mandag 1. desember 2014

Melding og di, samt et spor...

Det går mye i meldingstrening for tiden. Fastbittmelding på figuranter og løsbittmelding på gjenstander.

Sist onsdag i Ølbergskogen ble det en forholdsvis lang økt, kanskje for lang... Startet med to funn rett i lek, så en figurant inni et bygg, med løsbitt. Gikk flott. Deretter fastbitt på flere sittende/liggende figuranter. På den ene brukte hun veldig lang tid på lokalisering og da hun fant ham, stod hun en stund før hun tok bittet. Da var hun nok litt trøtt i hodet... Veldig bra at hun her tok det til slutt, uten hjelp. Det tok kanskje 10 - 20 sekund før meldingen, mot normalt 2-4 sekund.
Jeg burde stoppet der eller ivertfall tatt løsbittmelding på neste figurant. For på neste slag meldte hun ikke, og kom inn. Sendte på nytt og da meldte hun, men slapp bittet bak meg, og hun skal holde til jeg sier "vis", så hun måtte ut igjen, lurer på om hun slapp på samme måte en gang til, og da koblet hjernen min seg på (på tide...) og jeg gav beskjed om at hun fikk ta løsbittet. Det skulle jeg ha gjort før hun ble sendt, siden forrige slag tydet på at hun var "trøtt i hodet/satt ut" pga lang tid før hun fant figuranten (vanskelige vindforhold) og noe lang tid før hun tok fastbittet.
Deretter et funn på andre siden med fastbittet, nå gikk det bra og vi avsluttet med et funn inni en bygning, med fastbittet og det gikk også bra, hun tok fastbittet raskt og hadde fin avlevering. 

Lørdag ble det ikke NRH trening, campingvogna skulle inn i vinterlagringsplassen. Men det ble litt egentrening. På vei ut dit v ogna står, la jeg et spor på ca 1 km, i Skjævelandskogen. faktisk var begge hundene med da jeg la ut sporet, det var lufterunden vår den formiddagen...  smyger gjenstander ned uten at de ser det, så går jeg sporet med Emma senere. Effektivt ivertfall, to fluer i en smekk!
Trente også litt melding på gjenstand (sekk og jakke). På disse meldingene bruker jeg foreløpig løsbittet og hadde synlige gjenstander.

Etter at campingvogna var ordnet på plass i garasjen, og jeg hadde kjøpt hundemat, bar det avgårde for å gå sporet. Har trent lite spor i det siste, så jeg gledet meg. Sporet var blitt nesten 3 timer gammelt.
Emma fant sporet greit og det bar avgårde i kjent stil (drasåfortjegkanframover...). Hun fant alle 5 gjenstandene og slutten. Et lite avhopp der hun dro litt av sporet, før hun dro seg innpå igjen, jeg merket ikke at vi var av engang, før jeg så på sporloggen, for alt er jo likt inni slike barnålskoger... Ellers gikk sporet litt langs grusvei/sti og på steder hvor folk ofte går.

Sporloggen:Godbiter i boks, ballen legger jeg ikke ut (den er for dyr...), 
men jeg kaster den til henne så hun får lekt litt med den også her i slutten

Emma sporer og finner en gjenstand:


Etterpå fikk Emma hvile litt i bilen og Isi fikk et lite feltsøk med to griser i. Hun ble så glad da hun skjønte det var hennes tur, får litt dårlig samvittighet for at hun ikke får jobbet mer, men hun får jo ivertfall et godbitsøk hver dag, det vet jeg også at hun liker... :-)Til slutt la jeg ut en sekk og jakke, med løsbitt oppå. Ville at Emma skulle få ferten av dem og melde med løsbittet. Det gikk veldig bra, og jeg er spesielt fornøyd med farten på påvisningen. Det kan være vanskelig å få full fart ut igjen, fordi hundene ofte lærer seg at belønningen kommer fra oss, når de finner gjenstander. Men det jeg har gjort med Emma tidligere, er å bruke ballutkasteren! Da fikk hun full fart ut igjen, og ballen kom fykende i lufta. Har ikke brukt den nå på en stund, for en gang jeg skulle bruke den, så virket ikke batteriene, og dermed kom ballen ikke opp på påvisningen... Da tok hun ballen med tennene selv, og da var det gjort... Etterpå tok hun ikke løsbittet, men gikk rett på ballen, som hun nå visste hun fikk tak i... Dette var i august. Bruker ikke ballutløseren nå, noen andre har den, men allikevel er farten ut, like stor som tidligere!
Så jeg beinflyr etter og kaster ballen til henne! 
Har tenkt å prøve med ballutkasteren igjen om litt, for å se om hun har glemt at hun kan hente ut ballen, kanskje henge den og gjenstanden opp i et tre...?

På filmen her ser man tydelig når hun får ferten av sekken - da løper hun fort...
og like fort ut igjen:

Ingen kommentarer: