torsdag 29. september 2016

Urbansøk på ResQ samlingen

Forrige helg var det samling i Haugesund. Veldig kjekt med en så trivelig samling i vårt nærområde. På ResQ senteret er det mange ulike ting å trene på. Masse miljøutfordringer for hundene, enten man tenker å godkjenne i katastrofesøk eller ei.
Da Emma var 6 måneder var vi der for første gang. Da var vi i selve ResQ senteret og hadde miljøtrening! Veldig gøy! De to neste årene, da Emma var 1 pring og så som 2 åring, deltok vi på båtsøk. Da søkte vi fra båt etter figuranter på land. Veldig aktuelt ift leteaksjoner her ved kysten. Dette har Isi og jeg gjort flere ganger på leteaksjoner, og også Emma har på en leteaksjon, søkt fra båt. Emmas fjerde år på ResQ ville jeg delta på urbansøk. Dette er noe vi opplever på leteaksjoner stadig vekk. Det er veldig nyttig å få trent på dette to dager etter hverandre.
Vi fokuserte på søk i line og melding i line. Når det er slik at hundene ikke kan være løse, er det viktig å lære hunden å allikevel søke, konsentrere seg og skille ut ferten fra "den de ikke ser",når det er andre folk/hunder i nærheten. Det må de klare og de må lære å takle ulike forstyrrelser og også få melding i slike situasjoner, dette er ganske så forskjellig fra rundering/søk i skogen.

Det var PO (Per Olav) som var instruktør og vi var ikke mer enn 3 deltakere, + hans hund, så vi fikk søkt masse ila helga.

Lørdag var vi først i området ved Haraldshaugen. Det var et parklignende område, med turstier. Et typisk tur og turiststed. Og forstyrrelser ble det, folk og hunder på tur.

Emmas første søk her. Tok på påvisningslina og vi startet med å gå langs hekken/grensa mot begyggelsen.
Etter 20-30 m fikk Emma ferten av figuranten, og løp inn i hekken, meldte og kom ut og fikk påvise. Kristian, sønnen til Frode S, var med oss denne dagen, og han var figurant nesten hele tiden. Han var kjempeflink og gjemte seg på mange lure steder.  Vi fortsatte bortover mot en haug. Rundt denne og etter en stund dro Emma på bortover mot noe kratt. Det var så tett at jeg slapp lina. Det hadde egentlig vært greit å heller hatt ei lengre line her, feks ei sporline. Emma fant figuranten, som ikke lå langt unna og kom med melding.

Neste søk ble inne der selve monumentet var. Fikk ukjent oppgave. Den savna hadde sittet på en av benkene foran porten. Tok sporoppsøk, og først prøvde Emma å hoppe over gjerdet bak benken... Det var litt skummelt, så jeg fikk henne ned, og hun gikk da til porten. Derfra fulgte hun sporet til hun fant Kristian på nytt. Hun meldte også her, selv om jeg var bak i sporlina!

Så flyttet vi oss ned til campingplassen like i nærheten. Der ble det ukjent oppgave langs en tursti. Nå hadde jeg husket å ta med meg actionkameraet som sitter på hodet mitt... Denne gang tok jeg på ei litt lengre line. Her er ikke trafikk, men er et sted det går folk, bl.a. hadde vi to turgåere rett bak oss, som ble informert at instruktøren, PO, om hva som skjedde. Tror de syntes det var spennende å gå bak og se om vi fant den savna...
En liten snutt fra stisøk med flanke:


Litt senere ble det ennå et søk på campingplassen. To var savna og søkeområdet var rundt toalettbygget og bygget med resepsjon mm. Her var det folk i nærheten, både noen som gikk inn/ut av de ulike bygga og noen som slo opp telt kun få meter fra der vi gikk.
Emma bryr seg lite om forstyrrelsene, hun er ivrig på å gjøre en jobb og vet hva hun leter etter. 

Litt video herfra også: 
Flinke figuranten vår:

Også Isi var med på tur, hun fant gryntegriser og var happy med det: 

Etter lunsj kjørte vi videre et annet sted. Et mye brukt turområde og her skulle vi søke av gangstien som lå langs veien. Her kjørte biler, folk syklet og gikk tur, mye forstyrrelser. Nå tok jeg på den korte lina siden det var en trafikkert vei rett ved der vi gikk. Emma slo på figuranten på litt avstand og jeg slapp lina. Passet godt på, kunne se henne nesten hele tiden, slik at hun ikke havnet på veien. Hun fant figuranten, Kristian igjen! Nå var det ikke mer strøm på kamera, så ikke noe film herfra.

