mandag 19. februar 2018

Sporutfordringer

Lørdag var vi på Dale for å trene spor. Der var det ikke noe snø... Jippi!!

Jeg liker å utfordre hundene mine, også på spor. Jeg tror vi ofte undervurderer hundene og legger for enkle spor. Veldig få vi leter etter går som en U/eller som et prøvespor. Det å miste sporet er ikke farlig, det øker hundens og hundeførers, selvtillit å finne det igjen, og DET er viktig læring for hundene og oss. Så når jeg legger egne spor, lager jeg alltid noen utfordringer underveis. Feks krysser eget spor, tar pause/surrer rundt i et område og går så videre, går fram og tilbake i egne spor og så ut i en vinkel, surrer rundt som en soppplukker..., hopper fra stein til stein mm.
Denne lørdagen ville jeg at et ukjent spor skulle bestå av 2-4 slike utfordringer. Sporlegger Gro elin skulle logge sporet på sin gps og sette et veipunkt der hun lagde utfordringene. Så skulle jeg, når jeg gikk sporet, sette et veipunkt på min gps, der jeg så/trodde at Emma jobbet med en av utfordringene. Ba også Gro Elin legge en gjenstand ca 20-30 m etter hver utfordring, slik at Emma kunne belønnes for å ha mestret utfordringen. Gro Elin sendte meg sporloggen i etterkant og jeg kunne sammenligne loggene.

Sporet var ca 2,5 time da vi gikk det, og Emma fant alle gjenstandene og slutten. Jeg merket meg 3 steder der hun sirklet, jobbet og som jeg regnet med var der Gro Elin hadde laget noe "krøll" til oss. Det viste seg å stemme ganske bra. Det var en utfordring jeg ikke merket meg, og det var den like før slutten. Emma kan jo ha merket den, jeg klarer ikke å gå og se på henne hele tiden, for jeg må følge med på hvor jeg setter beina... Det var endel stein her. Skikkelig artig spor og nyttig lærdom for oss begge, ikke minst å se loggene i ettertid.

Et sted ca midt i sporet har vi vært noe utenfor ser det ut til. Egentlig rart siden hun fant gjenstanden like etter utfordringen. Men loggene kan jo vise litt feil inni tett skog, som det var her. Jeg vet ikke. Det kan jo ha vært andre utfordringer som hun sjekket ut, det er jo en rødmerket T sti i området, og som vi fulgte et stykke.
Gro Elin merket utfordringene som "leirplass" og jeg merket bare med tall. 
Veldig godt fornøyd med at jeg leser henne rett ift hvor utfordringene var (tall 001, 002 og 003, som stemmer med Gro Elin sine "leirplasser").Jeg la også et spor selv, som startet på gress, og som gikk rundt bygninger og langs vei. Det ble 30 minutt gammelt. Dette gikk veldig greit, til tross for at det er lenge siden vi har gått asfaltspor. Et sted stod det tilogmed en bil rett over sporet (så fotspora i snøen her), men jeg førte Emma rundt bilen og hun fant det igjen på andre siden. 
Der hun sleit var der jeg gikk langs veien rett ved gressplenene, på begge sider. Her sveipet hun fra side til side. Dette er også veien inn til parkeringen (rett før "tunellen"). Hun fant allikevel ut hvor jeg hadde skåret vekk fra veien og ut på gressplenen. Hun fant alle gjenstander og slutten var ei lita pastilleske med ostebiter oppi.

Ingen kommentarer: