onsdag 12. februar 2014

Lydighetstrening

Joda, vi trener litt lydighet også...I det siste har jeg intensivert noen av de grunnleggemde ferdighetene ifm apporten/bringkobbelmeldingen. Det er en stor fordel at hunden kan godt diverse øvelser før man begynner å finpusse og få øvelsen apport og melding ferdig. Og jeg så på meldingstreningen i sist uke, at vi nok hadde slurvet litt med noen småting. På tide å justere litt ivertfall.
Når jeg bare tar meg selv i nakken... og trener litt hver dag (10 - 30 minutt), går det utrolig raskt. Siden søndag har Emma virkelig fått inn "under huden" disse øvelsene:
* Komme frivillig inn i utgangstilling. Fra rett foran meg og fra ulike vinkler. Når jeg stiller meg opp, så "smakk" der sitter hun og titter forventningsfullt opp på meg. For å få litt avstand, kaster jeg godbiten et stykke fra meg og stiller meg opp. Hun er raskt tilbake for mer...
* Så gjør hun det samme med løsbittet. Gir henne det foran meg, smakk- inn på plass og venter på "klikk" - belønning! Mye raskere enn i sist uke! Jeg legger bittet til høyre/venstre/foran og bak meg slik at hun henter det og kommer inn på plass med det fra ulike vinkler.

Vi har foreløpig trent mest på dette i rolige omgivelser i garasjen, så om litt skal det generaliseres på steder med mer og mer forstyrrelser. Den eneste forstyrrelsen vi har hatt er litt biler/folk inn/ut av garasjon, samt en skål etpar meter vekk. Skåla er tom... Jeg bruker den når vi trener på melding, men hun tror det er godis oppi. Kanskje jeg også skal belønne med å la henne løpe til skåla og spise godis, vi får se. Foreløpig fungerer det fint å belønne ved min side, og hun er da i rett posisjon for neste repetisjon.

Vi holder også på med dekk og bli. Jeg går ifra, ikke så langt ennå, ca 2-3 m. Belønner (klikk og godbit) variert, dvs noen ganger etter 5 sekund andre ganger etter 30 sekund (første belønning). Går innimellom lengre ifra, bla har jeg vært ute av syne i 10 sekund... Ikke så mye, ennå, men har nettopp begynt å trene ordentlig på dette :-P

Har også startet treningen med å bli sittende "på plass" og se på meg over lengre tid, også etter klikk/belønning. Tidligere når jeg klikket og gav henne en godbit, så var hun på beina raskere enn svint... Så da jeg begynte å bli raskere enn "min egen skygge"... gikk det raskt framover. Jeg fikk klikket ila de 0,5 sekundene hun satt etter å ha svelget godbiten, og etter 2-3 repetisjoner slik, satt hun der som klistert - kult!

Trener også litt på å komme på plass med flere ulike, små gjenstander. Dette er en forberedelse til feltsøk og gjenstandsapportering i sporet. Her har jeg bestemt meg for å bruke skinnfilla som belønning. Hun blir skikkelig gira når jeg drar fram den. Og jeg tror at for å få henne til å komme inn med gjenstander i sporet, MÅ jeg ha en SUPERBELØNNING! Ellers vil hun kanskje bare dure videre i sporet...?
Hun er jo ekstremt gira på å spore, så jeg ser for meg at det kan bli en utfordring. Så derfor tror jeg ikke at godbit er nok her. Og jo tidligere hun forbinder gjenstand med SUPERBELØNNING, jo bedre. Da har jeg en sjanse til å få det til i sporet :-)

 Kjekt biteskinn:


Det som var litt "artig", var at da jeg en gang belønnet med tennisballene, som hun også er gira på, så i søket etter andre gjenstand, lette hun etter ballen som jeg hadde i lommen... Hvordan vet jeg det...? Jo hun fòr rett bort mellom bildekk ol, der jeg gjemte tennisballer, når hun var valp - for over 6 mnd siden! Det kaller jeg markeringsevne og god hukommelse...hahaha   :-) Derfor blir det her i garasjen, kun brukt biteskinnet.

Hun ser på når jeg legger 3 små gjenstander (feks dropseske, del av en sokk og ei klokke), ca 20 m vekk. Hun sitrer av forventning, men må sitte rolig før jeg slipper og sier "søk". Når hun har funnet den ene, hun tar alltid den jeg legger ut først...! Snur hun på en femøring og kommer inn i full fart! Nå kommer hun også fint inn på plass, siden vi har trent mye på det utenom. Så FULL BELØNNING!

Jeg gleder meg til å starte med gjenstandsplukking i sporet. Til nå ute, har det blitt at hun søker etter små gjenstander i gresset og så kommer inn og på plass. Jeg har en lur plan, noe jeg ikke har prøvd tidligere....  og det er spennende, for meg også!!!5 kommentarer:

Kristin sa...

Ja! Bruk skåla som belønning! Veldig effektivt med avstandsbelønning :) Lurt å trene på det utenom melding/apportering først, før du presenterer det i meldingen. Ellers høres det jo veldig bra ut! Dere har kommet langt!!

Tone sa...

Takk Kristin! Ja, jeg bruker skåla ifm meldingstreningen, og det funker supert. Spesielt til å øve på vente på kommando "vis" :-)
Det er ifm LP øvelser jeg ikke har gjort det enda...

Kristin sa...

Okey, skjønner :)

Lise sa...

Hei
Du trener meldingstrening på en annen måte enn Canis metoden ser jeg. Der er det aldri belønning hos fører. Har du prøvd Canis før? Hva gjør at du velger å belønne når hun kommer inn med bittet til deg?

Tone sa...

Lise: jeg belønner ikke selv når vi trener melding med fig. Da må du ha misforstått noe jeg har skrevet... Men man kan trene noen av meldings momentene uten fig.