torsdag 28. juli 2016

Vannsøk i HallingdalDa jeg fikk mulighet til å delta på, og lære mer om vannsøk, slo jeg til! Det skulle være 3 dager med vannsøkstrening i Hallingdal, nærmere bestemt i Nesbyen.Det var veldig greit, siden Sommercampen, der jeg hadde meldt meg på vannsøk og A trening, ikke ble noe av i år!

Dro hjemmefra lørdag ettermiddag, pakket alt mulig, for alle værforhold, inn i bilen, som ble rimelig fullstappa. Hadde også kjøpt meg noen billige vadere, for hadde sett på bilder at man går uti vannet sammen med hundene (kald elv fristet ikke å bade i...).

Vadere må man ha!

Stappfull bil:Kjørte først til Bore og hentet campingvogna, så til Kinsarvik, der vi var framme i 21 tiden. Greit å dele opp kjøringen når man har anledning. Det går også endel seinere å kjøre med campingvogn, spesielt langs den smale og svingete Sørfjorden... 

Venter på ferja over Boknafjorden:


Kveldstur i Kinsarvik:

Natta, deilig med egen vogn (og seng...)!


Søndag kjørte jeg først innom Dyranut og fikk gått litt tur med hundene og snakket med Kari om Jubileumssamlingen vi skal ha der i august! Det var kaldt på vidda, kun 6 grader...

Så gikk ferden videre mot Nesbyen.

Ankom Sjong camping utpå ettermiddagen og fikk en flott plass like ved elva. Her var det godt og varmt, 22 grader. Utpå kvelden kom først campingvogna til Karen Sofie fra Bergen. Anders hadde kjørt opp vogna hennes, som stod på østlandet et sted. Deretter kom Karen Sofie og vi grillet og koste oss!

Dag 1. Mandag var det vekslende skydekke, sol og skyer, ikke nedbør og varmt! Vi kjørte til vårt første treningsted ved Hallingdalselva. Instruktører var Frode Haraldset og Anders Skarra.


Dette var Emmas første trening i denne type vannsøk. Tidligere har vi søkt mye fra båt, dvs overvær opp mot land/øyer. Nå skulle hun lære å konsentrere seg om det som var/kan være under vann!
De første øktene var det et objekt/gjenstand såvidt synlig i overflaten. Gjenstandene var godt brukte sokker/t skjorter/hår, i en pose/nett. Dette var senket ned i vannet ved hjelp av dregg/anker og et finurlig system på å få heist dette opp og ned etter behov/hundens nivå.
I starten av innlæringen er det viktig at gjenstandene synes, slik at hunden skjønner at den skal finne noe i vannet. Man belønner med å kaste/klikke + kaste belønningen til hunden i rett sekund. 

Bilder fra de første søka i kulpen:


Full konsentrasjon!!!
Emma fokuserer, hun så nettopp gjenstanden, men så forsvant den gitt:

Noen videosnutter fra første økta:
Emma første søk var i en stille og rolig kulp, hun gikk villig i vannet med meg og vaderne! Hun svømte rundt og fikk plutselig øye på den ene gjenstanden, satte opp farten og i det hun griper den kastet Anders belønningen.Vi gjorde dette noen ganger.
Neste skritt var at da hun så gjenstanden og var på vei mot den, så forsvant den ned litt. En medhjelper på land styrte dette, på anvisning fra Anders. Da hun så startet letingen/svømte i ring, så ble den heist opp litt, så hun ev kunne gripe den og hun fikk belønningen kastet til seg.
Etter bare de to første funna, var hun veldig klar over at noe gøy skjedde uti vannet, og da vi skulle gå litt til siden fordi gjenstandene skulle flyttes litt, heiv hun seg uti vannet før jeg fikk tatt bånd på henne, hun lette og lette – og fant!
Vi prøvde også å utnytte at hun har et godt minnesbilde, ved å først la henne finne på synet, få belønning, for deretter å la den være på samme sted, men senke den litt ned. Da husket hun sånn ca hvor den var, men da hun ikke så noen der måtte hun bruke nesa og da gjorde hun funn, flere ganger på den måten.
Det er allikevel viktig å bytte sted på gjenstandene ofte, slik at hundene ikke bare bruker minnesbildet.

Vi gjorde vel en 6-8 søk her i kulpen. Deretter prøvde vi  i selve elva. Der var strømmen så sterk at til tider kom ikke hundene av flekken... Dette var for vanskelig for Emma, selv om hun fant de to første. De var nå under vann og de ble heist opp litt slik at hun skulle lykkes. Den tredje syntes hun var litt skummel med en gang, men det løste seg fint. Men hun fikk endel hjelp og styring her. Så det var nok for vanskelig å både kjempe mot strømmen, og konsentrere seg om å finne, men hun gjorde det så bra i kulpen, at vi glemte litt at dette var helt nytt for henne!

Her er bilder fra andre økta, søket i elva:


Her kastes belønningen:

Fotografen var her mer spennende enn grisen...!


