lørdag 8. mars 2008

NRH øvelse

I dag var jeg ansvarlig for at B ekvipasjene fikk seg en øvelse. Hundeførerne var Johannes, Kristin T og Krissi.

Først tusen takk til dere som stilte opp som figuranter og kartlesere/medhjelpere!!!

Uten dere ville ikke årets kommende A godkjente fått øvd seg på reelle søk. Øvelser er viktige og ofte annerledes enn den vanlige treningen. Og så er de definitivt mer like leteaksjoner og reelle søk enn de flest sine treninger.

Så takk til Frode D, Ritva, Nina, Helen, John og Gry!

Her er litt av området :Det var helt nytt terreng for deltakerne, ca en kvadratkilometer var prio søketeig. Et variert terreng i Alsvikområdet. Det bestod av mange små og store topper, skrenter, steinrøyser, gjerder, skog, men også ganske flat utmark og myrområde. De kuperte toppene og til tider veldig ulendt terreng utgjorde vel hoveddelen og gav hundeførerne de største utfordringene.
Etterhvert ble også været skikkelig ufyselig. Vinden økte på og det begynte å pøsregne.
Skikkelig "aksjonsvær" var det :-)

Figurantene la jeg ut i morges. Jeg hadde sist søndag, sondert terrenget, og funnet ut hvor jeg ville ha figurantene. Det er ganske gøy å gå tur i området og "pønske ut" gode gjemmesteder...

Hundeførerne var klare (som egg...). Tipper de satt fullt påkledd i bilene sine og ventet på sms èn som fortalte dem hvor de skulle møte... :-P

De var ivertfall raskt på plass og raske ut i søk!

Casen var at 4 personer var savnet etter en tur i går. Det hadde vært dårlig vær i området og de var ikke kledd/utstyrt til overnatting.

Dere kan sikkert lese mer om hvordan søkene gikk på HF sine blogger, men her er kortversjonen:
Det første funnet av to av de savnede kom etter bare 30 minutt. Kristin T og Clara var det som fant dem.

Funn nr to og tre var det Krissi og Snuppa som fant. Det første etter bra jobbing helt i det ene hjørnet av teigen. Hjørner er lette å glemme. Da hadde de søkt i nesten 2 timer. Vi som satt i ko bilen så faktisk ekvipasjen og så når Snuppa fikk ferten av den savna. Se bilder i webalbum.
Funn tre kom etter en topptur opp på den høyeste toppen i området.
Johannes og Lucky jobbet bra og hadde "funn" og fert av folk ved marka på Alsvik, men de fant dessverre ikke noen av de savna. Slik er det, ikke alltid at vi klarer å gjøre slik at alle får funn, selv om vi prøver... :-)
Alt i alt en velykket øvelse. Tror alle gjorde seg nyttige erfaringer på enten teknisk, taktisk eller egne erfaringer med bruk av hunden i denne type søk.
Hundeførerne jobbet ivertfall bra i et krevende terreng og et helsikes vær... Søket startet ca 11.15 og alle var i ko ca kl 15.00.
Her er alle sporloggene:
Blå logg er Krissi.Grønn er Kristin T og lilla er Johannes:Det er enkelte "huller" i teigen, som ikke er søkt, men nå ser vi bare sporloggen til der hundeføreren er gått, ikke der hunden har vært. Vinden kom fra sør, sør-vest, men vekslet nok også endel i de kuperte partiene.

Det krever litt trening og erfaring (for både hund og fører) å dekke teiger skikkelig og hvordan man best utnytter hunden. Så de kommende A hundeførerne oppfordres herved til å trene mye på teigsøk også, fram mot godkjenninga.

Isi fikk ikke så mye aktivitet i dag. Litt tur før øvelsen begynte og etter at den var ferdig + et lite spor på ca 300 m som lå i 4,5 time.

4 kommentarer:

Anonym sa...

....og tusen takk til den som arrangerte øvelsen - veldig bra!
Morro å se sporloggen satt i sammen...

Anonym sa...

Stiller meg i takke-køen. Så flott at du legger opp slike oppgaver til oss. Dette var utrolig lærerikt og gøy!!

Ghita sa...

Takk fra meg også Tone!!! Selv om jeg ikke var med på noe... Du står virkelig på og jobber for de som skal bli godkjente. Knallbra! Flink til å legge opp øvelser er du også. Tar bare hatten av for deg :-)

Tone sa...

Bare hyggelig folkens!
Det er faktisk gøy å arrangere øvelser!
Ikke minst fordi jeg ser vi får bedre hundeførere av det :-)

Noe jeg glemte å skrive ang det å dra lærdom av øvelser:

Vi diskuterte også dette å kjøre bil kontra å gå med hunden, når det gjelder transportstrekninger.

Min konklusjon er at så lenge teigen er der man "transporterer" seg, så bør man gå med hunden og ikke kjøre bil!
I går var det slik at en vei gikk langs ene ytterbegrensing og denne burde blitt avsøkt (gått langs med hund) og ikke kjørt langs med bil(for å komme seg opp til nordøstlige begrensing).

Da hadde sannynligvis Ritva blitt funnet langt raskere :-)

Men læring pågår og det er jo derfor det er så viktig å ha slike øvelser.

Neste gang er det kanskje en virkelig leteaksjon og da vil nok slike erfaringer, gjort på øvelser, dukke opp.
Det viktigste er at man gjør det som er lurest på leteaksjoner!