søndag 16. august 2015

Sommertrening, urbane søk og spisende figuranter

Det har blitt litt sporadisk trening i løpet av sommeren. Da vi var 3 uker på hytta, fikk Emma gått endel spor. Prøvde å la de bli ivertfall overnattagamle. Hun fikk i gjennomsnitt 3 spor i uka, så det ble litt trening. Men det er jo også herlig, for både hunder og folk, å ha litt helt fri, bade, gå turer, bade mer (hundene altså...) og mer tur. Området rundt hytta, der vi kan ha hundene løse, trene osv, er ikke så stort, så det blir flere mindre turer pr dag. Og når jeg legger ut spor, gjør jeg det på "morgenturen"/kveldsturen med 3-4 hunder som går sammen med meg! Man utnytter terrenget best mulig.
Emma fikk også et overværssøk/teigsøk. Gro, min søster, gikk og gjemte seg på ukjent sted. Etter 10 minutt forsvinner Emma og dukker opp igjen langt borte ved en odde. Der var Gro og Emma returnerer fint med meldingen!

Her hjemme har vi trent litt forskjellig. Vi har vært på Tjørn og hatt overværssøk, bl.a over et vann. Emma slo fint på figuranten, løp helt ned til vannkanten, før hun løp rundt. Hun måtte da ut av fertssonen og jobbet endel på andre siden for å klare å lokalisere figuranten. Men hun jobber på, veldig bra! Hun fant figuranten og meldte, hoppet i vannet og startet å svømme over i det kalde vannet.... Ca halveis snudde hun og da hun kom på land, var fastbittet ute... Hun kom løpende til meg, men måtte tilbake for å melde på nytt, nå gikk det fint.  Ser det er lurt å trene på slike oppgaver vi vanligvis ikke trener, og det at hun er såpass ung ennå, setter henne litt ut i uvante situasjoner. Det er bare å trene mer og hun modnes jo også. Det å få figuranter på lang avstand/over vann, skal trenes mer på, på Dyranut! Dette må være på plass før vi godkjenner!
Og på Dyranut fikk vi trent mye på dette, laaang avstand til figurantene og Emma holdt bittet fint inn til meg på alle funna. Jeg prøvde også å gjemme meg litt for henne slik at hun ikke så meg med en gang, men det er ikke så lett på flate vidda!

Vi har også vært på Dale og rundert litt en onsdag. Ca 300 m ukjent oppgave som gikk flott.
En søndag var vi på Ålgård, i et turområde med grusvei og ei elv. Urbane/halvurbane søk er viktig å trene på siden mange av leteaksjonene er i slike områder.
Hundene må lære å takle forstyrrelser og mye fert i området, men allikevel fange opp fert som kommer fra "terrenget" og ikke grusveien/lekeplasser ol.
To figuranter og ukjent oppgave. Det første jeg gjorde da vi ankom området, var å stå litt helt stille og la Emma få inn alle lyder, inntrykk osv. Det var bl.a. barn som lekte i et uteområde ved barnehagen kun 40 m vekk.
Da vi startet var hun i ei litt lang line. Vi gikk rolig langs grusveien. Trekken kom litt fra begge sider, så jeg prøvde å gå slik at når det kom vind fra ene siden, da gikk jeg i kanten på andre sifen (for om mulig ta spor der), så jeg gikk litt "sikksakk". Plutselig løftet hun hodet og ville oppover mot barnehagen. Jeg regnet allikevel med at det var fert fra en figurant i det høye gresset der og slapp henne. Og ganske riktig, der lå John gjemt!

En liten videosnutt fra starten og første funn:


Og her fra siste funn. Her fikk hun først ferten av der vi stod ved strømhuset lengst borte når vi befarte området. Så fikk hun plutselig litt fert og det virket som om det kom fra elva. Hun jobbet i noen minutter før hun klarte å lokalisere denne! Veldig bra jobbet, hun gir seg ikke!


Hadde også en rundering i Vigreskogen, der  fokuset var melding og uvanlige figuranter. Vi startet med en helt vanlig figurant, deretter en i ei mast. Emma måtte lete litt ekstra, som de ofte må når det er figuranter høyt oppe. Ble stående og titte opp en liten stund før hun kom tilbake med melding. 
På neste side var det nå en spisende figurant. Cecilie fikk med seg kjekser og på første spisende funn, skulle hun bare spise selv. Emma registrerte visst ikke dette, så meldingen gikk helt fint! Neste funn på Cecilie da skulle hun "tilfeldigvis" miste litt kjeks på bakken. Jeg ville se om Emma meldte etter at hun eventuelt hadde spist litt kjeks her. Men hun la ikke merke til at kjeksen datt ned... hehehe.. det hadde jeg faktisk trodd at hun ville få med seg.Men flott melding da!
Hadde to til funn høyt oppe, en i et tre og i ei mast igjen. Det gikk raskere og raskere og på siste funn, i masta, tok Emma bittet etter kun få sekunder!

Ingen kommentarer: