mandag 20. mai 2013

Emmas aller første rundering

Lørdagen var det meldt skikkelig varmt vær... og det ble det...puhhh... Vi utstyrte oss med masse kaldt vann og håpet det beste! 25 grader før kl 10.00 er heller uvanlig her, heldigvis! En god gjeng (ca 10 stk) møttes på Sviland. Noen skulle gå spor, noen rundere og så var det litt valpettrening  :-)

Emma og Ask, Johns jaktgoldenvalp, fikk leke litt før vi startet:

Hilse på folka, det må valpene gjøre, det er endel av treningen:

Under bilen var det skyggefullt og deilig:

"Kan jeg få den pinnen, Ask"...?

"Please"...!

Så fikk valpene hvile i godt gjennomlufta biler... og jeg gikk ut spor for Morten og Hugo gikk ut et spor for meg og Isi. Det eneste kriteriet jeg hadde var at det ble lagt oppe i den høye skogen = skyggefullt... 

Etterpå fant vi tre som hadde valper, en liten valpeløype for Bjørn Eriks valp. Deretter ventet vi til "storeskogen" ble ledig før vi tok en runde med Ask og Emma inni den skyggefulle skogen!

Med Emma ville jeg i dag gjøre en liten runderingsøkt etter Canismetoden, Emmas første "ordentlige" rundering. Den står godt beskrevet i boka: "Rundering i teori og praksis".


Da gikk 2 figuranter ca 5 m ut til hver side av "midtlinja". Jeg ønsker frivillige starter så Emma fikk løpe med en gang hun så første figurant! Ingen roper eller lokker eller påvirker på annen måte, alt baserer seg på at hunden frivillig oppsøker figurantene. Jeg bruker ikke klikkeren i belønningene, kun direkte i belønning.
På denne måten får man inn passeringstrening fra første stund. Gradvis skal figurantene lengre og lengre ut.

Da hun var ferdig belønnet der, ble figuranten passiv. Emma visste naturlig nok ikke hva hun skulle gjøre så hun tuslet litt rundt og kom så løpende mot meg. Da så hun den andre figuranten rett utenfor der jeg stod, bare 5 m vekk. Hun løp glad og lykkelig ut og fikk godis!

Det gikk ikke mange gangene, før hun skjønte poenget og løp villig mellom de to figurantene, og jeg stod i midten. Vi så alle hvordan hun forandret seg, da hun skjønte poenget, artig! Da var det ikke mye "valpesnusing i skogen", da var det målbevisst inn mot meg og videre ut til neste figurant.

Vi beveger oss framover, dvs den fig som belønner beveger seg litt i belønningen slik at den kommer på høyde med meg og neste figurant. Dette funket veldig bra og Emma hadde ca 12 "slag". Jeg stoppet da jeg så hun begynte å miste konsentrasjonen, hun er jo så liten ennå... Men dette var en god start!
 Man kan også ha flere "runderingsslag" når vi gjør det på denne måten ("minirundering"), for hun løper jo ikke langt, kun 10 - 15 meter på hvert "slag". 
Ikke så lett å filme selv, for man skal stå med ryggen mot den figuranten hunden skal løpe til, men her er noen små snutter. Skal heller få noen andre til å filme oss en annen gang!
Belønning hos John:

Etterpå var det godt å "bade" litt i bekken, dyppe beina ivertfall, og så hvile i bilen.

Isi fikk sporet sitt i den skyggefulle storskogen. Ble alikevel varm og vi stoppet ved en bekk for avkjøling! 


Hun fant alle 3 gjenstandene Hugo la ut, en kulepenn, en lypsyl og en tutt... og slutten! Så tok hun seg et deilig gjørmebad på vei tilbake... Det var deg vel unt Isi, for det var knallvarmt...

Senere fikk Emma en liten økt med overværssøk. John og Bjørn Erik gjemte seg på marka nede i grustaket.

Hun har virkelig skjønt hva hun skal gjøre:

Ingen kommentarer: