torsdag 17. juli 2014

ClickerCamp 2014 - 4 dager rundering!

Etter å ha trent spor lørdag og søndag, var det tid for 4 dager med rundering. Og varmen fortsatte... puuhh... dette ville bli en svett opplevelse! Og hvordan ville Emma reagere på varmen...? Hadde ikke trent så veldig mye i varmt vær, og varmen her i innlandet er mer intens enn ute ved kysten.

Det å våkne i 8 tiden til 23 grader... da var det bare å stålsette seg. Og før klokka var 12.00 var det oppe i 27-29 grader. Noen dager var det litt skydekke og det var også, noen dager/tider på dagen, litt vind. Det var deilig!
Siden det var så varmt, så "vannet" jeg Emma tidlig om morgenen. Kokte vann, blandet med leverpostei og blandet inn kaldt vann til det ble passe temperert. Så fikk hun noen dl etpar timer før kurset startet. Viktig at vannet får trekke ut til cellene osv, for det er der det gjør nytten. Gir man rett før aktivitet, ligger det bare i magen og skvulper... Gav henne også denne blandingen etter endt økt, slik at væskebalansen opprettholdes til neste økt. Har med egen termos til hundene, med kokt vann og de bitte små leverposteiboksene er supre. Det holder med en slik boks for en dag.

Mandag og tirsdag var det Cecilie Køste som var instruktøren. Terrenget var helt nyyyyydelig, flatt og for det meste åpent. Vi startet dagen med å tråkke terrenget og da ble Isi med. Tirsdagen var det så varmt og med så høy luftfuktighet, hørte noen snakke om 97%, at Isi peste veldig og virket trøtt. Hun ble ikke med på tråkkingen denne dagen, ble kun turer ut i skyggen når vi hadde pauser. I bilen var det nok varmt, men det var skygge fra trær og silver mesh duken, samt vifte og dører og vinduer på full lufting. Det var egentlig ganske svalt inni.

Noe av det jeg håpet å få startet på ila disse dagene, var det å presentere både melding med løsbitt og direkte belønning, i samme økta. I og med at retrieverne er potensielle "bittsnappere", så er min plan å prøve å forebygge både avstandsmelding og ikke minst feilmelding. Så det å veksle mellom hva hunden skal gjøre ved funn, tror jeg kan være en gunstig vei å gå. De siste 3-4 øktene hjemme har vært fokus på kun melding med full lengde og variasjon på godt gjemte figuranter. Så jeg var veldig spent da vi allerede i første økta skulle presentere løsbittmelding etter først å ha fått flere funn med rett i lek. Jeg håpet at jeg på forhånd hadde fått "terpet" nok på meldingen slik at hun ikke ble helt satt ut... og nå var det i tillegg nytt terreng, nye figuranter og hun er tross alt ikke mer enn litt over året.

Startet med 5 - 6 funn med direkte belønning. Brukte bare godbit, tenkte mest på varmen, at det ville bli slitsomt å løpe etter ballen. Hun startet uten påvirkning og føyk ut i full fart, så funn og deretter full fart på en nydelig flying! Dette begynte ivertfall bra, tenkte jeg. Og det bare fortsatte, hun gikk som ei kule! Etter slaga med direkte belønning, tok vi en pause på midtlinja, før det skulle presenteres løsbitt for henne. Vi tok noen minutter og så var det klart. Hun løp fint ut og ikke lenge etterpå kom hun med melding! Juhu!!!
Og hun holdt fint og kom på plass. Husker ikke om hun satte seg eller ble stående, det viktigste for meg er at hun ikke slipper bittet eller tyvstarter. Så var det påvisning!
Så fortsatte vi helt ned til vannet, ca 400 m, dvs de funna etterpå var rett i lek og det var ingen blindslag.
På siste figurant var vi kommet ganske nært tjernet, og figuranten fortalte at Emma hadde sett henne, sett mot vannet, men allikevel kommet inntil henne!!! Wow! Bra jobba Emma, gjett om hun fikk gå ned dit og bade etterpå!!! Heldigvis var det også her en grøft/bekk langs midtlinja et stykke, så her fikk hun gå nedi når det passet (når vi var på midtlinja og/eller på vei inn fra funn).
Jeg var kjempefornøyd med innsatsen i denne varmen, og Emma gikk i et jevnt bra tempo hele økta, helt fra start til slutt holdt hun bra tempo. Veldig imponert over "lillegullet" mitt!

Her får Emma et velfortjent bad i slutten på løypa:

Vi lufter og venter mens figuranter blir lagt ut:

Funn:


Andre økta startet med løsbitt så rett i lek, noe blindslag og en til melding. Husker ikke akkuratt rekkefølgen, men vet det var en blanding og en litt kortere økt.
På slutten av dagen fikk vi også et skikkelig regnskyll, skikkelig... og vi løp til bilene som stod med vidåpne dører og vinduer...  Det var forfriskende med regnet og helt ok, ikke minst med tanke på at laven, som når den blir veldig tørr, blir hard for hundepotene. Etter regnskyllet var den myk og fin.

Kveldene ble det kun avslapping, middag, oftest grilling, avslapping igjen, i skyggen, en rusletur i nabolaget og så tidlig i seng!

Avslapping i skyggen:

Campingleiren min:

Heidi og jeg grillet nesten hver dag:

Tur i nabolaget om kvelden:

Fin pynt:
Hundene koser seg i vogna:

STORT mygglys må man ha...

...og når det ikke er nok, kommer verneutstyret på:

Heidi og Guinness bodde i det røde "stabburet" rett bak vogna:


Tirsdagen var vi i samme løype. Jeg husker ikke hva vi gjorde... men det var en blanding av løsbittmelding, rett i lek og blindslag. Og det fungerte så bra! Emme er helt rå og jobber som en helt! Vi mennesker virket å slite mer i varmen enn hundene gjorde, selv om det var 28 - 29 grader så jobbet de knallbra!

Siste økta tirsdag hadde jeg gående figurant, med melding. Hun tok bittet raskt og ble så gående med figuranten en 10 - 15 sekunder før hun kom inn. I denne økta fikk jeg også en tyvstart etter at hun tok løsbittet. Da ble det ingen belønning og etterpå gikk det fint! Det var faktisk den eneste tyvstarten på alle dagene, og bittet slapp hun ikke før tiden en eneste gang!!! Så det hjelper å være streng...!
På slutten av denne økta, var hun så trøtt at hun nesten ikke orket å spise godbitene, fordi hun pustet slik... men allikevel løp hun uten stopp!!! Men må passe litt på for hun er så ung ennå.

Mørke skyer kom med styrtregn og torden:
 Fikk noen bilder av de andre deltakerne, ikke alle dessverre, for jeg var jo figurant også. 
Her en jaktlabrador, Wisky, og han bor i Haugesund. Det var en kar med mye krutt!!

Endre og Embla, en flink jaktspringer fra Molde, trener i NRH:

En flat jeg dessverre ikke husker navnet på...

Onsdag og torsdag var det rundering i ny løype, med Morten Egtvedt som instruktør. Vi fortsatte  der vi slapp dagen før, med en variasjon mellom rett i lek, løsbitt og blindslag. Her var terrenget mer åpent, men hadde flere bakker/hauger. Det var like varmt og kanskje mindre vind... puuhh!

Første økta startet med 3-4 funn rett i lek. Deretter to meldinger med løsbitt, og så nye rett i lek, sikkert 7-8 funn. Figurantene fikk "kjørt" seg i varmen, bra jobba! Emma gikk også veldig bra, gode passeringer og fine meldinger.
Jeg fikk prøve noen nye baller, som de fra Molde kalte "rusballer"... De var ganske myke og med pipelyd. Hundene deres lå og "nitygget" på dem, og gikk omtrent i transe, derav navnet "rus" - ball. Emma elsket disse ballene og vi brukte dem på ene siden, og hun lekte på hvert slag, kanskje litt mindre på siste. Så da ble 4 nye baller kjøpt inn!


Andre økta startet med 3 blindslag så rett i lek ca 4-5 funn. Ikke melding, siden erfaringen fra dagen før, da hun var trøtt så kom det litt "tøys". Det får vi jobbe med siden, nå har hun jo nettopp begynt med skikkelig meldingstrening (dvs ute i skogen i vanlig rundering).
Morten tipset også om at for å gjøre enda tydeligere for hunden, forskjellen på melding og rett i lek, at man kan bruke klikker før belønningen. Da vil klikket fortelle at det er rett i lek, ikke klikk (eller annet) så er det melding som gjelder. Vi gjorde dette på de fleste rett i lek funna.

Siste dagen, og jeg lurte jo på hvordan 3 dager med rundering i knallvarmt vær, ville påvirke Emma. Jeg var ivertfall trøtt...
Men Emma imponerer stadig. Jeg fikk en ukjent løype, og vi gikk mellom 350 - 400 m. Jeg ønsket ikke melding, ville ikke risikere at varmen og det at vi tross alt har holdt på i 4 dager i sterk varme, gjorde at hun gjorde noe uønsket ift meldingen. Nå gjalt det å strekke runderingen, ha ukjent oppgave og jobbe i varmen.
3 figuranter var plassert ut på forhånd litt uti løypa, med passe antall blindslag mellom (1-3). Da slipper vi at folk må løpe ut når hun er på andre siden, med fare for at hun ser/hører at de løper ut, og at plasseringen blir dårlig. De hadde også nett over zseg slik at de ble godt skjult.
 Hun fikk to funn i starten, rett i lek, så var det 3 blindslag der hun hadde flotte passeringer. Jeg stoppet henne etter to passeringer, slik at hun skulle få belønning for å komme til meg. Det funket bra.
Så var det noen blindslag før neste funn, deretter flere blindslag før funn og til slutt et funn opp en bratt bakke. Hun løp rett opp uten stopp!!! Veldig bra, for den var bratt og steinete.

Her er en video en av de andre deltakerne tok av oss, Takk Jan:
(den er laaaang...)
 

Siste økta ville jeg skulle bli en kort og motiverende økt! Det ble blindslag på første, deretter 4 funn, der hun på siste faktisk fikk et klapp. Bare for å piffe henne ekstra!! Og da vi var ferdige var Emma løs og løp ut på andre siden og var overhodet ikke ferdig... Hahaha, den hunden er RÅ!!!

Noen av de andre deltakerne disse to dagene: 
Heidi og Guinness som trener i NRH og har hatt godkjente hunder tidligere:

Boxeren Buck (tror jeg) og eieren Jan, trener i NRH i Vestfold:

Meldingstrening:

Guinness var knallflink! Hun gikk som ei klokke:

Linn og aussien Tiki, veldig bra ekvipasje:

Tiki:

Tiki fant meg:

Det gjorde Guinness også:

Tervueren fra Bergen, eier Mildrid og mannen , men husker ikke navnet på hunden...
Savnet i grunnen en navneliste/deltakerliste, med navn på eier og hund, for jeg klarte ikke å huske alle

Hollandsk gjeterhund, Ally og eier Pia
Trener i NRH 

Da var 4 lærerike dager med rundering over. Og totalt 6 dager med trening på rad, i sterk varme - jeg var helt pumpa... men Emma, hun taklet dette utrolig bra, mye bedre enn jeg fryktet.
Heldigvis hadde vi et fint badested så hundene fikk bade og kjøle seg ned både før og etter vi var ferdige, hver dag!
Selve konseptet med campen, med flere ulike 2 (og noen 1) dagers kurs, samt foredrag om kveldene, var veldig bra! Her var det kurs i alt mulig, i alt ca 60 deltakere. Det var bl.a. kurs i rallylydighet, lydighet for jaktprøver, bruktlydighet, spor, rundering, søk i bygg, trening med forstyrrelser, plattform-trening,

3 kommentarer:

Gro sa...

ÅÅÅ det ser så kjekt ut Tone. Sååå bra Emma jobber, kjekt å lese hvordan det gikk. Ser ut som en flott plass!! Bra konsept, selv om det nok kanskje er folka som blir mest pumpa etter ei slik uke, he he. Med til og med teori om kvelden. Men sikkert nyttig, når alt er så ferskt i minne. :-)

Signe sa...

Kjempefin blogg du skriver! Elsker å lese nye innlegg :) Har en labradortispe på ca 1 år, vi trener med NRH i Oslo. Du nevner 'rusballer', og jeg ble veldig nysgjerrig på hva dette er - kan du legge ut et bilde? Eller har du link til et, eller en nettbutikk?

Tone sa...

Hei!
Takk Gro, ja det var et bra konsept som samler mange ulike "typer" hundefolk. Det var jo ikke alle som var på foredrag da... bl.a. jeg, for var skikkelig trøtt i varmen. Foredraget om spor og lek, som var mest i min "gate", hadde jeg hørt fra Tobias tidligere :-)

Signe: Har en link her:
http://www.qrutrokofnorway.no/product.php?id_product=87