mandag 11. april 2011

Vannsøk ved Edlandsvatnet

Lørdag hadde vi ny samling med de godkjente hundeførerne i distriktet vårt. Tema denne gangen var vannsøk. Og rammen rundt kunne vel ikke vært bedre. Sol og lite vind. Det var ikke veeeeeldig varmt men sola varmet da litt. Vi kunne nok ønsket oss litt mer vind, for søket sin del... på land hadde det blitt kaldt hvis det var mer vind.
Vi lånte en båt av folkehjelpen, og litt utpå dagen skulle det komme en dykker fra røde kors.
Vi startet med å legge ut to figuranter på en halvøy. Det var ustabil og lite vind og flere av hundene fikk litt problemer med å lokalisere dem pga at vinden snudde "hele tiden".

Her planlegges dagen og John hadde selvsagt med kake:
 Hundene lurer på om det skjer noe snart:
Båtfører og figuranter gjør seg klare:

 Isi er trygg i båten, hun er sterk i miljøer og har vært endel i båt når vi er på hytta, på Helgøy, så selve båtkjøringa gikk veldig greit.
Vi var første ekvipasje ut og vi brukte litt tid før det kom et litt bedre drag i vinden akkuratt da vi kjørte forbi den ene figuranten. Isi reagerte fint da og vrei seg i båten, for "John båtfører" var i ferd med å snu båten. Det er ikke så lett med søk fra båt, ivertfall ikke når vinden ikke er stabil. Båten flytter jo ganske raskt på seg og hundene har ingen mulighet for å snu og finne mer fert slik de har på land. Det gjelder å følge nøye med på hundens minste bevegelser.

Vi er på vei (bilde tatt av Kaare):
 Full fart (foto Kaare):

Isi følger med:

 Her var det ikke mye trekk:
Da jeg slapp Isi i land løp hun raskt opp til figuranten ca 20 m fra vannkanten. Hun meldte og kom tilbake og fikk så påvise.
Isi belønnes av Aud:
Neste figurant var vrien og Isi fikk bare bitte litt fert selv om vi kjørte forbi flere ganger. Vinden sto stort sett motsatt vei.... Jeg valgte å slippe henne på land etter en slik liten markering og hun hadde ingen fert på land, så jeg sa "runder" og da løp hun oppover, fikk mer fert og fant Frode. Vi flyttet på Frode etter dette, men det var flere av hundene som ikke fikk ferten av ham, så til slutt tok vi ham inn og brukte bare en figurant der trekken var litt bedre.

Det blir jo litt venting når vi er ute slik en og en, men OLa hadde lagt ut en slange i vannet (ved stranda) og gravd ned mange meter innover stranda. Og i enden lå toppen og den blåste vi i. Det var greit å ha litt momenttrening mens vi ventet.
Isi reagerte veldig bra da hun fikk ferten av utåndingslufta som boblet opp. Hun så ikke boblene, da hadde jeg snudd henne, men da vi gikk mot slangen så reagerte hun som om fikk ferten av en figurant. Jeg klikket og prøvde å belønne... men hun ville bare finne den hvor lukta kom fra. Hun løp "fortvilet" rundt og lette og ville ikke engang ta imot godbiter fra meg...!!!!  Ganske utrolig!   men hun er jo ikke vant til at jeg belønner i disse situasjonene. Hun er vant til å finne en figurant som belønner :-))  Men gøy å ha prøvd, selv om det ikke kommer utåndingsluft ut fra de vi leter etter under vann....  Det er nok også derfor hundene finner så lett dykkere under vann. De lager jo bobler kontinuerlig og Isi fikk ferten av en dykker en gang, da hun var ca 200 m fra vannkanten.
 Ola blåser i slangen og det bobler i vannet:

Pausetrening:

Kl 15 kom dykkeren og han lå først og fløt i vannet mens hund og fører kom i båten. Selv om han viste ganske godt så ikke Isi at det var et menneske før hun fikk ferten av ham. Han hadde en ball i hånda og Isi fikk den da vi kjørte bort. Planen var så, at han skulle være under vann, men siden han var blitt så kald, må det vente til en annen gang.

Her er en liten "filmsnutt" fra dagens trening.

Vi avsluttet med litt hopping fra brygga, vel ikke vi.., men Isi:
 Dvs, hun stupte ikke akkuratt uti, men tok frambeina på kanten og jumpet uti:


Etter at vi var ferdige kjørte noen av oss hjem til John for å grille og det var en fin avslutning på dagen. Isi var kjempetrøtt selv om hun nesten ikke hadde løpt noenting. Men hundene stod stallet opp der vi satt, som var et stykke fra bilene og det "tar på", rent psykisk, å sitte slik å følge med på alt som skjer.

Ingen kommentarer: