lørdag 18. august 2018

Dyranutsamlingen

For 22 året arrangerer NRH Rogaland distrikt høyfjellsamling på Hardangervidda!
Flottere terreng skal man lete lenge etter og det sosiale setter en fin ramme rundt samlingen.
Jeg reiste opp onsdag og det var hyggelig å møte de nye eierne av Dyranut Fjellstove. Litt rart selvfølgelig, at det tidligere vertskapet i alle de 22 åra, ikke var der. Men maten var god og terrenget er jo det samme. I år måtte vi flytte samlingen fordi NRH`s hovedkurs Vest Norge flyttet ei uke fram ift tidligere år. Så dette året var vi der første helga i august. Vi merket at det var mer folk både inne på fjellstua og ute i terrenget dette året. En kombinasjon av "Monseneffekten" og det at Fjellstua også hadde ansvaret for maten til de som bodde i det gule bygget rett ved siden av (Dyranut Turisthytte). Spesielt lørdag morgen var det helt FULLT i matsalen. Da gikk nemlig den krevende triatlonen  "Norsemann" av staben, og deltakerne syklet forbi på rv 7. Så crewmannskaper og heiagjenger spiste frokost på Fjellstua.

Jeg var ute på en deilig tur, og fikk lagt et spor som skulle ligge til fredagen. Torsdag kveld startet samlingen med felles middag, siden drøs i godt lag.

Vakkert

Vakker

Endel multer

Mmmm

Middag torsdag


Fredag var vi i terrenget fordelt i 3 grupper. Emma og jeg trente spor fredagen. Det første sporet Emma gikk var et jeg la ut dagen før, så det var blitt 21 timer da vi gikk det. Hun brukte litt tid på å finne og sette seg på sporet, men etter at det var gjort, gikk det "på skinner". Sporet var mellom 3-400 m og hun fant 2 av 3 gjenstander og slutten. Det neste sporet var et langspor etter Morten. Det lå ikke så lenge, ca 3 timer tror jeg. Det var 2,75 km. Ikke annet å si at jeg er kjempefornøyd. Emma fant alle 8 gjenstandene og slutten! Vi gikk paralellspor med Paul/Otto den første kilometeren, artig. På vei ned en skråning med endel vierkjerr, holdt jeg Emma godt igjen så hun ikke skulle gå for fort. Og der røyk sporlina... Den var nok slitt ja, men den er så god... Skikkelig dumt. Fikk stoppet Emma og knyttet en knute før vi fortsatte.

 Emma på sporet:

Slutt funnet og vi er på vei tilbake:


Etterpå hadde vi et sporoppsøk. Emma vimset veldig og dro hit og dit... er visst litt for lenge siden jeg har trent slike oppsøk. Men da hun fant sporet var jeg ikke i tvil om at det var sporet. Gjenstand etter bare 10 m så hun fikk raskt belønning for å ha funnet det og valgt rett vei.
Etterpå dro vi til Fjellstova. Deilig middag også fredagen og sosialt samvær fredagskvelden, veldig koselig, mye "lått og løye"!

Lørdag var vi på overværlaget. Emma fikk flere overværssøk. Hun jobber bra og får figuranten i nesen (au...) på god avstand, spesielt i det siste søket. Da fikk hun første markering nesten 1 km fra der figuranten lå. Og da vi var 7-800 m fra, startet hun å løpe mot figuranten. Jeg ble stående å se på en "svart prikk" som ble lengre og lengre vekk, før hun tilslutt forsvant. Da var det godt å ha hundepeileren på, så jeg så på gpsèn hvor hun var. Hun kom etterhvert tilbake med melding, så flink, satt fint og holdt fast til jeg fikk på påvisningslina. Hun ventet faktisk litt på meg da vi startet å gå/løpe mot figuranten, men da det var ca 300 m igjen klarte hun ikke holde seg lengre, men løp ut av syne og ned til figuranten. Jeg ankom noe etter henne for å si det sånn...

Her er sporloggen. Den rosa streken er meg, den grønne er Emma. Ser bla at hun hadde seg en tur oppom bilene... grunnen kan nok være at hun så Gry uti terrenget der oppe da vi gikk for å starte. Hun har søk på begge sider av der jeg går, før hun får ferten og holder en ca retning:Hadde også et søk oppe ved et vann, og også her ordnet Emma biffen (ivertfall pølsene). Hun husket tydeligvis hvor hun skulle, for jeg så på gpsèn at hun løp mot vannet, startet å løpe rundt, fikk ferten og snudde og løp tilbake, langs vannet rundt på andre siden, for deretter å finne figuranten og melde. Veldig bra, men jeg fikk ikke sett henne annet enn på gps skjermen...
På vei tilbake fra dette søket, ba jeg en av de andre om å legge seg ut ikke så langt fra bilene. Emma gikk i bånd langs grusveien, med ball i munnen, så hun var definitivt ikke på jobb da. Men så får hun ferten av figuranten og snur seg utover i terrenget. Jeg "later som" jeg ikke forstår og går videre, hun følger etter meg, noe nølende, men snur seg så igjen og stirrer utover mot figuranten. Jeg kobler henne løs og hun får løpe avgårde å finne.
Lørdag kveld blir vi kalt ut til en leteaksjon på Hardangervidda, ikke langt fra der vi trente. Inne ved det store vannet Tinnhølen. Vi var raskt framme, lenge før politiet rakk fram. Og dermed startet vi litt taktisk etteretning etter sykkelhjulmodellen. Vi stoppet og spurte alle  vi så som kom inn til den store parkeringsplassen her, om de hadde sett vedkommende. Vi åpnet også bommen inn mot stedet "Byen" og Paul kjørte innover denne grusveien for å observere og spørre folk. Der møtte han en bil, og han gikk for å snakke med disse også. Det viste seg at den vi lette etter befant seg i bilen. Så da politiet kom like etterpå, var den savnede "ferdig funnet". Så da returnerte vi til Fjellstua og fikk en deilig middag der.

Søndag ble litt amputert for min del. Jeg skulle møte Gro i Sirdal i 17 tiden, for vi hadde leid ei hytte av Statskog der oppe ved Rosskreppfjorden.
Men fikk trent litt mer sporoppsøk før vi dro avgårde. Det gikk bedre enn dagen før, mindre vimsing/draing og fin markering og dro rett vei da hun kom til sporet. Korte spor med rask gjenstand og så sluttbelønning!

Ingen kommentarer: