søndag 12. oktober 2014

Fastbitt-trening på 1 - 2 - 3

Nå har vi startet fastbitt-treningen med Emma. Jeg ville prøve å få noen økter flere dager på rad. Min erfaring med tidligere hunder, er at med hyppige repetisjoner går dette veldig greit! Emma har jo fått løpetid også nå da..., men ser ikke ut til at det hindrer henne i å lære noe nytt.

Startet på fredag, etter en 2 timerstur med Gro og Maja til Dalevann. Først to meldinger med løsbitt, så skulle vi prøve for første gang med fastbittet. Gro satt med hendene ned mot sanden, slik vi gjorde noen ganger med løsbittet først. Emma løp i full fart og da hun kom fra lette hun etter løsbittet, naturlig nok.
Gro vippa fram fastbittet, og holdt det foran munnen. Det var satt på slik at det var veldig løst. Hun tok det og kom inn!
Noen flere repetisjoner, en liten pause i bilen og så noen til. Gro måtte løfte opp bittet hver gang, men da løp hun fint inn.

Video fra dag 1:

Lørdag var planen å gjøre dette på NRH treningen, men jeg var slakk og snufsete da jeg våknet, så jeg meldte avbud. Men det lettet litt utover dagen, og jeg planla en ny tur med Gro på Bråstein. Etterpå kjørte vi bort på Retrieverklubbens område og trente mer fastbittmelding. 

Da tok vi først 2 løsbittmeldinger, så prøvde vi på å sende henne fra figurant Gro og inn til meg. Gro holdt henne og jeg gikk ifra. Da jeg snudde meg, løftet Gro litt på bittet. Emma tok det og løp inn. En gang slapp hun det, og da sendte jeg på ny. Det er viktig å være streng her, ellers blir det fort et problem med at hun slipper. Hun skal holde til jeg sier "vis" også når hun kommer med fastbittet. Tok flere repetisjoner fra Gro og inn til meg, og på de siste bøyde hun hodet ned selv og tok opp bittet, nesten uten hjelp!

Dag 2: Her er fra Gro og inn til meg:


Dag 2: Så prøvde jeg å sende henne til Gro 
og Gro var bare såvidt borti bittet/dunket litt på det før hun tok det selv og kom inn:

Søndag var vi tur på Sviland og etterpå trente vi igjen med å ta fastbittet. Veldig flott å få hjelp til dette 3 dager på rad, tusen takk Gro :-)
Vi startet uten løsbitt i dag, men tok en repetisjon fra figurant Gro og inn til meg, så påvisning. Deretter 3-4 repetisjoner, der Gro bare skulle bevege hendene litt uten å være så mye borti bittet. Hun lette først litt etter løsbittet og deretter tok hun fastbittet. En gang slapp hun det på vei inn og måtte ut på ny (viktig å lære Emma at de samme reglene gjelder selv om hun nå tar fastbittet i munnen), og et sted Gro satt må det ha vært noen spesielle lukter, for da droppet hun helt ut og bare snuste. Avbrøt bare og flyttet Gro litt lengre bort.

De fleste ganger tok hun fastbittet helt uten at Gro var borti bittet. Siste gangen, etter en pause i bilen, ba jeg Gro holde hendene helt i ro og bare vente henne ut litt. Man lærer raskest ved å gjøre adferden helt selv, selv om man trenger hjelp i starten, er det viktig å ta vekk hjelpen (gjerne gradvis), så raskt som mulig. Og denne gangen tok hun fastbittet helt alene!!! Jippi!!! Vi stoppet der. Veldig bra!

Dag 3. Tar fastbittet helt selv:
Får prøve å få til mange repetisjoner ila uka som kommer og håpe at det går greit ift at hun nå har løpetid! Greit å bruke løpetiden til noe fornuftig... for det blir mindre rundering nå noen uker. Men spor kan vi gå, og så trene på fastbittet mens vi venter på at sporet skal få litt liggetid :-)