Mandag kveld var vi hos Tonje og Frode og grillet og koste oss! Også Marianne og Anders bodde der. En herlig gjeng og det var mye «lått og løye».

Utpå kvelden ringer alarmtelefonen til hundeførerne i Buskerud. Det var en leteaksjon etter en mann som var falt i elva... Det var nesten ikke til å tro, at det skulle skje akuratt det vi var der for å trene på...
Vi hadde jo kost oss med litt pils, vin og cider, så vi sa først at vi kunne komme dagen etterpå. Men da ville piolitiet komme og hente oss. Like etterpå ringte telefonen på nytt og da var mannen funnet i elva, dessverre omkommet.Dag 2 var litt gråere rent værmessig. Det var varmt, men det regnet litt utpå dagen! 

Campingvognkos:


Noen som også vil ha frokost...?

Sukk... 

Nå var vi et nytt sted. Det er viktig å veksle på steder vi trener dette (også), for minnesbildet (kanskje spesielt hos retrieverne) er sterkt. Nå var vi lengre nedover elva, men det var endel rolige steder der Emma fikk søke. De fleste andre var uti båten denne dagen, men Emma må først gjennom noen innledende runder!
Vi startet med såvidt synlige gjenstander og dette gikk veldig bra. Emma svømte godt ut og inn i elva og hadde helt tydelig forventninger til at det var noe gøy å finne her.
Vi fikk endel søk/økter gjennom dagen og på slutten var gjenstanden like under vannskorpa og hun fikk ferten av den og jobbet bra (svømmer i sirkel) når hun hadde ferten. Så gjalt det for meg å belønne markeringen! Jeg brukte klikker og kastet, følte jeg fikk timet det bedre da. Bortsett fra da hun var for langt fra meg, da bare kastet jeg + roste henne! Det gikk veldig bra hele dagen, mange gode søk og erfaringer fikk hun, og jeg.

 Der fikk hun belønningen:

Filmer fra dag 2: 
Også tirsdags kveld var vi hos Tonje og Frode. Det ble mer grilling og vi koste oss uti de små timer...Dag 3:
Vi våknet til et nydelig vær! Sol fra klar, blå himmel og varmt... Puhh, det ville bli varmt i vaderne i dag...
Vi kjørte til enda et sted, Liodden campingplass. Der var en flott strand, men det kom jo endel folk dit etterhvert. Men hundene lot seg ikke distrahere. Men vi flyttet oss litt lengre vekk.

Våknet opp til denne utsikten fra vogna!

Treningsfeltet vårt siste dagen!


Nå var Emma virkelig PÅ fra første sekund. Jeg begynte å bruke kommando i dag, mens jeg holdt i båndet: «pass på» sa jeg og da heiv hun seg uti vannet. Nå lå gjenstandene like i vannskorpa/like under og Emma jobbet bra, langt fra meg. Jeg måtte rope slik at hun svømte mot meg også for å få dekket alt vi skulle. Hun ser ting (pinner ol) i elva som hun også undersøker, før hun svømmer videre. Hun hadde noen flotte markeringer og det var litt vanskelig å kaste til henne innimellom, for hun var et stykke fra meg. Et av søka, der gjenstanden lå like under vannskorpa, der hun først fikk ferten og så svømte hun og lette etter den i 6-7 minutter. Hun gav ikke opp, eller ble frustrert, så vi lot henne søke videre uten hjelp! Kjempeflink var hun til nybegynner å være!

Film fra tredje dagen: 

Lang film.. Hun gav seg ikke og etter 6-7 minutt fant hun den!

Vi skulle egentlig også ha prøvd litt fra båten i dag, men motoren sviktet, så det fikk vi ikke prøvd. Fikk dermed flere søk i elva og det gikk veldig bra, jeg må bare huske å belønne markeringene, ikke at hun skal ta gjenstanden i munnen (når den er under vann).

3 fantastiske dager var over! Tusen takk alle som har hjulpet oss i gang med dette!
Jeg håper på å få trent mer når jeg kommer hjem. Håper noen andre vil være med, for dette var både gøy og kan fort vise seg å bli svært nyttig også! 

Her er de andre deltakerne på samlingen
Det klargjøres. Brita og Happy venter på tur:
Brita hadde også en unghund, Easy, men fikk ikke tatt bilde av dem.

Karen sofie og Spinnvill er klare:

Anders og Arwen:

Sikring må til der strømmen er sterk, både hunder og førere var sikra her:

Tonje og Mozart:


Bra! Men litt for kort... Herlig bilde!

 Noen har det... Fin måte å forflytte seg på:

Frode med Brago eller Ulv

NRH har fått regnponchoer:

Karen Sofie og Spinnvill søker. Frode kjører båten:

Tonje og Mozart:

Anders og Arwen:

Brita og Happy:Utstyr vi brukte: 


Etpar dager etter at jeg var kommet hjem, var det igjen en leteaksjon i og ved Hallingdalselva... Frode og Brago stilte fra NRH og gjorde en god jobb under vanskelige forhold! 


Ingen kommentarer: