søndag 13. desember 2015

"Balanse, koordinasjon og styrke"

Tittelen er temaet på et kurs jeg og Emma deltok på i går. "Hund i form" - Anita Jansen arrangerte kurset.
Jeg synes det er interessant å lære mer om muskler og hvordan hundens kropp arbeider. Derfor var dette kurset midt i blinken!
I tillegg hadde vi i NRH medlemsmøte på tirsdag, der kiropraktor Marit Brevik var og holdt foredrag om hundens bevegelsesapparat, laser og kiropraktikkbehandling. Så dette var virkelig uka da hundehelsa var i fokus!!!

Det er ikke tvil om at hunder som jobber hardt, som feks redningshunder, jakthunder, agilityhunder, politihunder mm. har behov for skadeforebyggende tiltak. Og hvis skade oppstår, er det nødvendig med rehabilitering.
Det ble påpekt at feks politihunder, som jo har et ekstremt arbeid, dvs de ligger timesvis i bilen, for så å bli satt direkte i krevende arbeid, ofte får skader og at de i mange tilfeller pensjoneres i 5-6 års alder, nettopp pga skader. Sånn sett er jo vi litt heldigere stilt, vi får mulighet til oppvarming og nedtrapping, selv om vi ikke er såååå flinke til å gjøre dette....
Men jeg har tro på at å jobbe med musklene på en slik måte at hundene styrkes, er viktig for å forebygge skader.

Det man kan gjøre selv er:  god nok oppvarming (10 - 15 minutt), ikke kaste pinner/ball ol når den kommer  rett fra bilen, men la hunden varme seg opp først, nedtrapping/gå ned etter harde/lange økter, massere/tørke hunden med et håndkle etter økta, ha på dekken i bilen, gi næringsrik mat, nok vann før økta, massasje/stretching, samt  trene styrke, balanse og koordinasjon!

I tillegg kan man gi hunden jevnlig massasje/laser hos profesjonelle (det finnes flere i distriktet nå, bla Marie Haga/Hundemassøren, som holder til utenfor Hommersåk (her får Isi god behandling), Anita Jansen/Hund i form på Gandal (og flere er det også) og la den få kiropraktikkbehandling,  f.eks hvert halvår - alt dette for å forebygge skader. Isi fikk kiropraktorbehandling jevnlig da hun var redningshund, for å forebygge skader. Emma fikk da hun hadde låsning i nakken. (Det er bare jeg som ikke tør å gå til kiropraktor med ryggen min... hehehe..., men det går jo så fort over). Et paradoks i og med at jeg sender hundene mine dit med en gang det er noe...  :-P

I løpet av 2016 vil det komme både vanntredemølle og vannbasseng for svømming i lokalene til "Hund i form" på Gandal! Veldig bra, og jammen på tide at slikt kommer her til Rogaland nå. Ikke minst for hunder med skader og som er under rehabilitering, men også som forebyggende tiltak for aktive, arbeidene hunder, konkuransehunder osv!


Vi startet kurset lørdag med litt teori. Det er alltid veldig greit å få vite litt om hvorfor og hva som finnes av utstyr og metoder for å styrke hunden. Jeg var jo spesielt interessert i øvelser for å styrle nakken (siden Emma har hatt en låsning der), samt generell styrke av rygg/ryggmuskler og muskler i beina.

Deretter fikk vi selv prøve å stå på noen av putene, og vippe litt fram og tilbake, og vi kjente raskt at her jobbet muskler vi ikke trodde vi hadde...!
Emma ble faktisk ganske trøtt av denne treningen, så jo at musklene hennes jobbet mye. Så det ble en rolig kveld til tross for at det bare ble en morgentur på 30 minutt på dem.

Så var det hundenes tur, Emma syntes dette var veldig gøy! Nå skal etpar produkter kjøpes inn: 


En liten videosnutt: 


to til: 


Ingen kommentarer: