søndag 5. mai 2013

Emmas første kurs, 8,5 uke gammel!

Jeg var observatør på et utrolig inspirerende sporkurs i helga! Tobias Gustavsson fra SWDI(Scandinavian working dog institute) fra Sverige var hyrt inn av Siddis hundeskole for å holde sporkurs.
Emma var litt ung for å delta selv, men som observatør fikk jeg med meg mye. 

Dette var midt i blinken, for jeg har tidligere i år lest boka «Spårhunden och lukterna», skrevet av bl.a. Tobias Gustavsson og Lars Fâlt. Her beskrives hvordan man starter innlæringen på hardt underlag først, før man sporer i vegetasjon/skog. Jeg hadde veldig lyst og prøve denne metoden, og da jeg så at Tobias Gustavsson, en av forfatterne, skulle komme hit, var det nesten for godt til å være sant!!!
Jeg skal skrive litt om mitt utbytte av kurset i et annet blogginnlegg.

Og Emma da... Hvordan ville hun takle «kurslivet»...? Jeg lurte jo litt, men det var ingen grunn til bekymring!

Fredag kveld var det teori/åpent foredrag. Her fikk Emma lov å være med inn. Det gikk kjempefint. Hun var våken en stund og så sovnet hun under stolen... og der sov hun. 

 

Tobias foreleser:


Hun er skikkelig flink til å slappe av i alle miljø. Og det er jo derfor jeg tar henne med "overalt", slik at hun skal få oppleve det. Det er jo nå, når de er så små, at de kan klare å sovne alle steder...  Hun har sovet/slappet av flere ukjente steder i løpet av den første uka, bl.a. i bilen/på fanget på vei hjem, på båten hjem, i bilburet, hos mine foreldre, hos min søster, på kurs/foredrag og ute ila kurset)


Lørdag var det kaldt, regn og vind... Ikke det beste utgangspunktet for ein liten valp... Jeg luftet hundene litt før kjøreturen ut til Dale. Det er jo ikke langt, ca 15 – 20 minutt. Emma er kjempeflink i bilen. Ingen lyd nå. Tidligere var det litt klynking i starten av kjøreturen.

Kjørte varmeanlegget i bilen på full guffe på vei mot Dale, samt at jeg innimellom, på kurset, startet bilen og fikk den god og varm.
Tenkte ikke å være så lenge, men Emma sovnet fint i buret i bilen, og hun spiste lunsjen sin der, så vi var der fra 09.00 til ca 14.00. Hun fikk være ute i flere små omganger og var eksemplarisk (sett med en nybakt «hundemammas» øyne...). Men jeg synes ivertfall at det gikk over all forventning. Hun er tross alt bare 8,5 uke!

Hei, her er jeg!
 Oi, en ball!

Lunsj i bilen:

Jeg kikket spesielt mye på valpene «våre» på kurset, dvs Ask til John og Kaizer til Bjørn. Kjekt å se når de tok poenget, ingen av de hadde gått spor tidligere.
Isi fikk også både tur og et spor, mellom «slaga». Hun har ikke gått spor siden før påske pga en vond skulder. Men nå var hun virkelig klar til litt nesearbeid igjen. Flinke Isi!
John, Bjørn og jeg la også ut overnattapor til gamlingene våre... før vi kjørte hjem. Det er travelt med to hunder som skal trenes og "tures"!

To litt trøtte hunder:
(Vi sov faktisk alle tre, i to timer..., da vi kom hjem)


Søndag startet med overskyet og litt mer varme enn lørdagen. Og i løpet av dagen kom sola fram også, og det ble jo riktg varmt!
Isi fikk et overnattaspor, på ca 15 timer, som John la i lørdag ettermiddag. Det gikk veldig bra og hun fant 3 gjenstander og slutten! Kjekt for «gamlemor» dette :-)

Varmen og sola gjorde at det var det bedre i bilen for Emma, og jeg lurte på om jeg skulle være litt lengre. Men jeg ville se det an, hvordan hun taklet dagen.
Hun var ute nesten 1 time i starten, da det ble snakket og vist litt film på pcèn. Hun var rolig og gikk litt rundt, men la seg til etterhvert. Så fikk hun sove, og hun sov etpar timer.
Så ut litt igjen og vi drev mest med miljøtrening i området rundt bilene.

Emma sjekker ut bilen til John:

Litt teori og film, Emma følger nøye med... tror jeg..he..he..
 

Kjekt på kurs:

Hmmm, hva er dette...? Alt må smakes på...

 Inn og ut av tunnellen var bare gøy:

Hun er trygg og miljøsterk og tar alt på strak arm/pote! 
Jeg er veldig godt fornøyd med den lille "rakkeren" etter den første uka vår sammen:


Så var hun trøtt og sovnet under en stol ved lunsjtid. Hun var også etpar timer til i bilen, sovende. Og hun oppførte seg så fint (dvs roet seg, spiste og viste ingen tegn til uro) at jeg ble værende til kursslutt kl 17.00. Det hadde jeg ikke trodd, faktisk. Men Emma har heldigvis roen til å kunne slappe av uansett hvor hun er, det lover bra!Hjemme igjen, hun har spist og lekt med Isi, så slokner hun under  
kontorpulten mens jeg blogger dette innlegget... zzzzzz...

2 kommentarer:

Kari Anne sa...

Eg merker eg blir LITT kvalpesjuk når eg leser om dette prakteksemplaret :-) Og det er et kompliment, for det er leeeenge si eg var kvalpesjuk nå ;-)

Tone sa...

Kan godt forstå du blir valpesjuk ja... Emma er veldig grei å ha med å gjøre! Men hun har jo også ssine valpenykker.... Biter i alt mulig, raser rundt i vill fart... Men dette er jo normalt og er jo litt av det man må ta med "på kjøpet" når man får valp...
Heldigvis leker Isi med henne også og avlaster meg litt kan man si... ;-)