lørdag 22. januar 2011

Sporoppsøk og rundering i Vigreskogen

Vi var i Vigreskogen i dag. Grå og tåkete dag, etpar plussgrader, men vi har ivertfall ikke snø... Kjekt å kunne holde på med sportrening i januar :-))
Krissi la ut 4 sporoppsøk til meg i dag. Selv la jeg et litt lengre spor som skulle gåes før oppsøka, for å "mørne" henne... :-)
Men før sporene skulle gåes, var det tid for litt rundering. Isi fikk rundere  i "storeløypa" første økta. Fikk figurant på første slag, her meldte hun. Så endel tomslag ( 4-5) før funn av  Anders. Rett i lek nå. Sende Bjørn Erik framover og ville ikke vite hvor han var. Satte kun en begrensing, ved "rådyrplassen". Det ble noen blindslag til ( 6-7) før hun fant ham, rett i lek. Så fikk hun 3 funn rett etterhverandre og på det siste var figuranten på ca 100 m...  Vi runderte ca 400 m og Isi hadde god fart hele tiden.Etter lunsj ville jeg gå sporene. De hadde nå ligget i 3 timer. Startet med "oppvarmingssporet", ca 200 m. Hun slo fint der jeg hadde krysset en sti og valgte rett vei. Her hadde jeg ikke stoppet opp! Fant første gjenstand like etterpå, MEN jeg (mitt naut...) hadde glemt å ta med noe å belønne med... Jeg lekte litt med gjenstanden og da jeg avsluttet stod bare Isi og så på meg, hun hoppet litt rundt da jeg sa "ok" som er kommandoen for at hun kan fortsette sporet. Men hun ventet nok på godbit/belønning. Tok vel et minutts tid før hun var igang, tydelig at hun "savnet" belønningen sin... noe manglet ivertfall, det var tydelig! Hadde lagt ut 4 gjenstander og ved de andre så var hun raskere avgårde på sporet ivertfall,etter avlevering og kos. Hun hadde vel "gitt opp" å få noe mer belønning..he..he... Fant også slutten, en ball, så da fikk vi lekt litt ivertfall.

Oppsøkene gikk veldig bra!!!  De to første oppsøka stod Krissi og ventet 3 minutt og 2 minutt på de to siste. De ble tatt både fra høyre og venstre side. To av spora, nr 2 og 4, var en forlengelse av spor nr 1 og 3. Det er jo hjelp at de går samme retning som forrige spor.

Isi fant alle sluttene, en boks med godbiter:

100% rett vei på alle oppsøka hele denne uka (17 oppsøk). Totalt 35 oppsøk ila 2 uker. Tror nok at når man får såpass mange oppsøk, så vil det i seg selv gjøre at hunden blir bedre. Av de 35 oppsøka er 3 oppsøk feil (dette skjedde i den første økta 8/1). Hun har siden den økta valgt rett hver gang (32 spor). Det er jeg veldig fornøyd med - anbefaler igjen boka til Maria Hagstrôm "Nosarbeide", den har mange gode sportips :-))

Nå må snart flere hjelpebetingelser vekk. Bla det at noen av oppsøka er fortsettelsen på forrige spor (samme retning). Også trappe ned på tiden en står stille ved sløyfa. På siste oppsøket traff Isi ikke oppsøkspunktet, men noen m vekk, så der fikk hun ikke den hjelpen det gir.

Litt senere ville jeg ta en økt med ren meldetrening. Det er alltid greit å "terpe" litt på innimellom. De seneste årene har jeg ikke vært like nøye som under innlæringen... det må jeg bare innrømme. Siden hun ikke har problemer med at hun slipper på avstand ol problemer, så har jeg tillatt at hun slipper når hun sitter på plass hos meg og venter på "Vis" kommando. Derfor litt oppfrisking, også for å vise "minirunderingsmetoden med melding" for noen nybegynnere.

Startet med at hun holdt løsbitt hos meg - så "vis" og godbiter hos figuranten som satt 5-10 m ute. Gjorde dette etpar ganger. Så tok vi trinn 2, Isi var hos figuranten og fikk løsbitt, kom inn og deretter påvisning hvis hun holdt fint til jeg sa "vis". Jeg brukte litt tid før jeg sa vis, "puslet" litt med halsbåndet og tok på påvisningslina noen av gangene. Det gikk fint med løsbittet, tror hun tyvstartet en gang. Jeg hadde lina på og holdt henne bare igjen, figuranten kom  inn og hun fikk ikke belønning. Gjorde det på nytt rett etterpå.
Tok også noen ganger med fastbittet og da slapp hun første gangen da hun hadde satt seg rundt meg. Ikke så rart, det har hun jo fått lov til. Men hun skjønte raskt at det i denne settingen var det nye regler, for hun holdt fint etterpå, selv om noen var "på grensen".
 Her holder hun løsbittet fint mens jeg tar på påvisningslina:
Isi e klar:


Det viktigste for meg, på vanlig rundering, er at hun holder helt inn og rundt meg, jeg vet at jeg ikke gidder terpe på dette i vanlig løype - ganske enkelt fordi jeg ikke ser at det er et problem. Men under innlæring bør man avbryte og være streng, og det er mye, mye enklere å få til hvis figurantene er på 5-10 m, enn hvis hunden har gjort et flott, langt søk osv.

Her er etpar andre bilder fra dagen.
Krissi og Snuppa på vei inn i skogen:
 Artig å se hvor lite Snuppa brydde seg om Krissi i dag, stor forandring fra sist lørdag:

Figuranten er ute på ca 20 m her:

Trond Arve informerer om Bertils leking:

Variasjon:


2 kommentarer:

Ellen sa...

Interresant lesing og gode tips å låne til både spor- og runderingstrening :-) Skal sannelig forsøke å huske noen av dem til slutten av april når VI får såpass barmark at vi kan trene igjen :-)

Tone sa...

Er det ikke bart hos dere før i slutten på april...tror jeg hadde "gått på veggene"... eller trent lavine ;-)

Da er vi jammen heldige her som kan drive barmarkstrening omtrent hele året. Bortsett fra i fjor da...men det får vi håpe er unntaket :-)