torsdag 17. oktober 2013

Samling på Tjørn i nydelig høstvær

Forrige helg var det NRH samling på Tjørn. Været var aldeles nydelig og det var varmt. Utrolig flott i fjellet under slike forhold. Ankom fredag ettermiddag og gikk en deilig tur i nydelig vær.

 Emma:
 Nydelig i solskinn:

 Isi


 
Etter turen la jeg ut spor til begge to, som skulle få liggetid til neste morgen. Var litt spent på om Emma ville klare dette, Isi kan gå mye eldre spor, så for henne var dette lett.
15 timer gammelt ble sporet da jeg gikk det. Jeg hadde trampet litt i bakken ved sporstart og Emma var "på" helt fra starten. Hun fulgte sporet med passe fart og drag i lina, og ikke som en bulldoser som hun gjør når sporet er ferskt...
Hun var litt av i en vinkel men jobbet seg fint innpå sporet igjen, helt av seg selv. Jeg ble litt imponert, for vi har ikke trent gamle spor. Men hun har så mye motivasjon og det er tydelig at selv lite fert gir motivasjon til å gå. Jeg hadde lagt ut to gjenstander, men de bare snuste hun litt på. Jeg stoppet henne og trente apportering med hver av gjenstandene. Det er greit å lære dem at man kan ta "pauser" fra sporingen, bl.a for å apportere inn gjenstander. Jeg har ikke trent mye på dette utenom, så jeg kan ikke forvente at hun alltid gjør rett. Noen ganger tar hun opp gjenstanden og kommer inn, andre ganger ikke.Sporet var ca 200 m.

Her er to filmsnutter (det går faktisk an å filme når farten ikke er for stor:
Lørdagen var viet til rundering for min og Emmas del, etter at begge hundene hadde gått sitt 15 timers spor.. Vi startet ved den store steinen og runderte ned til myra bak haugen. Emma hadde ikke rundert i dette terrenget tidligere og hun var kjempeflink!
Hadde funn på hvert utslag men det ble vel minst et blindslag, hvis jeg husker rett. Hun fikk belønning hos figurantene og jeg ropte henne inn og fikk trent passeringer. En gang mot slutten gikk hun litt skeivt og fikk øye på figuranten på andre siden og løp dermed ut der igjen. Helt ok, men det bør ikke bli for ofte, men da må jeg passe på at figurantene ikke beveger seg før hun er kommet lengre ut. Den figuranten var også litt høyere i terrenget så hun viste godt. Begynner å bli skikkelig fornøyd med runderingen nå.

Her har Gro filmet oss:

Slik så en av de første runderingene ut i mai. 
Hun skal løpe frivillig fram og tilbake, uten at jeg roper eller at figurantene roper.
Det var slik jeg trente mest, ville lære henne runderingsmønsteret tidlig.
Rundering består jo av mest løping...

Slik så det ut første gangen hun skulle ut til 50 m med påvirkning:


Andre økta ble på stien som går parallelt med bekken. Tok bare 4 slag/funn. Kort og bra økt! Samme opplegg som forrige gang. Hun fikk et blindslag her også fordi vinden var litt lunefull...

Isi fikk først 15 timers sporet og så et overværssøk med en figurant oppi lia. Hun jobbet som vanlig bra, men ser jo at Emma hopper noe lettere på tuene enn det Isi gjør. Alderen merkes i sånt terreng.


Søndagen ville jeg trene på overvær med Emma. Mens vi ventet på Helen og Jannicke, gikk jeg ut spor til Gry og et til Emma. Gry gikk ut til Isi. 
Vi fikk også tid til å trene på figurant inni hula som ligger under en stor steinblokk like bak hytta. Den er litt vrien for det kommer fert ut en åpning der man ikke kan komme seg inn...
Emma slo fint på ferten på god avstand og jobbet seg ned mot steinen. Hun fant åpningen der ferten kom ut, men kom ikke inn der... selv om Gry var redd hun bare skulle jumpe inn... Hun løp rundt steinen uten å finne åpningen så jeg måtte til slutt vise henne den. Hun var overlykkelig over å endelig få slippe inn til Gry. Etterpå gikk jeg litt vekk og Gry ropte. Jeg slapp henne og også denne gang løp hun til åpningen der hun ikke kom inn. Stod der litt men så plutselig husket hun at det var en annen åpning og tok seg fint inn og fikk belønning.

Emma i fint driv på "fritt søk":

Her har Emma funnet Gry:

Hun kom seg helt inn i hula til slutt:

Ennå mer godis:


Senere gikk 3 figuranter ut for å gjemme seg. Emma jobbet bra på vinden og fikk alle figurantene på bra lang avstand.
Den første lå i steinura over bekken og hun hoppet lett og elegant på steinene.


Neste lå lengre opp i sia og vi måtte på oversiden, ut av stien for å finne henne. Det er tungt terreng å løpe i, masse huller... så farten gikk heldigvis noe ned. Her hadde hun det lengste overværet i dag, tipper ca 200 m. 
Siste figurant tok hun også på lang avstand og jobbet seg fint inn. Veldig bra med jobben i dette krevende terrenget.

Litt senere gikk vi sporet. Det hadde ligget i ca 3 timer. Hun har motivasjon så det holder og drar, nærmest skraper seg framover i terrenget. Det gjør at hun innimellom går over vinkler. Jeg må til med prosjekt "GÅ ROLIGERE I SPORET" - mer om det senere :-)

Helt til slutt fikk hun en figurant inni røret under veien. Gøyal øvelse. 

Først ut på steinene, ikke noe problem:


 

Belønning i røret:

Her kommer Silja mens jeg er i røret:2 kommentarer:

Kristin sa...

Så flink og stor Emma har blitt! Husker første gangen jeg gikk døgnspor med Ramp. Jeg ble så overrasket over hvor lett han tok det! Er nok ofte vi som tror det blir så vanskelig for de. I såfall er det neppe sporet i seg selv som er vanskelig, men heller miljøet rundt som kan være forstyrrende. Man vet jo ikke hva eller hvem som har gått i området de siste 15-20 timene...
Og for et herlig terreng dere har! :)

Tone sa...

Ja, hun er blitt stor nå! Omtrent like stor som Isi... mangler bare "litt" masse, men hun blir nok smale også som voksen, for hun er en smalere/lettere type!

Helt klart at hundene kan mer enn vi ofte tror! Det er bare å utfordre dem litt innimellom. Så lenge man ikke lar vreden gå ut over dem, hvis de ikke skulle klare det... Spesielt på spor, så har jeg erfart med tidligere hunder, at det er lurt å legge lista høyt og bare GJØRE DET!!!

Terrenget er flott, spesielt i slikt vær! Men det er faktisk et ganske tungt terreng de fleste steder. Lyngen og heia ligger oppå ei eineste stor "steinrøys"... Så det kan være hullete og skikkelig vrient og tungt å fote seg til tider. På runderingen gikk Emma omkull (stupte kråke...). Det gikk bra, hun landa mykt og det var etter 2-300 m så hun var god å varm i musklene. Men man må varme dem godt opp før de løper i dette terrenget ;-)