onsdag 5. januar 2011

Tanker og planer for treningen med Isi i 2011

Har ikke startet opp treningen ennå. Isi fikk en sprekk i poten søndag, så vi har tatt det litt med ro her. Men satse på å begynne treningen om ikke mange dager :-)

Når det gjelder SPORtreningen i år, så har jeg lyst å fokusere på sporoppsøket og å komme tilbake dit vi var tidligere (minst) når det gjelder gamle (opp til 24 t gamle) spor.
Ang oppsøkstrening så er
1.bud å finne sporet  både med/uten gjenstand (som start). Her er utfordringen når sporet er gammelt. Hva er gammelt? Tja, det spørs jo hva du har trent hunden til. For noen hunder er 3 timer gammelt og for andre 10 - 15 timer.
Jeg må se hvor Isi er nå og så jobbe derfra. Håper å få gått mange gamle spor utover våren og sommeren :-)

2.bud er å ta rett vei. For en redningshund er jo dette veldig viktig... Tenk å finne spor etter den savnede og så går hunden feil vei...  Og vi vet at de fleste hunder tar feil vei innimellom.



Tidligere lå Isi på ca 80% riktig vei, men det ønsker jeg å forbedre.
Etter å ha lest sporboka til  Maria Hagstrôm " Nosarbete - en bok om spår &uppletande", så vil jeg prøve den metoden hun skisserer der. For de som ikke har boka, så skriver Marianne Tønnseth om dette i siste nr av Canis (nr 6/10).
Det blir for langt å skissere alt her, men kort fortalt så går det på å legge sporoppsøket med ulike tidsintervaller. Altså man legger ut 20 m spor - stopper i feks 3-5 minutt, går så videre ca 10-20 m, stopper pånytt. Der hvor det planlegges at hunden settes på sporet, er det viktig at er en tidsforskjell, altså at figuranten/sporleggeren har stått stille der ei god stund i starten. Når hunden kommer til det punktet, vil forskjellen på framspor og bakspor være flere minutter. Hvis hunden velger bakspor blir sporet eldre og eldre jo lengre bakover hunden kommer...
Etterhvert trappes vanskelighetsgraden opp (tidsforskjellen minkes, variere terreng og vinkling inn mot sporet varieres).
De som var med på C kurset i oktober/november fikk prøve dette og det så ut til å fungere bra. Skal bli spennende å prøve dette selv også :-)

Overvær/teigsøk:
Her er fokus vedlikehold og variasjon. Noen av oss som har A godkjente hunder skal nå i løpet av vinteren/våren jobbe sammen to og to, litt utenom de faste treningene, og få trent i ukjente områder, gjerne i bebygde strøk. Det vi ønsker er at det skal være mer likt en leteaksjon og ikke en trening. På de vanlige treningene er det alltid mye biler, andre hunder, flere terreng men allikevel mest kjent terreng - det lyser TRENING lang vei av hundene når de tas ut av bilen!
På leiteaksjoner er det ofte annerledes. Vi er jo ofte innom Ko og får info osv, men så kjører vi ut til vår teig, parkerer der, ofte som eneste hundefører og starter søk i ukjent terreng - og oftest uten funn.
Når vi nå går igang med denne treningen er en HF figurant innenfor et avgrenset område og den andre kommer alene til stedet og setter i søk - tror det skal bli spennende  - gleder meg! :-)
Ellers vil overværstreningen variere mellom dette med lange overvær, dvs at hunden får ferten av figuranten på lang avstand, gjerne opp mot 5-600 m - det varierer litt hvor vi trener. På åpne steder, på fjellet ol der det er stabil vind kan hunden virkelig få utnyttet vinden til å finne figuranter som ligger langt vekk.

Isi er langt foran meg og snart fikk hun ferten av figuranten og forsvant oppover mot venstre:
Men det er også viktig å trene overvær i stille vær, vekslende vind og i ulike terreng. Vinden oppfører seg variabelt og hunden kan få litt fert for så å miste den igjen. En erfaren hund, som Isi, jobber allikevel og leter etter mer fert når hun har fått litt info om hvor den kommer fra. Her må jeg være flink å variere og legge opp treningen slik at Isi virkelig får jobbe med å finne figuranter som ligger vanskelig/der ferten/vinden varierer osv. Hundens selvtillit øker kollosalt når de har fått jobbe med litt "vanskelige" figuranter... og de er så stolte og glade når de da endelig finner!

 En figurant inni røret var en kjekk utfordring:

En figurant ligger på taket her. Isi har ferten av ham, men ser ham naturlig nok ikke, han ligger for høyt. Men hun viser tydelig at hun har ferten av ham og til slutt melder hun :

Vi har også tenkt å fortsette ved søk i forbindelse med vann. Stadig oftere blir vi kalt ut på leteaksjoner der vann er inne i bildet...
Isi har tidligere, flere ganger, søkt etter dykker under vann og en gang fikk hun ferten av denne ca 200 m oppe på land. Hun har hatt søk fra båt og funnet figuranter på land.
Det vi ikke har gjort er søk fra båt der vi finner figurant under vann. Det, samt søk på land etter dykker under vann, vil vi gjøre i løpet av våren og sommeren. Planen er ivertfall at alle de A godkjente ekvipasjene skal få mer erfaring i dette. Vi håper å få bort hit en person som har mye erfaring med dette.


Isi belønnes uti vannet av Kjetil, som var dykker denne gangen. Vi er heldige som har både Kjetil og Ola som kan være under vann...

Søk fra båt, Isi jobber (nesen opp) og fullt fokus mot vinden (land):


Rundering:
Her vil jeg vedlikeholde det gode nivået hun hadde i høst. Noen lange runderinger på opp mot en kilometer, men flest kortere, mange ukjente oppgaver (runderinger der jeg ikke vet noe..) og med fokus på ulike momenter.

Full fart og fullt fokus utover, jeg VIL finne den der figuranten:
Ulike momenter kan være ulike figuranter, dvs figuranter som spiser (en utfordring for en matgal flat...), figurant i tre, flere i gruppe, som snakker, går, gjemmer seg veldig godt, som er "redd" hunder, og ikke minst at vi får ukjente figuranter innimellom. Der har Bjørn noe på gang, noen speidere som ville være med på trening - kjempeflott! Ellers har jo flere hatt med seg både samboere/ektefeller, venner, barn ol på treninger. Jeg stoler fullt ut på at Isi melder på ukjente (som ikke lukter goretex og som har lommene fulle av pølser...) men det er jo alltid greit å vedlikeholde.

Her har Isi funnet to kjekke jenter som gjemte seg under en terrasse:

Et annet moment som jeg har lyst å jobbe litt med ift runderingen er frivillige starter og minirundering. Dette er noe jeg ikke har trent på tidligere. Men med min neste hund, så kommer jeg nok til å bruke de metodene og da er det greit å ha prøvd ut litt på egen hund. Selv om Isi, sånn sett, ikke trenger dette nå, så er det kjekt å prøve noe nytt i runderingen og jeg selv trenger erfaring :-)

Jeg vil også prøve å få noen økter med ballutløseren. Dvs da blir det melding på sekk el lign og for å øke farten utover og fokus ut mot gjenstanden, så vil jeg prøve en automatisk ballutløser som dioet har kjøpt inn.

Ellers så vil de A hundeføreroppleggene der vi jobber to og to, også kunne brukes ift rundering i ukjent terreng. Enten ordentlig rundering eller en blanding av enkeltslag og overvær/teigsøk - som jo er mest likt slik vi gjør på leteaksjoner.
Det er også greit å passe på at feilmeldingene ikke kommer tilbake igjen. Hun har nå ikke feilmeldt siden en gang i 2008, så det ser bra ut. Jeg må la henne gå endel rett i lek eller en godbit først så melding. Det, sammen med å få henne roligere på midtlinja, har virket veldig bra.

Isi kommer med melding i full fart:


Annen type trening, som jeg satser på å få gjort litt av i løpet av året:

Lyttepost:

Satser også på å få vært ute på Sola og trent på heising opp/ned med 330 skvadronen i løpet av året:
 

Jo, jo det blir nok å trene på i år også ser jeg - men det blir godt å komme igang og det er kjekt å ha tenkt igjennom litt på forhånd :-)


2 kommentarer:

Elin & Spike sa...

Hei!
Så gøy å lese bloggen din! Denne vil jeg definitivt følge med på fremover! Lykke til med treningen!

Tone sa...

Takk for det Elin :-)