tirsdag 24. februar 2015

Lange runderinger

Lørdag, etter å ha dømt A prøver, fikk Emma en lang rundering også. Vi var på Bue, ved Røyslandsvatnet.
Den første lange runderingen (800 m), med bare 3 figuranter, akkuratt slik som en A prøve. Hun "bestod" testen med glans!

Runderte tomt til ca 3- 400 m, rett før funnet, forsvant hun en stund... jeg ropte og ropte, og figuranten hadde sett henne fyke rundt der ute i skogen. Det var jo endel spor der, samt også nedover midtlinja...
Etter noen minutter, var hun imidlertid på plass der hun skulle være, dvs hos figuranten! Hun meldte med fastbittet og kom inn. Full fart ut igjen. Hun melder veldig bra nå, når figuranten ikke belønner henne!

Deretter var det vel ca 200 m til neste funn, som var direkte belønning. Hun fant Gry på et megabra slag, lang ute var hun og trakk framover fra der jeg sendte henne. Mens Gry belønte sa jeg til Kjell Ove at han kunne gå framover, helt til 800 m og legge seg ut der.
Jeg visste at Emma ville kjenne sporet hans framover langs midtlinja... så jeg fulgte veldig godt med, småløp langs midtlinja slik at hun ikke skulle komme inn for langt foran meg, finne sporet på midtlinja og dra avgårde på egenhånd...
Og denne gangen lyktes jeg, takket være pipeballen. Jeg ropte og klemte på pipeballen når jeg så hun kom inn foran meg. Da kom hun inn til meg og jeg belønte flere ganger på midtlinja.
Det gikk veldig bra og hun fant siste figurant på 800 m. Direkte belønning også her! Veldig formøyd. Hun jobber som en HELT! Løper og løper, ingenting å si på motivasjonen. Hun vil virkelig finne folk, det er veldig gøy å rundere med henne!!!

Bilder fra tidligere, fotograf Trude Hell:

Emma har et årvåkent blikk utover i skogen!


Søndag var vi noen i Vigreskogen for å trene litt. Ville ta en litt kortere rundering enn lørdagens. Nå runderte vi fram til "krysset" i Storskogen, ca 450 m. La ut tre figuranter på forhånd, der en fikk beskjed om å være gående og her skulle hun melde med fastbittet. Byttet om på når hun skulle melde/direkte belønnes ift lørdagen. Så det ble funn på andre slaget, direkte belønning, og siste figurant skulle det være fastbittmelding på, og han skulle være gående.
Andre og tredje figurant visste jeg ikke hvor var. Hun gikk i direkte belønning på andre figurant også. Som hun fant etter et veldig bra slag, noen ganger klaffer det veldig fint altså!

Så noen blindslag til før hun forsvant på høyresiden, da var vi omtrent på 350 m. Da hadde hun tatt et kjempeslag ut og fram og kommet inn i "krysset" der hun fikk ferten av figuranten som gikk ute i "trekanten" på venstre siden. Da løper hun selvsagt ut til ham. Han gikk så hun fulgte etter ham 5-10 sekunder, før hun meldte fint med fastbittet - flink jente det  :-)

Hun kom også inn med melding en gang, uten at det var figurant. Hun stod bare stille når hun kom inn til meg på midtlinja, så jeg skjønte at det ikke var funnet noen.... Det var i et område der en annen figurant hadde vært, for hunden før henne. Sannsynligvis meldte hun på fert der han hadde ligget... Uansett, feilmelding var det, og hun må bare erfare at det å melde på fert slik, ikke fører til noe.
Samt forteller det meg at det å bruke endel direkte belønning nå, sannsynligvis er riktig "medisin". Jeg er ikke veldig bekymra for dette, for det skjer svært sjelden (andre gang) og det virker ikke som om hun er opphengt i det å ta bittet uten at det er noen figurant. Både blindslaga før og etterpå var perfekte. Så jeg tror (og håper) det er prosess hun går igjennom. Ofte ser vi jo at hunder begynner med dette etter at de har lært å melde på gjenstander (ikke folk det heller...). Jeg har ikke trent veldig mye med fastbitt på gjenstander, bare nok til at jeg vet hun kan melde på dem og nok til å bestå teigsøket.

Ingen kommentarer: