mandag 10. januar 2011

Spor og oppsøkstrening

Tok en liten treningsøkt selv i dag. Hadde tidligvakt og var på Sviland før 14.30. La ut korte spor med oppsøk, 4 i alt. Gikk så eg liten tur på glattå, godt jeg hadde på broddene. Verre for Isi.... Inni skogen var det helt ok, litt snøflekker og issvuller, men ellers bart. Det er grusveiene og hele parkeringsplassen som var islagt. Men kom greit både opp og ned med bilen - uten piggdekk :-)
Isi fant forresten en leke inni skogen, kanskje en slutt på et spor, som ikke er funnet?  Ta kontakt hvis du savner en.

Da jeg kom tilbake fra turen, hadde sporene ligget i ca 1 time. Det jeg også gjorde i dag, var å tråkke en liten "rute" der hvor påslippsløyfa hang. Da blir det en slags fertsgrop der og hunden må forhåpentligvis bruke litt tid (roe seg ned...?) for å finne utgangen (tips fra boka til Maria Hagstrôm).
Stod også stille ved sløyfa (ca 4 minutt), for å få forskjell på bak- og framsporet. I tillegg la jeg inn to litt lengre spor ifm oppsøkene. Tror Isi blir litt snytt når hun bare får gå 10 m spor etter oppsøket.

1. oppsøk: Rett vei!!!!  Vet ikke om farten var blitt mindre, men Isi tok ivertfall rett, fant noen godbiter jeg hadde lagt der. Men så bare måtte hun bakover for å sjekke?... jeg måtte slippe lina, men hun var raskt tilbake igjen og fulgte sporet. Fant grisen etter få meter, så fortsatte sporet ca 150 m før slutten kom. Da jeg la ut sporet fortsatte jeg bare rett fram, hang opp ei ny sløyfe, trampet litt rundt og stod og ventet...
Så da Isi hadde funnet slutten, tok jeg henne i en bue og tok et nytt oppsøk ved neste sløyfe.

2. oppsøk: Rett vei!!!  Knallbra oppsøk. Roligere (fordi hun nettopp hadde fått gå et litt lengre spor, kanskje).

3. oppsøk: Rett vei her også, snuser litt i "ruta" jeg hadde lagt og så var det avgårde - 10 m så slutten/belønning.

4. oppsøk: Rett vei!!!  Her hadde jeg ikke stoppet opp eller lagd rute, kun gått fra der slutten på forrige spor var, og så videre mot bilene. Sporet var ca 200 m. Krysset stien. Bra spor og bra oppsøk.

Her er noen "skrablerier" over opplegget
Rødt punkt:  Oppsøkspunkt, med sløyfe, tråkket rundt her og stod og ventet ca 4 minutt.
Grønt punkt: Belønning
Blå strek: Der jeg gikk ut sporet
Svart strek: Der Isi/jeg gikk etterpå  (der hvor buene er tok jeg henne vekk etter slutten, for å sette henne på et nytt oppsøk litt lengre borte. Dette funket fint og vi brukte ikke så mye tid på å legge oppsøkene.Det var 4 rett av 4 mulige i dag, er veldig fornøyd med det. Hun drar fremdeles godt på i oppsøket, men dette tar det nok tid å endre på. Tror at ved å tråkke en rute og kanskje også legge godbiter der, så vil hun etterhvert slå krafig av på farten når hun kommer dit, og da er det nok lettere å ta rett vei. Og ved å lage en tidsforskjell  på bak - og framsporet, så tror jeg det også vil hjelpe til med å velge rett vei.
Når hun følger selve sporet drar hun også ganske mye, når det er så ferske spor. Det blir nok bedre når vi får gå litt eldre spor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

fin tur.! :) men jeg har et spørsmål.hvor er nærmeste parkering når du skal opp på sælandsfjellet?hvor ligger fjellet? i nærheten av? på forhånd takk:)
hilsen alfred

Kari Anne sa...

Eg huske ikkje om du var på det foredraget med han fyren fra politiet, Remi Åsheim...
Ein av dei nyttige tinga eg tok med meg frå den kvelden var nåke liknande det du forteller om her.

Han teikna opp et av sine favorittspor der han brukte kanskje to timar på å legge sporet. Han gjekk tre-fire hundre meter, og så gjekk han ut av sporet og sette seg til å vente ein halvtimes tid. Så gjekk han tilbake til sporet og fortsette vidare. Neste punkt gjekk han krusedullar over eit stoooort område og utgangen av det området gjekk ikkje nødvendigvis strake veien frå inngangen. Så gjekk han nye tre-fire hundre meter og gjekk ut or sporet slik som tidlegare. Og venta ein ny halvtime.
Han kunne også klatre opp små fjellnabber eller liknande.

Han sa vidare at han alltid passa på å legge gjenstand (som jo i hans tilfell var små metallstykker eller myntar, eg husker ikkje) etter slike "knutepunkt".

Når han så kom tilbake til hunden, hadde jo sporet rukket å bli nåken timar gammalt, og han kunne gå det då, eller vente endå eit par timar.

Tone sa...

Alfred: Det er en parkeringsplass i enden av Sælandskogen (mot Undheim). Der er merka løype/sti til Bjødnalia, og Sælandsfjellet ligger da sør/vest for den gården (tror eg... har ikkje kart akkuratt nå).

Kari Anne: Jo, jeg var på det foredraget og husker han Remi... men av en en eller annen grunn.... så har jeg fortrengt hele foredraget (du vet hvorfor :-/ )
Husker at han hadde mange gode ideer til spor og noterte navnet hans og greier.
Men da han skulle vise "slipp av apporten" så ble jeg så sjokkert at jeg hev hele lappen...
Må kanskje se om jeg finner notatene ;-)

Kari Anne sa...

Ja, eg reiste derifrå før han var ferdig med "slepp apporten", for eg klarte ikkje sitte å sjå på. Og eg grein i bilen heim, for eg var så skuffa...

Men akkurat det med sportreninga hans, det har eg huska, og eg trur nok han har mange gode tips når det gjelder akkurat det, sjølv om det andre ikkje holder mål :-)