mandag 13. desember 2010

Leiteaksjon ved Hafrsfjord

Søndag morgen, veldig tidlig, ringte alarmtelefonen. Det var en kajakkpadler som var savnet etter en padletur i Hafrsfjord lørdag.
Da var det bare å gni søvnen utav øynene og våkne. Sette på vann og smøre matpakke, resten av utstyret er alltid i bilen. Isi var forresten godt fornøyd med å få mat så tidlig på en søndag...

Oppmøte i Kvernevik der vi fikk info og uttdelt søkeområde. Mitt første søk startet på Hestnes, der jeg vokste opp. Litt rart å søke i det området der vi sprang og lekte som små...
Isi var klar som et egg og søkte fint langs stranda mot Hafrsfjordbrua. Det gikk over glatte steiner på stranda og over/under gjerder langs Hafrsfjord. Hun fant en død sel, uten at jeg så det, og hadde rullet seg i den.... Æsj - hun stinka!!!
Det var en fordel å starte så tidlig om morgenen, ikke mange turfolk ute på denne tiden. Måtte bruke hodelykta i starten, men snart lysnet det. Etterhvert kom også endel folk ut på turstien, men Isi taklet fint at det kom forstyrrelser et stykke fra oss. Vi gikk jo ikke på turstien, men holdt oss i strandkanten mesteparten av tiden. Stoppet opp og brukte kikkerten med jevne mellomrom, men jeg fikk ikke øye på noe spesielt .
Måtte forklare for endel turfolk som lurte på hva som skjedde. Men det er jo fint at folk som går tur langs fjorden vet at det er noen savnet, så kan de også holde et øye med fjorden.

Her er bildet som stod i stavanger aftenblad.no. Det er Kaare og Speedy som er i søk:
Bjørn og Krimp søkte i mot oss og da vi traff hverandre hadde vi søkt av et godt stykke utover fjorden.
Deretter ble vi omdirigert til andre siden (fra Meling mot brua) og vi begynte i hver vår ende og søkte imot hverandre. Nå kom både båter og seakingen, samt at her på denne siden hadde også røde kors hatt en patrulje tidligere. Men allikevel er det viktig å kikke godt i viker, ved brygger osv. Kikkerten ble flittig brukt også her, selv om vinden nå hadde økt så vi hadde en fin bris inn fra sjøen. Isi brukte ivertfall nesen sin, for hun "fant" litt av hvert: en ball, brødskiver, en bøtte og en barnecaps.
Her fikk Isi også ferten av Frode, som gikk sammen med Bjørn (Bandit var sykemeldt), så hun løp bort og meldte på ham da vi nærmet oss hverandre. Frode fikk kose litt med henne og gav henne litt godis.

Vi var deretter såvidt innom ko for å spise litt og få nye områder.
Denne teigen var lengre nord, fra Bøvika og mot Vistnesvågen. Her var det masse glatte steiner og både jeg og Isi glei og måtte gå veldig rolig her. Heldigvis var steinene små, men det var mange av dem...Etter ca 30 minutters søk i dette området fikk jeg den triste meldingen om at den savnede var funnet omkommet.
Men det var tross alt godt at han ble funnet. Det var en privat båt som fant ham.

Les mer i Stavanger aftenblad.

Etter at vi var ferdige og hadde møtt resten i ko, var det noen som ville kjøre et lite stykke og organisere litt funn for hundene. Jeg ble med.
Frode som ikke hadde frisk hund stilte villig opp som figurant. Han ble utstyrt med diverse belønninger. Området var et tidligere avsøkt område - så det var ganske likt det jeg og Isi også hadde søkt i - dvs glatte svaberg og rullesteiner like i sjøkanten. Vi startet og gikk nedover til sjøen. Etter kun få minutter ser jeg at Isi får ferten av Frode som ligger et godt stykke ovenfor der vi gikk. Hun løfter hodet og setter opp farten, sirkler litt rundt for å finne retningen og så forsvinner hun over en haug. Kommer tilbake med melding etter en liten stund - hun kommer hoppende på steinene - flink jente det :-))  Ikke tvil om at nesen er på og at hun jobber også under de glatte søkeforholdene - flott at hun fikk et funn nå - etter endel timer i søk.
Tusen takk Frode :-))

3 kommentarer:

Aud sa...

Ja, rart å få et søk inn i nærområdet sitt. Vi gikk rett fra huset vårt og ut i søk. Vi søkte ut mot Vistestranden og videre utover mot Bø. Områder som vi ofte la søndagsturene før vi begynte i NRH :)

Tone sa...

Ja, slik var det jo her på Forus og, da vi leita etter hun litt eldre dama i fjor.
Da var alle mine små turområder her + barnehagen der jeg jobber!, med i min søketeig... rimelig spesielt.

Men man kjenner jo området godt da. Trenger ikke mye kart og kompass på slike søk nei ;-))

Aud sa...

Nei, det var bare i siste liten at vi husket på å ta GPSen med i tilfellet de i ko ville se hvor vi hadde gått;) Er rimelig godt kjent i området her ja :)