søndag 2. november 2014

Ny innsitt, fastbitt, lydighet og feltsøk

 Den siste uka har vi trent på fastbittet, bl.a.sist lørdag i Vigreskogen, der vi fikk mange gode repetisjoner.
Da har løpetiden ivertfall blitt brukt til noe fornuftig, lære inn fastbittet!!!

Men det viktigste ila denne uka har vært å få trent inn en "ny" innsitt. Slik Emma kom inn til meg (på plass) tidligere, var at hun kom direkte inn på venstre side, og bare svingte rumpa inn mot meg. Det var faktisk slik hun selv valgte å komme inntil, og da tenkte jeg, ok, greit det... Mine tidligere hunder har jeg alltid hatt innsitt rundt meg, ikke bare full fart inntil.
Det jeg imidlertid nå så mer og mer, er at Emma er for rask (for meg...?)... Spesielt når hun kommer med melding og VIL ut til figuranten igjen. Da svingte hun bare såvidt på rumpa og det skjedde ofte et lite stykke fra meg også, noe som fort kunne blitt lengre og lengre ifra. Jeg kunne sikkert ha terpet og terpet og fått henne inntil, men nå valgte jeg heller å lære henne å komme inn rundt meg. Da roer farten seg betraktelig rundt meg og hun er ved min side på en annen måte, liksom, som jeg faktisk liker bedre ifm rundering.
Tror nok at hadde jeg vært mer bevisst helt i starten, på at hun skulle sitte lengre rolig, når hun kom inn med bittet, før hun fikk "vis"kommando, så hadde hun nok hatt mer ro i rumpa, kanskje...? Men slik det nå var i ferd med å utvikle seg, så måtte noe gjøres!

Så på tirsdag startet jeg nyinnlæringen inne på kjøkkenet. "Lurte" Isi ut i hagen og godbitsøk, for at Emma skulle få være alene inne og lære dette. Litt hjelp i starten, men utrolig raskt tok hun tegningen!
Trente flere små økter inne og i garasjen de neste to dagene. Først å komme inn rundt meg, så komme inn rundt meg med en apport i munnen og så med en belønning liggende i skål et lite stykke fra meg  (istedenfor figurant), der hun måtte komme rundt før jeg sa "vis". Dette har hun gjort mye av tidligere, så det nye nå var kun innsitten, nå måtte hun komme helt rundt meg.

På onsdag trente jeg dette med figuranter på NRH treningen. Vi var i Ølbergskogen og der er det lys på parkeringsplassen, for jeg må ha lys så jeg ser hva hun gjør. Først litt repetisjon med meg og apporten, så fra figurant og inn til meg med løsbittet. 3-4 korte økter med løsbitt fra ulike plasser, også med figuranten i skogen. Gikk veldig bra. Sendte også ut mot figurant, litt mer hjelp for å komme rundt da, men kun hånda mi som viste hvilken side hun skulle inn til og rundt.
Fikk trent litt på dette på lydighetstreningen i Sørmarka på torsdag og fredag ble det ingen trening.

Lørdag gjorde jeg det samme, flere korte økter like ved bilene på Alsvik. Hun ble holdt hos figuranten, kom inn med løsbitt og hun kom rundt helt av seg selv. Dette fungerer så mye bedre for oss, godt jeg kom på å gjøre dette!
Siste økta tok vi det også ut i skogen, med fastbitt. Innsittene gikk kjempebra og på fleste meldingene trengte hun ikke hjelp/påminning om å ta fastbittet. En gang kom hun inn uten å ha meldt, men på vei inn var det tydelig at hun skjønte noe manglet, hun stoppet ca 10 m fra midtlinja og da jeg tok et steg utover mot henne snudde hun tvert, løp ut, meldte uten hjelp og kom fint inn, rundt meg og sitter ved siden og venter til jeg sier "vis".
Har også laget et kort bånd (påvisningsline) som jeg også fester på noen ganger, slik at figurantene ser at hun har vært inne hos meg, og for at hun skal vente til det også er gjort før hun får løpe ut.
Må si at det å lære henne en ny innsitt gikk mye raskere enn jeg trodde. Men nå kan hun dette og vi kan fortsette generaliseringen av fastbittet! Det viktigste framover er at hun ikke får løpe inn uten melding, så her må figurantene være våkne og gi henne litt hjelp hvis hun trenger det, men jeg må også være flink og ikke ta for mange repetisjoner rett etter hverandre. I mørket på onsdagstreningene, må jeg trene dette kun hvis det er lys der vi er (momenter under en lyktestolpe...), ellers må jeg trene felt eller spor! For figurantene må se henne på det stadiet i fastbittmeldingen vi er i nå.Kanskje det går greit med hodelykter på også?
Jeg skal kjøre fastbittmeldingen på åpen plass, slik at jeg ser hva hun gjør og ev kan "feile" henne tidlig. Hvis hun ikke tar bittet, går jeg mot henne, gir en liten timeout, og så får hun prøve på nytt.
Når 10 av 10 repetisjoner er perfekte på åpen plass, kan jeg flytte dette ut i skogen. Har nok prøvd skogen (at hun ikke ser figuranten)  litt for tidlig...

Noen bilder fra lørdag, en varm (15 grader...) men noe våt dag.
Ritva med nyvalpen DJ, full fart ut til figuranten:

Greit med tak over hodet når det pøsregner ute:


Lydigheten, fellesdekk med skjult fører i 5 minutt, er nå på plass! De andre øvelsene har jo vært ok en stund, mens dekken, som jeg ikke har hatt så stor motivasjon for å trene på... (det er sååå kjedelig...), begynner å bli skikkelig bra i flere ulike miljøer og med mye forstyrrelser. Vi er klar for å ta appellen nå!

Feltsøk: Lørdag ba jeg Paul (instruktør) om å lage et "prøve-prøve" felt. Feltet var ca 30x30 og lå omtrent 2 timer. Emma jobbet bra og fant 3 gjenstander ila 10 m inutt. Hadde dette vært en ordentlig prøve hadde vi bestått! Så da er vi klare for dette også, forhåpentligvis før jul, men appellen må bestås først. Vi er ivertfall  i rute!

Ingen kommentarer: