søndag 14. januar 2018

Sporlørdag

På lørdag var vi ved Flassavann for å trene spor. Tom Christian la ut to spor til oss.
Først et som skulle krysses rett før vi skulle gå det, og deretter et på ca 1 km og ellers ukjent.

Det var en fin dag. Opphold og litt sol, men en sterk isende kald vind gjorde at dette ble ikke dagen vi ventet til sporene skulle bli veldig gamle.

Første sporet var det ukjente. Det hadde ligget i ca 2 timer. Tom Christian viste oss starten og vi startet ca 20 m før sløyfa. Emma plukket fint opp sporet da vi kom til sløyfa og da var det bare å henge på oppover lia. Det gikk bratt oppover et stykke, deretter bratt nedover, så oppover igjen og så nedover... Det var værst i nedoverbakkene. Jeg har ikke sjanse til å holde henne i så bratte nedoverbakker, på såpass ferske spor. Så jeg slipper lina og går forsiktig nedover. Får ivertfall trent på innkalling ifm spor en 3-4 ganger ila dette sporet. Og det er jo veldig greit å kunne kalle inn hunden for innimellom må man kanskje slippe lina, den kan jo også glippe utav hendene. Men dette må trenes på, som alt annet. Det har jeg gjort helt fra Emma var ung, så hun takler helt fint å bli kallet inn/av sporet og allikevel skjønne at det ikke var feil, og at hun skal fortsette på sporet etterpå. Her i dette åpne terrenget så så jeg hvor hun var og kunne la henne gå et stykke fra meg, før jeg kalte henne inn.
På en av de rundene hun gikk frispor (uten meg i lina bak), så fant hun slutten og kom løpende til meg med pipehøna. Så for hun ut igjen mens jeg basket meg over noen steiner i ei lita ur...
Hun fant også 3 av 5 andre gjenstander.

Her er profilen, mye opp og ned

Sporloggen. Så greit ut dette. Hun har hatt rimelig god kontroll på sporet.
Det viser også der jeg kuttet svingen litt pga at Emma endret retning når hun var løs:

En fornøyd flat

Det neste sporet måtte først få en krysning. Så ventet jeg ca 20-30 minutt før jeg gikk det. Satte Emma direkte på dette sporet. Det hadde ligget i 3,5 time. Vi fulgte sporet i godt tempo uti myra der. 
Fant 3 gjenstander og så kom vi til der krysningen var. Der hadde TC hengt opp ei sløyfe. Jeg ville dette skulle være kjent for jeg ville sjekke hvordan hun ville oppføre seg ved krysningen. Nå var krysningen rimelig fersk, og da kan det være mer fristende å sjekke ut enn eldre krysninger. 
Og det var det som skjedde, Emma sjekket ut krysningen og løp så tilbake til sporet og fortsatte. Etter 50 m fant hun slutten! 
Når jeg ser på filmen under her, så ser jeg jo at det er slik som dette Emma kan gjøre på spor innimellom. Vi vet jo ikke når det er krysninger ute i spora vi går, det kan være oftere enn vi tror. Uansett er det veldig greit å trene på og få sjekket ut hvordan hunden oppfører seg ved krysninger, slik at vi kan gjenkjenne adferden på andre ukjente spor. 
Neste gang jeg trener krysning skal det kryssende sporet gå videre et lengre stykke. Denne gang hadde figuranten gått over sporet og videre ca 10-15 m og så tilbake igjen over sporet og inn til traktorveien. 


Ingen kommentarer: