søndag 9. februar 2014

Rundering i regnvær

Lørdag var vi i Vigreskogen for å rundere. Det er en stund siden jeg har trent rundering her. Ville i dag trene på systemet (eller flying eller speedrundering - kjært barn har mange navn...), jeg ville la henne gå forholdsvis langt og at det ble en bra flyt. Ville legge inn etpar blindslag også.
Det ble løypa i storskogen og det var et skikkelig regnvær denne dagen og det ble også en kald og sur vind etterhvert... Jeg sliter fremdeles med forkjølelse, men med mye og gode klær, skulle det vel gå bra, uten å fryse.

Emma trenger ikke påvirkning lengre, det har hun ikke gjort på lang tid. Men hun får innimellom en lyd/syn, hvis det er noe spesielt vanskelig. Det er det ikke her i dag, så jeg startet uten. Figurantene er også ute på 50 m og er i skjul.Hun fikk ferten av figuranten på  venstre siden, da hun var på vei ut på høyre siden og dro rett over midtlinja og fant John først. Helt flott, jeg ønsker jo at hunden skal følge opp fert, her skiller nok NRH trening seg ift brukskonkurranse-trening?

Da hun er klar der ute hos figuranten, etter tennisball-lek med John, ropte jeg henne inn og hun kommer og løper fint ut og finner neste figurant. Slik fortsatte vi helt til "rådyrplassen".
Stemmen min var hes i dag og det var vanskelig å rope på henne... det ble noen hese kråkeskrik... *kra...kra...*, men jeg fikk det jo til på et vis. Slik fortsatte vi. Det gikk som "på skinner". Hun løp og løp og det er gøy å se! Fine slag og fremdrift. Noen ganger kom hun inn bak meg når jeg ropte. Men det er litt tett her og krattet med trær og greiner som ligger på bakken, slik at hundene velger letteste vei inn, og når stemmen min heller ikke er optimal, så tror jeg ikke hun fikk med seg hvor jeg var, før hun nærmet seg midtlinja. Kanskje prøve klapping neste gang...? 

Det ble en god økt, hun hadde 12 - 14 funn og to blindslag. Planen ift runderingen er å  gradvis trene inn flere blindslag. Ivertfall i de løypene der vi kan gå litt. Flere av terrengene våre er korte og "krøkkete" og der tror jeg det er lurt å trene momenter, som feks finne figurant i tett terreng, legge figuranter på uvanlige steder ol. Og nå når vinden ser ut til å ha gitt seg, har jeg lyst til å fortsette videre med sportreningen. Sportrening lar seg også lettere kombinere med feks meldigstrening, apport av ulike gjenstander (forberedelser/grunnferdigheter til feltsøk og til gjenstander i spor). Så tror det vil bli en blanding av både rundering og spor framover.

Litt video, men ikke spesielt vellykka pga regn på linsa og jeg hadde kamera for høyt:


Isi fikk et lite spor før pausen og gamla henger ennå med! Hun liker så godt når det er hennes tur, alene ute med "mor", og få trene/gå spor... Det lyser av øynene hennes.

Emma fikk en liten økt meldingstrening før jeg måtte kaste inn håndkleet og reise hjem før jeg ble for kald.
Jeg startet med trinn 1, der hun sitter i utgangsstilling hos meg og jeg gir henne bittet og hun må så vente på kommandoen "vis". Da kan hun løpe ut og få belønningen. Tok dette to ganger og det gikk bra. Så neste trinn, inn fra John med bittet, mot meg men så ble det noe krøll, hun tyvstartet. Fikk ingen belønning. Såvidt jeg husker ble første og andre repitisjon bra, men så begynte hun å tyvstarte. Jeg gjorde det litt enklere ved å sette henne litt foran meg med bitttet og så måtte hun inn og så ut til John. Prøvde så igjen fra John og etter 1-2 tyvstarter til = ingen belønning, hadde hun to repetisjoner på rad som var bra! Stoppet der. Må trene mer på noen grunnferdigheter/momenter, før jeg tar meldingen videre. Vil helst ikke ha slike feil som i dag, så da må jeg bli flinkere til å få ting på plass, før jeg tar det ut i meldingstreningen...

Her er noen bilder, tatt av Cecilie Sperre Jørgensen:
Får bitte av John:

På vei inn:

På plass (og med litt "kniksehjelp"  fra meg ser jeg... den hjelpen må jeg få trent bort...):

"Vis":

Jeg skal i ukene som kommer få terpet litt mer på noen ferdigheter som må bli bedre. Jeg har ikke fått trent noe særlig meldingstrening på ei stund, pga at jeg har vært syk. Og ser at når det er litt forstyrrelser så blir hun ukonsentrert. Derfor tror jeg at hun trenger mer trening på noen moment i apporttreningen, før vi igjen tar opp meldingstreningen. Jeg tror det er viktig å gjøre dette grundig nå, enn å gå for fort fram med meldingstreningen. Det har vi god tid til å få på plass ila våren.

Så, på søndag trente jeg i garasjen. Først repetisjon av å komme frivillig inn i utgangstilling. Det tok litt tid, gitt, og jeg tror jeg har trent for lite på dette tidligere. Eller så har jeg ivertfall glemt å repetere dette... Men to små økter, en før og en etter tur, så ble det en klar bedring. Prøvde også med løsbittet og hun holder veldig bra, og kom frivillig inn og satte seg i utgangstilling.Jeg fortstyrrer henne når hun sitter og holder fast, lokker med godbiter, klapper henne, tar hendene mot bittet osv. Dette har vi trent mye på, så f.eks når gobitene lokkes med rett foran nesa hennes, så klemmer hun enda hardere på bittet og ser litt vekk ("jeg VIL ikke bli fristet"...).

Det er lett å glemme å trene nok på det mest grunnleggende, samt å repetere dette med jevne mellomrom, for det er så motiverende for oss mennesker å gå videre i øvelsen/få full øvelse.

En liten snutt av Emma, ca 3 mnd:

Her er en film fra Canis, om apporteringstrening  og om meldingstrening.2 kommentarer:

Heidi sa...

Emma er virkelig flink i runderingsløypa :)
Når det kommer til hjelp i avleveringa så kan det være lurt å kjøre litt VIS trening, altså hun må selv komme inn i utgs før hun kan få VIS komamndo. Det har jeg begynt å trene på med å sette ned en godbitskål og ha hunden i line, når hunden velger å sette seg i utgs får den VIS :) Du har sikkert allerede gjort dette,men dte kan være lurt å terpe litt på det nå når du skal fjerne hjelp fra deg.

Tone sa...

Takk Heidi! Ja, hun er et naturtalent - Gøy!

Det var en lur ide å gjøre dette, feks rett før selve meldingstreningen begynner.
Men nå skal jeg intensivere det å komme frivillig i utgangstilling både med og uten bitt, som en ren LP øvelse, uten figurant.
Skål m godis bruker jeg når jeg trener det å vente på vis, men har nok hjulpet henne for mye med å komme på plass, og hatt størst fokus på at hun venter :-)