torsdag 7. mai 2009

Spor i Hålandskogen

Onsdag kveld var vi 6 stykker som trente i Hålandskogen. De fleste ville ha spor i en eller annen variant. Det var litt kjølig, ca 8-9 grader og vind. Det var vel en liten regnbyge men stort sett oppholdsvær.
Aud la ut et spor til meg, mens hun luftet gamlehunden Chico. Det startet like ved veien på oppsiden av der hvor vi parkerer. Sporet var blitt ca 3 timer da jeg gikk det.
Jeg hadde Isi løs i oppsøket, fordi jeg gjerne vil gi henne erfaring på at det kan komme spor hun skal følge opp, også når hun er i fritt søk. Hun slo fint på sporet, først mot venstre en meter eller så, før hun snudde og gikk mot høyre.
Jeg ropte henne da inn, fikk på lina og hun gikk igjen mot høyre, så jeg satset på at det var rett vei. Det var det, hun fant en gjenstand like etter :-)

Tips til trening, som jeg har gjort endel. Legg et spor med en kjekk gjenstand i varierende avstand fra oppsøket (10 - 40m), kort til å begynne med så gradvis lengre avstand og så variabel avstand. Varier også liggetid. Gå med hunden løs og la den finne sporet og når den så (forhåpentligvis) finner en gjenstand, så har man forsterket både rett vei, men også det å ikke bare markere spor, men faktisk følge det et stykke. Det er da mye lettere å gjenkjenne sporadferd under fritt søk.

Tilbake til hålandskogen:
Så gikk det videre mot lavvområdet. Etter haugen med lavoen på gikk det ned mot turstien. Der mistet hun det. Vi gikk først opp og ned langs stien et stykke, kunne ikke se at hun slo på noe spor. Gikk også opp til lavvoen igjen for å se om vi hadde misset utgangen der oppe, men hun dro på samme vei ned til stien. Stien er ikke veldig vanskelig å gå spor på, tror jeg (endel gress/vegetasjon - ikke grus), med mindre det har gått folk her etter Aud. Vi hadde jo sett turgåere så det kan være tilfelle.

Så bestemte jeg meg for å først søke i en bue på ene siden av stien, utpå et greit åpent område, et godt stykke, før vi tok andre siden. Et eller annet sted måtte jo Aud ha gått... Vi startet på høyre side (men skulle nok valgt venstre først, da hadde vi funnet sporet raskt..., men slik er det.. ;-) Tok en god sveip og så tilbake igjen mot utgangspunktet, bare litt lengre nede. Tenkte nå etterhvert på hvor jeg skulle gå på venstre side. Da plutselig slo Isi på spor... Aud sitt...?? Tja, jeg håpet jo det da og hadde ikke annet enn å følge på. Det var definitivt spor så her var det bare å henge på for nå gikk det fort. Fant etterhvert to gjenstander til, hadde nå funnet 4 gjenstander (tror jeg..eller var det 3?)
Etter ca 1 km fant vi slutten :-)

Jeg er egentlig mest fornøyd med meg selv i dette sporet. Jeg klarte å holde hodet kaldt da jeg stod der oppe på stien og ikke ANTE hvor sporet gikk... ikke en veldig kjekk følelse, men jeg gir (nesten) aldri opp ;-)

Hadde jeg valgt venstre side først, da jeg ville å prøve å finne igjen sporet, hadde jeg imidlertid fått med meg hele sporet... Det viste seg at Aud hadde gått oppover på venstre side og tatt en god runde der oppe for så å krysse stien og komme over på den siden jeg søkte først. Så vi "droppet" vel ca halve sporet og endel gjenstander... Men vi fant slutten (den savnede) og jeg er fornøyd med Isi sitt oppsøk og at hun gikk rett vei, også da vi fant sporet igjen, etter å ha lett etter det i minst 10 minutt, og det er 10 laaaange minutt.
Isi går sporet bra (når hun er på spor da...) selv om det er hund med på turen. Dette er godt generalisert tror jeg, har gått mange spor der hunder er med.
SEr også av sporloggen, at da jeg søkte etter sporet på høyre side, var vi ikke veldig langt fra slutten. Flaks at vi ikke bare "snublet" over slutten der da, vi fikk da tross alt gått ca 1,3 km spor først.
Her er sporloggen. Aud er blå, jeg og Isi er gul (dvs jeg da...):

3 kommentarer:

Aud sa...

Søren og. Dere tok bare den lette delen av sporet :). Cico og jeg som kjempet oss over en haug og slåss oss gjennom granskogen, så bare skjærer dere elegant over :) Jeg hadde barnnåler på mange rare steder da jeg kom hjem :)

Tone sa...

Ja, burde jo ha sagt at det var planlagt da... men det var et reellt sportap..he..he..
Vet av smertelig erfaring hvor tett og kronglete det er der oppå haugen.
Kanskje Isi også visste det...?

Håper ivertfall du fikk alle barnålene ut av... :-)

aud sa...

Var det ikke planlagt... Jeg så for meg at dere begge tenkte ... ikke f...vi går å finner sporet igjen når hun har vaset seg ut av det området der:) Er ikke sikker på om alle barnålene er kommet til rette enda..