke det på oss selv... Regner med at Isi fikk vondt i magen pga at hun spiste for mye sauedrit. Det har skjedd en gang tidligere også, selv om hun den gangen spiste mye mer enn denne gang. Uansett, sikkert lurt å alltid ha med og gi henne kulturmelk el.lign. når vi er her når sauene er ute. Da vil bakteriene i magen holdes mer i sjakk.
Tok en liten kveldstur på ca 1 time. Deilig og varmt også om kvelden. Vi satt ute på terrassen og foran hytta i bare shortsen, helt til kl var 22.00.

Torsdag. Igjen en flott dag, knallblå himmel og varmt, ca 25 grader. Heldigvis var det en fin bris så vi fikk oss tur og kunne være ute hele dagene. Gro bandasjerte Maja og Isi virket pigg, så vi pakket sekkene og la i vei. Opp Trollarinda og bortover den. Der var terrenget ganske "slett" slik at Majas bandasje og ulveklo ikke ville "lide noen nød".
Det var herlig å være på en skikkelig tur igjen.
Vi gikk ikke så langt, ca 7,5 km, men vi var ute i nesten 4 timer. Hundene løp løse og koste seg, badet og jaktet på mus. Grilling av rødvinsmarinerte fårefilèer på terrassen om kvelden. Igjen en god og varm kveld ;-)


Fredag var atter en flott dag. Sol og etterhvert litt godværs-skyer og ganske frisk vind. Vi planla tur til Skykula, 904 m.o.h. Her oppe er det et stort radaranlegg med en svær radar, samt en flott varde og bok til å skrive navnet inn i.

Eirik, Gro, jeg og Isi gikk opp stien i terrenget fra Skineldvannet. Anders, Roald og Maja gikk veien opp. Det var en flott tur, varmt og godt. Mye oppoverbakker men en fantastisk utsikt så langt øye kunne se.

Vi brukte god tid, dvs ca 3 timer på turen opp. Der, ved varden, traff vi de andre og hadde lunsj mm....Deilig å ta av fjellsko og strømper.Man blir god og svett i beina også:Isi på Store Skykula. Radaren ses i bakgrunnen:Så tok vi Maja med oss og gikk nedover igjen. Anders og Roald hadde bare joggesko og gikk veien ned igjen også.
Nedover brukte vi mindre enn 2 timer, så det går mye raskere nedoverbakke ;-) Totalt gikk vi ca 14 km, selv om gps èn viste ca 11 km...den viser ikke høydemetrene og de er det noen av ja.
Deilig laks til middag i kvellingen.

Lørdag ble også en flott dag. Sol og varmt, ca 25 grader. Heldigvis en god vind, det hjelper når det er varmt... Alle sov lenge i dag, trøtte etter turen til Skykula kanskje?
Gro og jeg + hundene gikk tur inn på Stemmeheia i dag.

Utsikt mot Navarsheia:

Vi var ute ca 4 timer, fra ca 13 - 17. Det var en fin tur!
Grilling av kylling om kvelden - deilig! Det er så varmt at vi går i shorts fra morgen til kveld ;-)

Flere bilder her.

Søndag var det tid for rydding og vasking. Ikke lett når det er 27 varmegrader... Hadde oss en liten tur opp til vannet slik at hundene fikk bade litt, før vi ryddet videre.
Det er litt vemodig å kjøre hjemover når været er så fint som nå, men det er ingen vei utenom. Nå er det slutt på 5 ukers herlig ferie og jobben venter.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Det hørtes herlig ut. Tjørn har virkelig vist seg fra sin beste side i år :-).

Anonym sa...

Huff så kjipt med sjuke bikkjer. Clara har hatt et par runder med magesjau - men så har jo tendenser til å skulle sluke i seg "hva som helst" :-S Det har blitt mye ris, fiskeboller og kultura!

Ellers tror jeg så gjerne at det har vært fint på Tjørn i godværet :-)

Tone sa...

Ja, det var et helt fantastisk vær der oppe, hele uka, som det har vært på alle de tre tidligere samlingene vi har hatt der i år :-)
Ingen plass er vel så fin som Tjørn i flott vær. Men så er vel ingen plass så tåkete, ufyselig og kald heller som der oppe i dårlig vær...

Isi får sjelden slike mageproblemer, rart egentlig, så mye rart som hun spiser...
Hun var ca 1,5 år da hun sist hadde slik vondt i magen og gjentatte ganger oppkast. Det er jo faktisk 4 år siden...
Da var vi også på Tjørn og hun hadde spist sauedritt. Så det er nok den mest sannsynlige grunnen også denne gangen :-(

Og slik et matvrak som hun er så merkes det godt når magen er i ulage.
Heldigvis varte det bare et døgn.

Får bare håpe at ingen av hundene våre blir livstruende syke etter kl 22 på en hverdag...