Deretter kjørte vi til ResQ og skulle få prøve søk på gjenstander med lik-lukt, såkalte utlegg. Det er ikke til å komme fra at vi innimellom kan risikere å finne folk som er døde. Derfor er det veldig greit å få trene på noe som er så "likt" som det er mulig å få det. Vi har strenge retningslinjer ift dette, og det er bruk av likkleder som gjelder.

Den første "gjenstanden" var ei slags dokke som hang i et tre. Emma startet søket med å løpe ut på myra der PO hadde gått for å sjekke hvor dokka kunne plasseres. Hun lette veldig etter den figuranten. Da hun etterhvert slo på dokka, ble hun stående litt og se på den, på meg og tok ikke bittet før jeg sa "apport". Det er vanlig at hundene kan få ulike/annerledes reaksjoner på dette som ikke lukter som det vi vanligvis trener på. Det samme skjedde med en annen gjenstand med liklukt, en hjelm med likklede inni. Hun stod og så på den, på meg og jeg sa apport og hun meldte. På vei tilbake trente jeg på dokka en gang til. Da meldte hun uten at jeg sa noe. Jeg la ballen på greina over dokka, og Emma så dette. Gledet meg til å trene mer på dette også dagen etterpå. Nå var klokka over 18, så det var på tide å komme seg tilbake til campingvogna for en liten strekk før middagen.

Søndag var en flott dag med sol. Vi parkerte ved en Statoilstasjon og søkte først langs en gangsti, ukjent oppgave. Artig når vi ikke vet hvor figuranten er, og det fikk vi mye av denne helga.

Etter å ha gått noen hundremeter langs gangstien/veien her, finner Emma sporet oppå en kant/mur med et bed med busker. Ferten fra figuranten gikk rett opp/bakover og ikke der vi gikk, da blir spor det eneste alternativet. Hun hopper oppå på kanten og forsvinner inn i hekken. Bittet legger seg oppå ryggen da hun er inne hos meg og rister seg. Jeg ser det ikke... Heldigvis oppdager jeg det før hun finner figuranten. Når alle har søkt langs denne veien, kjører vi til et industriområde. Her har PO gjemt de to gjenstandene med liklukt. Vi får søke et og et område. Jeg er førstemann i mitt område og vet ikke hvilken av de to gjenstandene jeg leter etter. Etter å ha søkt store deler av området uten å ha funnet noe, går jeg tilbake til en dekkhaug, der Emma viste noe interesse tidligere. Den er langt fra stabil, så da Emma igjen hopper opp, holder hun på å falle ned... Men hun viser igjen interesse opp mot denne, så nå jeg titter også jeg godt etter om det er noe der. Plutselig står hun med hodet nedi et dekk som ligger på bakken, og der tar hun bittet!!! Hjelmen er funnet! Fin melding på denne i dag.Neste område, nå skal vi finne dokka. Jeg tror Emma følger et spor og da hun går mot et tre ser jeg dokka som henger der. Hun stopper opp, titter på dokka, så på meg. Jeg peker i den retningen for å se om hun da går bort til den igjen. Så tar hun bittet og avleverer. Flink jente!!! Hun måtte bare tenke seg om litt. Siste oppgaven vår var også ukjent. Nå skulle vi tre deltakere samarbeide om å finne PO. Han kjørte avgårde og vi ventet. 
Først fant vi bilen ved et industriområde og fikk beskjed om at det var to savnet. Aud Finne tok oppsøk fra bilen. Vi hadde avtalt hvem som søkte hvor og jeg gikk etter Aud. Vi avtalte hvor jeg skulle søke. Etter kort tid hadde Emma funnet, og meldt på, kassen til PO (den andre "savnede"). Fin melding foran meg i lina. 

Da var en interessant, lærerik og hyggelig helg i Haugesund over! Takk for laget alle mann, og spesielt takk til PO som laget så mange kjekke oppgaver og til Frode Sjovatsen og fruen som arrangerer denne kjekke samlingen!

Ingen kommentarer: