lørdag 9. august 2008

Sportrening i saue og kvigeterreng


I dag var det sportrening i Gravdal, Bjerkreim. Været begynte litt grått, med littegrann regn, men det ble etterhvert fint, oppholdsvær med litt sol innimellom og ikke for varmt...HERLIG!!!

Det er fint å få trene spor her i dette terrenget der det går mye sau og kyr/kviger. I dag ville jeg ha flere korte spor med ulike sporoppsøk. Det er alltid en utfordring å ta oppsøk og gå spor i dette saueterrenget. Aud gikk ut 4 spor for meg.

Jeg var først med Aud og tok to av hennes oppsøk, før det var min og Isi sin tur. Da var de to første sporene 2,5 time.
Først var det sporoppsøk fra en sko/sandal. Isi tok sporet med en gang og valgte rett vei. Så ikke at hun sjekket ut baksporet, men det kom visst inn omtrent der vi gikk ut mot skoen. Etter kun 20 m var det en gjenstand. Bra å raskt få gitt hunden belønning for å ha funnet rett vei på sporet. Vi fortsatte ca 200 m til slutten. Kunne ikke se at sauelukta i bakken gjorde at hun mistet ferten av sporet, men så var dette sporet også ganske ferskt (2,5 time).

Spor 2, der fikk jeg anvist et område der en person var sist sett. Jeg gikk oppover i terrenget og etter 15 m slo Isi litt opp mot vinden. Hun gikk ca 5 m og kom tilbake. Aha..bakspor..??, tenkte jeg, men visste ikke, og dette var tross alt den siden vinden kom fra og da er det fort gjort at hundene drar avgårde på bakspor. Hun kom raskt inn mot meg igjen og gikk ikke ut på andre siden, så jeg fortsatte opp til ytterpunktet. Gikk nedover igjen mot der jeg så hun slo sist, denne gang på andre siden av der mine spor gikk opp. Joda, der slo hun igjen, men denne gang andre veien. Nå dro hun skikkelig på og etter 15 m fant hun en gjenstand.
Veldig fornøyd med at hun ikke dro på der hun tydelig hadde bakspor, ikke minst fordi vinden kom inn derfra og dermed kommer det mer fert derfra enn fra andre siden. Kanskje derfor hun ikke gikk over og tok rett vei med en gang? Etter ca 200 m fant hun slutten.
Har faktisk ikke sett en så tydelig "vegring" mot å gå bakspor tidligere. Veldig bra!!! Nå var terrenget åpent, jeg var like bak henne og det var lett å se hva som skjedde.

Så tok vi de to siste sporene til Aud, også hun trente oppsøk.
Der gikk vi på en slettsnok, den er veldig lik hoggormen så vi skvatt jo littt (Aud mest for hun gikk først...)
Det er et rikt dyreliv her (utenom sau og kviger...).
I tillegg til slettsnoken, så jeg i dag en ørn, en ravn og to fine rådyr.

Etterpå tok jeg mine to siste spor. De hadde nå ligget ca 4,5 time. Det første oppsøket var igjen en sko. Isi sjekket ut mer her oppe. Det tok noen minutt før hun kom seg avgårde, men hun velger rett vei. Det er nok mer dyr oppi her enn i det området der de to første spora blir lagt. Det var ivertfall tydelig at hun trengte litt mer tid. Når hun først har funnet det og bestemt retningen, går hun sjelden av. Hun dro på og fant gjenstander og slutten etter ca 200 m.

Siste sporet var et oppsøk i et område med en "sist sett". Her brukte hun også god tid. Tydelig at det var mye annen fert (dyr) i området. Hun brydde seg ikke om å sjekke ut baksporsiden, kun hvor sporet gikk den rette veien. Det var forskjell på hvordan hun gjorde det her på disse to siste ift de to første sporene. Her bruker hun mer tid og det er tydelig at det ikke er like enkelt å "bare" ta sporet når det er dyretråkk rundt, samt at de to siste sporene var nesten dobbelt så gamle...
Hun fant rett retning og dro da avgårde i godt tempo. Hun fant ingen av gjenstandene (3) som Aud hadde lagt ut. Jeg gikk rett over den første og tok den med. Hvorfor aner jeg egentlig ikke, mendet var kviger der da sporet ble lagt ut. Om det da er så mye dyrefert i bakken at hun har mer enn nok med å holde rede på hvor sporet går, kanskje..?
Men hun fulgte sporet uten problemer og slutten fant hun greit!


Til slutt, før jeg kjørte hjem, skulle jeg gå et spor jeg hadde lagt til meg selv tidligere. Planen var at det skulle bli litt eldre (mer enn 4 timer) og gå inn i et område med mye sau.

Jeg hadde startet i et område der det vanligvis ikke er så mye sau. Greit at hun får satt seg på sporet før utfordringene kommer. Sporet skulle så gå opp mot der sauene ofte står. Da jeg gikk ut sporet gikk jeg forbi både kviger og sauer.
Men så hadde Kaare og Speedy tatt feil spor og var gått deler av mitt spor. Han hadde ikke funnet slutten min så jeg tenkte at da gjør jeg et forsøk med Isi siste delen av sporet.
Dermed satte jeg henne opp mot sporet i et område der det fremdeles var mye sau, ca 50 m fra slutten.
Hun virret mye og lette etter spor. Det så ut som om hun hadde litt fert innimellom og sauene stod like ved og så storøyd på oss... ;-)
Jeg tok en runde og satte henne mot sporet litt nærmere slutten, og litt lengre fra sauene. Da fant hun det og fulgte det fint ca 20 m før hun fant slutten :-)
Det var nok vanskelig å ta opp et 5 timer gammelt spor midt i all den ferske sauelukta. Allikevel kjekt å se at hun jobber og prøver å finne sporet og bryr seg ikke om sauene like ved, og når hun først fikk tak i nok fert fra sporet så går hun bra og finner slutten.

En hyggelig nyhet fikk vi på morgenkvisten.
Krissi har bestått A sporet!!! Gratulere med det, bra jobba!
Men hun strøk dessverre på runderingen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ja, må si jeg skvatt litt. Skulle til å sette foten ned og der lå den. Hadde jo ikke tid til å se så nøye på den :-). Dere var forresten flinke, kjekt med slike ukjente oppgaver. Da må en lære seg til å stole på hunden. Jeg lærte i allefall mye idag. Spesielt det må å gi Odin tid til å sjekke ut sporet skikkelig. Jeg har det ofte travelt med å komme meg avgårde på sporet. Jeg synes det er veldig kjekt med spor og har lyst til å trene på flere slike oppgaver f.eks som jeg nevnte hvor to har gått ut et spor (enten fra en bil eller gjenstand), og så skiller lag. Synes også det er kjekt å gå lange spor der flere går sammen.