søndag 31. juli 2011

Ferie på Helgøy og fjelltur til Stranddalshytta i Suldal

Vi var på hytta på Helgøy, i Finnøy kommune. Her har vi hatt lange, late dager, båtliv, turer på øynå og til Helgøysund, både sol og styrtregn...Isi tar morgenbad:

Mye regn også... rett før det renner ned kjellertrappa:

Varme dager, her hopper Eirik:

Og her stuper Simon:

Isi koser seg med alle guttene, men spesielt med Kasper:

Pølser og pinnebrød:

 En deilig og varm kveld ved bålet:

Gro og jeg hadde snakket om å ta en tur til fjells mens vi var på Helgøy. Litt ferjer først og så kjøring til Suldal og gå inn til Stranddalshytta.

Men så kom 22 juli.... og all tiltakslyst og motivasjon forsvant...  Vi satt som lammet og fulgte nyhetssendingene på tv og nett. For en forferdelig tragedie, det var ufattelig.

Etter noen dager fikk vi imidlertid lyst til å komme oss litt vekk fra alt... og fra nyhetssendingene...

Vi bestemte oss for å reise opp i fjellheimen, vekk fra tv, nett og mobildekning. Onsdag morgen var vi klare, men det var ikke bilen til Gro... den var helt tom for strøm....

Nå var gode råd dyre. Ferja, til Jelsa, gikk om 15 minutt så den måtte vi bare glemme. Min bil stod ved butikken en kilometer herfra og nøkklene var i hytta. Roald sin bil stod på ferjekaien og hans nøkler var og i hytta. Det ble litt ringing og springing, og vi vekte dem i hytta og i "Båden". Vi visste at neste båt til Jelsa gikk om ettermiddagen, så det var ikke aktuelt.
Men vi kunne kanskje ta ferja til Ombo og videre derfra? Den ferja gikk fra Helgøy kl 09.30 men den korresponderte dårlig med ferja i "andre enden" av Ombo, som gikk kl 10.00.

Men det var den eneste muligheten vi hadde. Jeg var allerede på fullt firsprang tilbake til hytta for å hente mine nøkler, da vi kom på at Roald sin bil var nærmere. Via tlf fikk vi Roald, mor og far til å stå klar med nøkler og båt og jeg og Isi ble fraktet til der Roalds bil stod. Kjørte så (med automatgir for første gang...) for å hente Gro, Maja og sekkene våre, som stod der bilen hennes var. Heiv inni alt og kjørte full fart mot ferjekaien. Vi var framme 1,5 minutt før ferja gikk... Puuhhh... for et styr...

Vel ombord fant vi jo ut at når denne ferja la til kai på Ombo, hadde vi dårlig tid til å nå neste ferje til Nesvik (Hjelmeland). Det tok 15 minutt å kjøre over dit og vi hadde bare 10 minutt på oss...
Jeg ringte ferja til Hjelmeland/Nesvik og sa at vi kom, men at vi ikke ville klare å være der kl 10.00 - kunne de vente? Ellers måtte vi vente i 3 timer på neste ferje til Nesvik. Han jeg snakket med var veldig nølende og likte ikke å holde igjen ferja... vi fikk nå bare kjøre, så kunne de vente 3-4 minutt sa han, ikke mer. Gro kjørte raskt avgårde da vi var på land, men smale og svingete veier var det. OG vi nådde ikke ferja.... Det var SURT!!!
Hadde de ventet 4 minutt til hadde vi nådd det, og de visste vi kom OG de visste at vi måtte vente 3 timer på neste ferje...!!!!   Er ikke akkuratt imponert over servicen til Tidè...

Men, men, her var vi, og vi måtte fint vente i 3 timer.... Det var ganske så kjedelige timer...

Og vi fant ut at når vi nå blei så forsinka, så ville vi ikke kunne ta den ruta vi hadde tenkt inn til hytta, fra Kvilldal og opp til Stranddalen. Det fantes en raskere rute, opp fra Øvre Moen, tok det en time raskere, og det var raskere å kjøre dit.

Men bilen til Roald hadde ikke mye bensin, så vi måtte finne en bensinstasjon. Vi spurte på ferja og den nærmeste var i Erfjord. Da måtte vi kjøre forbi avkjørselen opp til fjellet, ei mil eller to til Erfjord og tilbake igjen... Godt vi allerede hadde bestemt oss for å ta den korteste ruta til hytta.

Puhh... for en start!  Men kl 15.30 var vi klare for avgang mot hytta og derfra og resten av turen, var det helt fantastisk. Været var bra, sol og lite vind, hytta med egne hunderom, var veldig bra, maten var bra, kjekke folk og fint vær også på vei tilbake igjen torsdagen.

Noen bilder fra turen:

 Vi har startet. Først skal vi opp en lang og bratt bakke:

Gro tar en pust i bakken, det er varmt..
Bilene i bakgrunnen

Flott utsikt oppover:

Langt borte (foto med zoom) ligger en av demningene i Blåsjømagasinet
Norges største magasin:

Snart oppe den første kneika:

Her er vi kommet opp:

Vi kan skimte Stranddalshytta langt der framme:

Nydelig:

Vi nærmer oss:

Siste veikryss:

Her er Stranddalshytta:Deilig med en hvil da vi var kommet fram, nå venter en 3 retters middag
(spekeskinke, laks og eplekake)

Det var godt å se et flagg som ikke var på halv stang:

Her var nydelig:

Et koselig tun mellom de ulike husa:

Kvelds:

Tåka kom litt om kvelden:

Her er et av hunderommene, med egen inngang:

Hunderom. Innerst der vi sov og ytterst en gang til hundene:

Kjekt:

Så søte sammen:

Torsdag morgen startet med litt tåke, men den var nesten forsvunnet da vi startet på hjemturen:

Været var fint på vei hjem:

Det var varmt og Isi tok seg en tur ned for å bade:

"Stranddalsgubben"  var stilig:

Monstermaster er ikke fint, selv om dette ikke er Hardanger:


Nesten nede:

Vi var vel nede ved bilene torsdag ettermiddag, etter en flott tur nedover igjen. 

Nå en times kjøretur til Jelsa og videre derfra med ferje til Helgøy, en ca to timers ferjetur:


Flere bilder her.

Her er profilen på tur/retur, bratt opp i starten ja:

Her er sporloggen:

Det har ikke blitt noe trening og det er også herlig! To utkallinger/forhåndsvarslinger til leteaksjoner har det imidlertid vært.  DEn første utkallingen kom jeg var på hytta og jeg kunne reise med ferja dagen etter hvis nødvendig, men den savnede ble raskt funnet. Den andre forhåndsvarslingen kom da vi var på Stranddalshytta og jeg fikk ikke meldingen før vi var på vei hjem. Også denne aksjonen endte bra, da mannen kom tilrette/eller var på ei hytte uten mobildekning.
Nå er ferien over, men snart skal vi og andre NRH folk herfra, reise til Hardangervidda  (Dyranut) for trening i 3 dager - det blir gøy!  Samt at jeg skal til Voss, som instruktør på hovedkurs, så føler jeg har litt ferie igjen også.

2 kommentarer:

Liv Vihovde sa...

Flotte feriebilder! Ser ut til å være flott på Strandalshytten! Koselig med besøk i dag, Tone:)

Tone sa...

Ja, det var kjekt å treffe deg igjen, Liv og dere må ta dere en tur til Stranddalen, anbefales :-)