lørdag 2. februar 2008

Avlyste prøver og spor i snøen

I dag skulle jeg dømme A prøver, men selvsagt hadde det SNØDD i natt.... Vi har ikke hatt snø her på maaaange måneder...Arrrg - typisk at det da skulle være snø akuratt i dag!!!!

Men kanskje det går som det pleier her vest, det regner vekk i løpet av et døgn. Da har vi prøver i morgen istedenfor.
Jeg fant da ut, at hvis det blir prøver i morgen må jeg bruke litt av dagen i dag på, ja gjett...vasking...!!!
En stund siden sist, og det måtte gjøres i løpet av helga! Dermed ble jeg hjemme og vasket gulv...gjesp....kjedelig, men deilig når det er gjort!Reiste opp til Sviland ca kl 13.30, der resten av laget var. Ville la Isi gå litt spor.
Været var egentlig bra, litt kald vind, ca 0 grader og litt sol og ei snøbyge.

De andre runderte inni den høye skogen, så jeg tok Isi med på en liten kombinert luftetur og sporlegging. La noen gjenstander + slutt i rompetaska og gikk i terrenget mellom de to grusveiene og så opp på grusveien og over på andre siden. Det er første gangen jeg har Isi med på sporleggingen i sitt eget spor....Derfor kaller jeg det "latmannssporlegging". Jeg kombinerte lufteturen og sporlegging. Gjorde dette endel med Pia og hun lot seg ikke bry nevneverdig av at hun hadde vært i terrenget selv litt tidligere.

Litt senere, da de andre var ferdige å rundere, la jeg et spor til inni (den lille) runderingsløypa. Ville trene på kryss og tildels mange kryssninger som da var eldre en sporet hun skulle følge.

Gikk først det andre sporet. Det var ca 1,5 km og lå i to timer. Pga snøen kunne jeg følge med og se hvordan hun fulgte sporene. Det er litt interessant det :-)
Startet bra. Hun slo fint på sporet og tok rett vei. Etter 2 m var det en gjenstand. Apporterte den fint. Jeg hadde med vilje lagt en gjenstand rett etter oppsøket, da hun innimellom har det litt for travelt i starten og dermed misse gjenstander helt i starten. Men i dag gikk det strålende.
Fortsatte så videre ut mot grusveien og her var hun ute på veien og sjekket. Det hadde nettopp gått en mann her. Han gikk der da jeg startet sporet, så det var ferske spor i snøen her.
Men hun dro raskt inn på sporet mitt igjen. Fant så en gjenstand og da jeg satte henne på sporet igjen, fant hun etter få meter en gjenstand til.
Også dette gjorde jeg med "vitende og vilje".... fordi det ser ut som om hun etter å ha blitt satt på sporet igjen, vimser litt før hun setter seg skikkelig på igjen.
Men hun fant fint den andre gjenstanden rett etter at hun var på sporet igjen, og det er bra!
Kanskje bare jeg som tror hun vimser??
Så forsatte vi et stykke. Hun fulgte sporene ganske så nøyaktig, gøy å se det "svart på hvitt" i snøen...
Oppover mot grusveien på oppsiden. Der hadde jeg gått ut på grusveien og fulgt denne et par hundre meter. Isi kom ut på grusen/dvs snøen akuratt der jeg hadde gått ut på den. Men så fikk hun problemer. Her visste jeg at flere hadde gått, bla han som gikk oppover akuratt da jeg startet sporet. Så dette ble vanskelig for henne. Ferten fra mitt spor så ut til å være som blåst vekk... Hun klarte bare å finne bittelitt fert fra mitt spor innimellom, men var mest ute og lette etter spor i terrenget. Så ikke ut som om hun brydde seg om det ferske etter turgåeren, det var nok mitt spor hun lette etter.
Da gjorde jeg som jeg ville ha gjort hvis jeg ikke visste hvor det gikk, jeg lot Isi søke i kanten bortover grusen. Hvis "vedkommende" har gått ut i terrenget igjen (og det hadde jeg..) så ville hun sannsynligvis finne sporet. Etter et par hundre meter markerte hun fint på sporet mitt igjen, der jeg hadde gått inn i terrenget igjen. Bort til elva og langs den et stykke før vi dro over elva og på baksiden av "400 m haugen". Her hadde jeg innimellom krysset mitt eget spor, gått fram og tilbake, ut og inn osv. Alt dette gikk kjempefint. Gøy å se hvordan hun jobbet, når jeg så tydelig så sporene mine. Fant en gjenstand til før vi dreide opp mot haugen og fulgte denne på toppen. Hun fant fint slutten like før grusveien.
Her har Isi spist opp godbitene i boksen, og er klar for mer lek med "kongen" :Spor nr 2, som lå i runderingsterrenget, var ca 1 time da vi gikk det. Det var omtrent med det samme vi kom tilbake til bilen igjen.
Startet sporet i "reint" terreng og traff på første kryssning etter ca 200m. Dette gikk strålende. Så ikke at hun sjekket det kryssende sporet. Etter noen flere kryss fant hun en gjenstand.
Forsatte så ut i mer åpent terreng. Her sjekket hun ut etpar av kryssene, men dro målbevisst videre på rett spor. Hadde lagt flere gjenstander her, rett etter kryss eller "lekeplasser" (der figuranter tidligere hadde lekt med runderingshundene). Fint å la henne få belønning (gjenstand) raskt (1-2 m) etter en kryssning. Det er også fint med litt snø, for da ses tydelig spor, kryssende spor og "lekeplasser" i skogen.

Vi fortsatte og jeg så at det kom to turgåere med hund, inni skogen. Jeg så at de krysset sporet mitt. Det ville bli gøy å se hvordan hun nå taklet en helt fersk sporkryssning. Før vi kom ned dit de to krysset, fant hun en gjenstand til.
Så kom vi til de ferske kryssningene, og det gikk aldeles strålende!!! Så ikke at hun reagerte overhode :-)
Flinke, flinke Isi!!!

Og så var jeg heldig for hun fant en gjenstand like etterpå (15 m). Da fikk jeg belønnet henne skikkelig!
Fortsatte så mot elva. Her mistet hun sporet mitt littegrann i en vinkel. Gøy å se at hun søkte og fant de kryssende sporene, men brydde seg ikke om de, bare lette videre etter det rette.
Hun fant det igjen og fortsatte mot elva, forbi flere kryssende spor og "lekeplasser" og til slutt fant hun slutten!!!
Veldig fornøyd med dette sporet :-)

3 kommentarer:

Anonym sa...

Imponert, Tone! Isi er jo bare supersporhund!! :)

Tone sa...

Ja, hun begynner virkelig å bli bra på spor nå!!!
Jeg vil påstå at hun nå er fullt på høyde med det Pia var, og hun var god!!!
Så vi kan nok bli enda bedre også - det er målet!!!

Gro sa...

heia

Godt å høre du har vaska nå, det trengtes sikkert, he he.

Håba snøen forsvinne te i mårå så dokker kan avholde prøvene, kom nesten ikkje opp bakken te Bråstein i dag så glatt va det.