lørdag 15. februar 2014

Apportering av gjenstander i sporet

Pga forkjølelse blir det ikke så mye trening akkuratt for tiden, været innbyr ikke akkuratt til det...
Men litt klarer jeg. I dag trente jeg først litt lydighet nede i garasjen. Den er supergod når det er drittvær... og det har det vært i månedsvis nå.
Trente på frivillig utgangstilling, fri ved foten med vendinger og holdter, frivillig utgangsstilling med løsbitt fra ulike vinkler. Trente også litt dekk og bli, samt brukte godbitskål (istedenfor figurant) og trente løsbittmelding. Emma er blitt ordentlig flink til å vente på kommando "vis" nå, og bittet holdes fast helt til "vis"kommando er gitt, selv om jeg prøver å forstyrre henne med *host*, *kremt* og diverse håndbevegelser.

Kjørte så opp i Sørmarka for en liten tur. Tenkte å gå litt asfaltspor før turen (fint når man er syk, for hunden jobber mye og jeg lite...  :-P). Men det blåste for mye, så det ble vraket. Da ble det til at jeg ville teste ut en ide om hvordan trene på gjenstander i sporet.

Emma har trent på å plukke opp gjenstander fra bakken siden hun var liten valp. Men sporsugen som hun er, så er det alltid en fare for at det å gå spor, blir kjekkere enn å stoppe ved gjenstander og levere de til meg.

Jeg har jobbet mye med at belønningen ved funn av gjenstander skal være best mulig. Og at hun ved funn av gjenstander i sporet skal huske hvor kjekt det er å levere dem til meg. Dette kan man videre jobbe med parallelt til selve apport- treningen i sporet.
Nå vil jeg framover teste ut det å legge ut en liten gjenstand i et slags "lurespor".
Jeg går ut fra vei, ca 2-5 m (kanskje lengre etterhvert?), legger ned en liten sporgjenstand og går samme vei tilbake igjen. Man kan jo variere liggetiden, i dag lå det 4 slike "spor" med gjenstand i, i 10 minutt før jeg gikk dem. Viktig at vinden er i ryggen, så hun ikke får ferten av gjenstandene før hun er ved dem i "sporet".

En liten snutt som viser første forsøk:

Siste forsøk:


Ser at farten tilbake til meg er mye lavere enn når hun finner gjenstander utenom sporet. Ser også at hun ikke er like gira på biteskinnet som ellers (uten forstyrrende sporlyst i systemet)... skal prøve tennisballene neste gang!
Men jeg tror farten vil ta seg opp når hun får mer erfaring på dette, men det viktigste er at hun apporterer, så hvis jeg ikke får full fart inn her, så skal jeg kunne leve med det :-)  Hun vil jo helst finne sporet videre og følge det, men her er det jo faktisk heller ikke noe spor videre, og det tror jeg gjør at vi lykkes rimelig bra. Vil jo helst ikke holde henne igjen ved gjenstander, for det tror jeg ikke hun lærer særlig mye av. Så det at hun virkelig ønsker å finne og levere meg gjenstander, blir viktig å få fram.
Jeg belønner ganske raskt nå i starten, når hun er i rimelig nærhet av meg. Så får jeg trene på "på plass" etterhvert. Er usikker på om jeg ønsker en "på plass" i sporet... Det er ikke alltid terrenget er hensiktsmessig ift å komme inn på plass. Det viktiste for meg er at hun apporterer og forholdsvis raskt kommer inn til meg. Hun kan godt stoppe/sette seg foran meg, og holde fast til jeg gir "slippkommando". Vi får se, det er kanskje lettest å lære inn på plass her også, slik at det blir likt som med løsbitt, apportøvelsen i appellen og i feltet. Så kan jeg jo "kjøpe" en sitt foran meg, de gangene terrenget tilsier det.

Mine egne kasteferdigheter er dårlige ser dere... Hahaha... det er ikke få leker jeg har "hengt" opp rundt om i skogene her i løpet av mine år i NRH.

2 kommentarer:

Marit sa...

Dette var et godt tips. Men hvis jeg forstår det riktig så går Emma ditt bakspor når hun går ut? Det har ikke jeg så veldig lyst til!

Tone sa...

Det er både "fram og tilbakespor" her i dette "minisporet", så en "ren" baksporsduft er det ikke.
Så det er ingen fare for at dem lærer bakspor. Hunden settes rett i sporet og skal ikke velge retning.
Litt av vitsen er at sporet må stoppe der gjenstanden er, for å hjelpe henne til å ta den istedenfor å gå videre.
Jeg er ganske sikker på at dette vil være en bedre metode enn å holde hunden igjen ved gjenstandene.

Med hunder som ikke har potensiale til å gå over gjenstander er ikke dette nødvendig å gjøre.
Feltsøk/korridorer er også lurt å trene mye på når man jobber med gjenstander, slik at funnet gjenstand = inn til fører = belønning!

Har lest om dette tipset hos erfaren brukshundmann (Peder Z Christiansen), og er ganske trygg på at dette ikke får negative konsekvenser :-)