lørdag 19. april 2008

Øvelse i fantastisk vær!!!

Først, tusen takk til arrangørene av øvelsen (Johannes, Kristin T og Krissi) og til figurantene (Ritva, John, Gro, Ingar, og selvfølgelig Anne (Dokka), som stilte opp på øvelsen i dag!!!
Det var "B gjengen" (de 3 B godkjente) som hadde laget øvelse for "A gjengen"... (høres ut som rene gjengopprøret i Oslo...)
Våknet til et flott vær og gledet meg til å komme ut for å søke ;-)
Utsikten ned mot Flassavatnet var nydelig og det var skyfri himmel og SOL SOL SOL...hele dagen:


Det var 5 av A hundeførerne som deltok. Kl 09.50 kom telefonen. Jeg var utpekt (utskremt..) som OL og måtte varsle de andre HFèrne.
Kom meg raskt i bilen og fikk ringt de andre.
Oppmøte i Rauviga, nærmere bestemt i enden av Rauvigveien på Ålgård.
Ankom som førstemann og tok kontakt med "lensmann" Terkelsen, som kunne opplyse at det var en 29 år gammel, suicidal, dame som var savnet.
Begynte å ta ut teiger i et ganske begrenset område, og etterhvert kom de andre også og vi var igang.
Kaare, Paul og Aud var startet søk, mens jeg ventet på Sven Magnus. Vi skulle akuratt til å starte søk, da "lensmann" Terkelsen stopper meg og sier at de nå har fått melding om en annen leteaksjon også!!!
Jeg får stoppet Sven Magnus og kaller tilbake Aud.
Gir beskjed til Kaare og Paul om at de får ta seg av våre teiger også og at vi andre 3 kjører opp til Flassavatnet på Ålgård. De får komme etter når de har gjort funn av damen.
Det er Paul som finner den savnede Anne (Dokka) etter ca 2 - 2,5 time i søk.

Vi ankommer parkeringsplassen ved Flassavatnet og blir møtt av den "unge politiaspiranten" Bø. Han og en pårørende kunne fortelle oss at det var savnet 4 mennesker.
3 av de la ut på fisketur i går og var ikke kommet tilbake. Den fjerde var kona til en av de andre savna og hadde selv gått ut for å lete og var således også "savna" da ingen kom i kontakt med henne heller (og hun hadde med seg en golden retriever).

Planleggingen er i gang:Vi delte området, som var stort, inn i 9 små teiger, og startet søket. Sven Magnus gikk rett opp til vannet og skulle søke ved vannkanten for om mulig å finne gjenstander der. Han skulle så starte oppe i den øverste (nordligste) teigen.
Jeg og Aud søkte først på hver vår side av traktorveien ned til vannet, etter mulige spor ut derfra, for så å gå til og søke i våre teiger.

Vi er i gang:Jeg startet spor søket litt før kl 12.00 og etter et par hundre meter viste Isi interesse i et område. Hun dro ikke så veldig på akuratt, men jeg tok ingen sjanser, og beveget meg oppover der et stykke for å se om det kunne være "noe". Hun kom opp i en stor steinur og vi fortsatte litt til og opp på en liten topp. Der var det et gjerde og på baksiden noen høye skrenter. Fant ikke noe mer der oppe, men nå hadde sporlina til Isi kilt seg fast mellom/under en stein... det var siste delen av lina, ikke mye, ca 10 - 20 cm kanskje. Dro og dro..og dro... Fikk den f.... ikke løs.
Hva gjør jeg nå?
Kniven hadde jeg ikke med, tabbe... ;-(
Tenker å bare la lina bli igjen der oppe og hente den senere. Kommer så plutselig på at jeg har med saks i førstehjelpsveska - redda!
Får klippet over lina og fortsetter. Går nedover fra toppen og fortsetter sporsøket langs traktorveien. På vei ned holder jeg på å trø på en HOGGORM...
Isi må ha gått rett over den (grøss og gru...), men heldigvis oppdaget hun den ikke!

Kommer helt ned til vannet og går så bortover mot der teig 3 starter. Etter et lite stykke ser jeg et menneske med hund, langt borte. Klarer ikke å se hvem det er, og det er jo mange turfolk ute, men hadde heldigvis med kikkert. Ser da at det er en dame med en golden retriever.
(nå kjenner jeg jo igjen min egen søster... som var figurant for oss i dag). Prøvde å kjenne igjen et punkt der hun tydelig går forbi, for hun forsvinner raskt ut av syne.
Legger i vei bortover stien og på vei bortover, langs vannet, går jeg rett forbi en ny hoggorm. Denne var diger... Jeg snakket akuratt i sambandet og fortalte at jeg ikke søkte teig 3, enda, fordi jeg hadde hatt visuell kontakt med en av de savna. Tror det kom noen "gloser" på sambandet også, da jeg så hoggormen...

Etter en liten stund kom jeg bort dit jeg mente jeg hadde sett Gro. Tok på Isi sporlina og lot henne ta oppsøk fri. Hun løp bortover og fikk ferten av sporet. La i vei i full fart (det var jo ferskt) men jeg fikk etterhvert kallt henne inn og fikk tak i lina. Vi dro på bortover og etter en liten stund ser jeg Gro og Maja (goldenen) stå ca 20 -30 m fra meg. Isi er på vei bortover og jeg lurer på om hun vil melde nå når jeg er like bak. Maja og Isi hilser voldsomt på hverandre (de er jo nære bekjente) og Isi bare snur seg og ser på meg...
Jeg roper og hun kommer. Ber Gro sette seg på huk og sender så Isi bort en gang til. Nå tar hun bittet ;-)
Da jeg går bortover blir Gro helt "hysterisk". Hun spiller rollen sin utrolig godt, som veldig bekymret pårørende. Jeg skynder meg å binde Isi og får kastet til henne noen godbiter.
Må roe ned Gro, som helt hysterisk vil ut og lete etter "sin mann og sin datter".
Må fysisk trykke henne ned på en stein for å få henne i ro, og snakker med henne om at hun må være her. Jeg vet da at Sven Magnus har funnet en sekk og en jakke og klarer å oppholde henne litt når jeg forteller at det er funnet en jakke og sekk. Spør om hun kjenner igjen dette?
Får etterhvert kontakt med ko, og ønsker folk (røde kors) hit til å følge henne tilbake.
Det er ikke kommet andre søkemannskaper enda (røde kors el andre), så jeg må følge henne tilbake selv. Det er alt annet enn lett, for hun vil ut å lete...
Jeg må flire for meg selv. Hun spiller rollen sin som bekymret pårørende veldig godt.

For å gjøre en lang historie kort, så følges hun tilbake og jeg går deretter mot teig 3.
Paul og Kaare er også kommet frem til ko ved Flassavatnet, og ca kl 14.00 er alle 5 i søk i dette området.

Jeg og Isi søker oppover i teig 3, opp bratte bakker, rundt et vann og langs lyngheier. Det er et flott terreng her oppe, men det er kupert med mye bakker opp og ned.

Her er Isi i fint driv oppe på lyngheia i teig 3:Isi mot toppen:Er ikke helt ferdig med teig 3, da jeg hører at det er gjort observasjoner i teig 1.
Aud er på vei tilbake dit og jeg, som er nærmest av oss andre, bestemmer meg for å gå bort dit.

Vi skulle søke langs en høyspentlinje. Kom bort dit og så da Aud som var nesten ferdig med å søke nedover langs linja.
Plutselig hører jeg noe...Var det en fugl eller et rop?
Går raskt litt oppover og nå synes jeg tydelig det hørtes ut som rop. Aud, som er like nedenfor meg har også stoppet opp og ser i retning lyden.
Jeg begynner å gå oppover mot ei stor steinur. Stopper og lytter, roper, men hører ikke mer.
Vinden er veldig ugunstig fra der vi kommer fra. Det blåser oppover mot toppen. Jeg klatrer inn i ura og plutselig er Isi borte. Hun er borte en god stund og kommer så inn med melding bak meg...nedenifra... Hmm.. der er jo Aud, har hun meldt på henne?
Fomler fram påvisningslina, som selvfølgelig er en eneste stor vase, etter å ha ligget i lommen på vesten. Bruker litt tid her, mens jeg roper til Aud. Hun står like nedenfor meg.
Da lina er klar og jeg sier "vis" vil Isi nedover mot Aud.. Hmm.. hadde hun meldt på Aud, på avstand. De gjør jo ofte det, når de ser noen, spesiellt i slikt utilgjengelig terreng.

Akuratt da roper Aud, "Her er hun". Hun ligger like ved Aud (10 - 15 m)., og Odin står over henne og logrer. Sannsynligvis har Isi kjent ferten av Ritva, men pga at det var svært vanskelig å ta seg frem på de store steinblokkene, har hun meldt på avstand.
Godt teamwork av hundene. Isi melder og Odin påviser ;-)

Det tas frem en liten gult pipeand, som Isi etterhvert får tak i. Jeg er ikke klar over det og etter et par tygg, er pipedyret borte... (Sorry Odin).
Isi har da spist det... !!!
Håper hun rev det litt i stykker først...selv om det var en liten gul pipeand, så er det ikke bra med pipedyr i magen :-(
Klokken var nå blitt ca 17.00 og alle var funnet.
De to andre ble funnet av Sven Magnus og Kaare.

Jeg var ute i 5 timer og gikk ca 1,2 mil (gpsèn viste 9,3 km men da er ikke høydemeterene tatt med og de var det endel av).

Her er flere bilder.
Og her på NRH sine sider er enda flere bilder!

Odin og John tok fellesdekken og bestod den i dag!!! Gratulere!!!
Nå er fellesdekken i boks :-)

Fra debriefen på Lone Star:Så var det tid for debrief og den tok vi på en liten koselig "kneipe" på Ålgård, ved Kongeparken.
Det var bestillt bord til oss og vi koste oss med god mat og herlig kald drikke (ja brus altså...).
Det smakte veldig godt og var en flott, sosial avslutning på en fantastisk fin dag!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, det var kjempekjekt. :-) håper det går bra med Isi etter at hun spiste pipedyret.

Anonym sa...

Vi hadde det jo bare så morsomt når vi planla øvelsen, og det ble ekstra gøy med så flinke figuranter som spilte rollene sine helt ut! :) Og både du som OL og resten av hundeførerne taklet jo dette veldig bra!

Tone sa...

Jeg kan godt tenke meg at dere hadde det morsomt ja :-)

Isi har det bra, på tross av pipedyr i magen...
Hun har nok "revet det i stykker" før hun spiste det, for ellers har hun pleid å kaste opp igjen fremmedlegemer.
Så det dukker nok opp en av dagene... litt og litt kanskje???

Anonym sa...

Kan du lime det sammen igjen da ? :)

Tone sa...

Skal ta og vaske bitene jeg...og lime dem sammen ;-)
Det er ikke kommet noe gul plast ut i dag, som jeg har observert...

Føler meg litt dum, som står og pirker i hundedritten...Håper ingen så meg ;-)

Anonym sa...

Huff, ja - håper Isi delte opp pipedyret før hun svelgte det! Clara har spist et pipedyr, men i små biter, og det kom fint ut. Hun spiste også en barnevott i rød ull, og den kom ut hel 2 uker etterpå :-)

Ellers er jeg enig med Krissi - vi hadde det ustyrtlig morsom da vi planla øvelsen.... :-D