søndag 18. desember 2011

Juletrening, julekos og gammelt spor

Lørdag 17 desember var det klart for nok en juletrening for de aktive i dio Sør Rogaland. Det var endel av de godkjente hundeførerne + noen til, som hadde laget ulike poster som deltakerne skulle gjennom.
Det var 9 stk som gikk postene og til sammen var vi ca 20 stk denne dagen :-)

På postene prøver vi å få med flere ulike momenter som er viktige i NRH sammenheng, altså ikke bare hundetrening, men også det man som hundefører må lære seg for å bli godkjent, som f.eks førstehjelp, orientering, sambandsbruk ol.

Isi og jeg var ikke med på dette, for jeg var administrator, skulle sette på grillen, gå et gammelt spor (som jeg la ut fredag ettermiddag), så det ble rett og slett ikke tid til å gå selv... Og alle de andre hundeførerne stod på poster, og det er greiere at vi trener utenom/etterpå at "postrunden" er ferdig!

Alle deltakerne ble delt inn i lag på to og to (og et var tre). Samarbeid med andre er viktig, derfor går ingen alene.
Så rullerte laga mellom postene, ca 15 minutt pr post og ca 5 min forflyttningstid. 4 lag og 4 poster, greit at hvert lag starter på en post og at ingen poster må stå over/for mye ventetid. Hadde vi hatt flere poster enn lag, ville man ha brukt mye tid på å venting... Derfor er det greit å få vite, i god tid, hvor mange som kommer, for da kan vi ha rett antall poster :-))

Alsvik er et flott sted å arrangere dette, fordi det er en grusvei som går i sirkel  (postrunden) og ikke minst, det er et grillhus der med tak over bordene og store griller - perfekt!

Her er noen av deltakerne på vei for å starte:


Postene var
1. Sambandstrening og førstehjelp. Ansvar her var Gro Elin og Paul (BA og vara BA). Deltakerne måtte stalle opp hundene i trærne (greit å kunne gjøre uten at hundene bråker) og de fikk øve seg på "Anne Dokka" under Gro Elins kyndige "røde kors øyne" og de fikk også øve seg på korrekt bruk av sambandet "over" - "slutt".

Her er Hugo`s Max stallet opp:

Otto, Paul nye håp, ligger fint på bordet:

Hugo er dreven på HLR:
 Post 1


2. Her var det feltsøk med 10 gjenstander utlagt. Lagene valgte selv hvordan de ville løse oppgaven og de fikk 10 minutt på å finne flest mulig. Ansvaret hadde Aud og Kaare.

Her venter Ghita og Ficus på tur

Sonja og Xilly i farta på feltsøk:
Xilly er en ungarsk vizla som er ruintrent i Tyskland.
Sonja er nettopp flyttet til Norge.

Funn av en gjenstand:

Det var mørkt inni skogen her, selv midt på lyse dagen:

3. Her var det lydighet, med en artig vri. Et rutenett var laget og deltakerne skulle få hundene inn i ruta (man kunne sende el bruke hjelp/lokke me godbit ol.), hunden skulle sitte, ligge eller stå i 5 sekund. Det var laget ulike spørsmål alt etter som hvilken rute man fikk hunden inn i. I tillegg skulle hundene apportere en hanske som hang i et tre og ei lita flaske brus (halvfull med vann), som stod på en stein.       
Synd jeg ikke fikk sett denne posten, for den hørtes skikkelig gøyal ut.

4. Orientering. Helen og Ola hadde ansvaret for at deltakerne fikk prøvd seg på litt orientering. Det var lagt ut to poster i nærområdet og fant man den første fikk man opplysninger som førte til at man fant den andre (slik tror jeg det var... fikk dessverre ikke sett så mye her heller).

Alt er klart:

Helen informerer Ghita og Sonja:

Det tas ut kompasskurs:
Ghita og Sonja
Da alle var vel avgårde og grillkull mm var båret opp til grillplassen, var det Isi sin tur til å få et spor jeg la ut fredag. Det var blitt 21 timer siden jeg gikk ut og fra å gå ut i oppholdsvær og bar mark, var det i løpet av natta blitt frost og det var snødd et tynt lite lag, eller slaps er vel rette ordet. Lenge siden Isi har gått spor som er frosset og snødekt så jeg var litt spent på hvor mye fert hun ville kjenne.
Hadde lagt ut en jakke i starten og jeg dekket henne oppå/ved den, slik at hun kunne få tak i ferten hun skulle følge. Da hun var rolig, sa jeg søk spor og hun valgte rett vei med en gang. Raskt fant hun et par solbriller som lå bare 15 - 20 m fra starten. Så bar det i vei og med et godt drag i lina. Her var det ikke tvil nei, her var det fremdeles god fert. Oppover mot fjellet og over noen steiner som var blitt glasert av frost i løpet av natta. Videre nedover og ned på ein traktorvei. Her trodde jeg hun ville slite litt mer for det var lite vegetasjon her, men Isi drog i lina og det var bare å henge på. Fikk filmet litt her og man ser tydelig at der jeg vinklet vekk fra traktorveien, der stoppa Isi, og tok rett vei vekk fra denne, veldig bra!
 Hun fant 3 av 4 gjenstander og slutten, og sporet var ca 700 m langt.

Isi i starten, rett etter funn av første gjenstand, hun drar godt i vei oppover:

Langs traktorveien:

En liten filmsnutt:

Her er sporloggen:

Da var det tid for grilling. Deltakerne var nå ferdige med runden sin og de skulle da hjelpe de som stod på postene med en liten treningsøkt. Det gikk veldig bra og alle fikk gjort noe med hundene sine.

Grillen ble fyrt opp og det var allerede tent opp et bål i en av grillene. Etterhvert kom alle og ville grille og vi koste oss under taket, for ute pøsregnet det....
Flere hadde også med seg mann/kone/barn og det er koselig :-)

Isi fikk øve seg på å sitte inni varmeposen sin:
  
Kommer visst ingen vei jeg....

Grillingen har startet:

Gro Elin var fin i nisselua si:

Julekos, en kjekk avslutning på året:

Noe varmt i koppen er godt for det var råkaldt denne dagen,
men under taket var det lunere og litt varme fra bål og grill:

Gro Elin og Hugo likte godt den tyske sjokoladen Sonja hadde med seg:

Lys og duk (papirduk) på bordet var koselig:

Bål, ungene likte bålet best. Der kunne de ha pølse på pinne:


Jeg hadde også lagt et annet spor fredag, på vei tilbake mot bilene. Helen fikk prøve seg på det, men det hadde gått andre folk i starten på dette sporet, selv om jeg la det et godt stykke fra stien... Helen så fotspor i snøen. Hun kom seg derfor ikke avgårde på det sporet. Jeg møtte noen vedhoggere på vei tilbake fra mitt spor og det var vel kanskje de som hadde rota seg ned der sporet lå...?

Da alt var ferdig for dagen, ville jeg hente ballen som lå i slutten på det sporet Helen skulle gått, og tok med Isi. Tenkte hun kunne få gå fra der sporet krysset grusveien og til slutten. Sporet hadde nå ligget i 24 timer. Jeg satte henne direkte på der jeg visste jeg hadde gått og hun hadde ingen problem med å finne det. Gikk raskt avgårde, og etter ca 100 m fant hun ballen :-))

Ingen kommentarer: