lørdag 1. juni 2013

Stimulering av søksadferd

Jeg var på et medlemsmøte/foredrag i NRHregi, som inspirerte meg til å bruke gjenstander/leker for å utvikle søksadferd. Frode Sjovatsen hadde vært på kurs med Dr. Adee Schoon. Foredraget het "The Scienc of Detection Dogs". Spennende!

Jeg har tidligere sett slike videoer, bl.a. da Rune Fjellanger var på instrikturkurset til NRH. Her søker en 4 mnd gammel valp i et tilrettelagt miljø, imponerende!


Frode fortalte oss at den intense sniffingen man får når hunden finsøker etter små, små biter, ofte er den sniffeadferden som da kommer når man skal gå spor. Hundene er vant til å bruke nesen på denne måten og ser ut til å overføre dette.
Man starter med en leke hunden liker, så etterhvert klipper man den opp i mindre og mindre biter. Man kan gjøre dette ute eller inne. For vår del er det en fordel at det lukter menneske (det er jo det vi leter etter), så vi trenger ikke tenke på å håndtere med hansker osv.

Her leter Emma etter leken, det gjøres enkelt i starten:


Her søker Emma etter leken nede i garasjen.
Inne kan det være vanskeligere enn ute, for inne går ferten gjerne "andre veier", 
og det er vanskelig å vite hvordan ferten fordeler seg i området rundt gjenstanden:

Jeg har gjort flere slike småøkter når vi er i garasjen for å hente bilen, og det tar ikke lange tiden. Og tenk så flott aktivitet en regnværsdag!!!  Skal også trene på dette i andre miljøer, både ute og inne. 

Se denne arige miljøtreningsvideoen:Ingen kommentarer: