lørdag 17. oktober 2015

Emma er sykemeldt...

Emma fikk den 24 september en "full overhaling" av veterinær og kiropraktor Marit Brevik. Hun hadde på noen treninger i september, ikke villet ta fastbittet.... Når dette vedvarte på flere treninger, syntes jeg det var såpass rart, at jeg tenkte at jeg måtte få sjekket henne. Hun har vært fjellstø ift å ta fastbittet, så det var definitivt noe som ikke stemte her.
Da jeg snakket med Marit på telefonen, var det første hun sa at det kunne være noe i nakken, som gjorde det vondt å bøye den såpass mye man må, for å kunne ta fastbittet.
Det ble altså full sjekk, først en runde kiropraktikk, og her fant Marit en låsning i 1. nakkevirvel og hun var også noe stiv bak/ved bekkenet. Det med nakken kan fort være en grunn til at det var ubehagelig å ta bittet. Så ble det tatt blodprøver, som alle var fine, ingen tegn til infeksjon eller andre sykdommer. Hun ble så dopet ned for sjekk av tenner og svelg, samt sjekk av ørene. Hun fikk en rens av både øre og tenner, men hun fant også betente mandler, såkalt tonsillitt. Heldigvis var de ikke veldig hovne, men de var røde med noen prikker på. Med betente mandler i halsen samt låsning i nakkevirvelen, det har sannsynligvis gjort vondt å bøye nakken ja.
Det ble også tatt en prøve av den, for å finne ut hvilken bakterie det er, slik at rett pencillin blir gitt. Etter ei uke fikk jeg vite at det var bakterien pseudomonas. Så da ble det 10 dagers pencillinkur samt et betendelsesdempende/smertestillende medikament. Emma måtte ta det med ro, ingen lange turer osv.

Etter de 10 dagene var vi igjen for å sjekke om betendelsen hadde gitt seg. Mandlene var fremdeles noe røde, så pencillinkuren fortsetter. Nå skal jeg prøve å ta det ennå mer med ro, ikke så lett med denne aktive frøkna. I tilegg er det nå ganske kaldt, så det å ligge i kald bil er ikke lurt....

Emma fikk også en oppfølgingstime med kiropraktikk, og nå var det ingenting å utsette på den lille kroppen!
Jeg skal nok fortsette med forebyggende kiropraktorbehandling, anbefalt å gjøre dette en gang i halvåret. Da kan man finne små ujevnheter og låsninger tidlig, FØR det utvikler seg til noe langt verre. Og en slik "eksplosiv type hund" som Emma er, hun gir full gass fra første sekund, så er det fort gjort at det skjer skader... Oppvarming og nedtrapping er også viktig for å forebygge. 

Jeg er veldig, veldig glad jeg tok den veterinærsjekken! Betente mandler kan bli skikkelig vonde og kan i verste fall føre til andre sykdommer og mye større problemer. Også veldig greit å få løsnet opp i den låsningen i nakken.
Bakterien kan smitte mellom hunder, men man må da få i seg den syke hundens "suggel". Derfor er det ikke lurt å låne andre hunders leker, apporter ol.

Har fått tatt noen fine høstbilder på våre rolige rusleturer:

Flotte EmmaMin skjønne Isi, gamlemor på 12,5 år

Baby-traktkantareller:

Ingen kommentarer: