mandag 26. mai 2008

Atter en kjempehelg på Tjørn

Helga 23 - 25 mai var det treningsamlingen på Tjørn igjen.


Av ulike årsaker var det bare en av de inviterte instruktørene som kunne komme. Det var Monica Kamfjord fra Telemark distrikt.
Samlingen ble da naturlig nok noe annerledes enn først annonsert. Jeg diskuterte med Monica før samlingen og spurte om hun kunne tenke seg å lage noe praktisk for alle sammen i løpet av helga. Det ville hun veldig gjerne og da var jeg trygg på at dette kom til å bli en knallbra helg!
Vi trener for lite praktisk og det å gi medlemmene våre mer erfaring i praktisk søk er vel så viktig som å kun trene rundering eller spor.
Da kan man jo si at det var "hell i uhell" at det bare var Monica som kom, for helga ble veldig bra!
Hun la opp til varierte og utfordrende oppgaver. Tror ingen savnet de tradisjonelle lagene i rundering og spor, akuratt denne helga!

Værgudene var atter en gang på vår side og med sol fra morgen til kveld (ok, det var en og annen sky, men det var bare deilig..), la det den perfekte ramme rundt samlingen. Også det sosiale er viktig. Og denne helga fikk vi atter en gang tøyd lattermusklene...
Vi koste oss også med deilig mat både fredag og lørdag. Fredag fikk vi servert kjempegode karbonader med tilbehør av Nina og Ritva.
Lørdagskvelden var det grilling. John og kjøkkenassistenten Frode D disket opp med deilig grillet villsvinkjøtt, svinekjøtt og lammelår. Været var fint, så vi ble sittende ute på terrassen lenge og det er deilig!

Monica (Bildet er tatt av Gro)Vi var også så heldige å få tak i tre eksterne figuranter til lørdagens oppgaver. Det var min søster Gro og to av mine spreke søskenbarn (Frode og Ørjan). Tusen takk for at dere stilte opp. Det er veldig viktig for oss å av og til bruke folk utenifra organisasjonen (også kalt vanlige folk... - hva er da vi??)

Treningen med Isi:

Vi startet lørdagen med ei kjekk rundløype med 7 ulike poster i. Postene bestod av diverse søksoppgaver, både praktiske og teoretiske. Det var sågar lagt inn enkelte overaskelsesmoment og man måtte ha med beredskapssekk og behandle oppgavene/funnene som vi ville gjort på en reell leteaksjon.
Vi ble delt i lag på to og to og jeg gikk sammen med Kai Erik og Umi. Vi utfylte hverandre bra og hundene jobbet veldig bra selv med den andre like i nærheten.
Første post for oss, post 6, var søk etter en mann som var savnet i to døgn. Teigen var liten og oversiktelig. Vi diskuterte litt og bestemte oss for å utrullere. Kai Erik og Umi søkte øverste del og jeg og Isi den nederste delen. Kai Erik og Umi startet og jeg ventet slik at han fikk komme igang. Pga vinden må vi starte en og en.
Ganske raskt fikk Kai Erik funnet den savnede. Jeg hadde ikke startet søket enda, men skyndte meg bortover da jeg skjønte at det var funn. Fikk bundet Isi i et tre, og gikk bort til den savnede. Kai Erik hadde allerede pakket ham inn i jervenduken og konstatert at det ikke var andre skader enn nedkjøling. Jeg tok på den savnede lue og skjerf og gav ham varm kakao (stakkars... i den varmen...) men er man på øvelse så er man ;-)

Neste post (7) for oss var en mann som var savnet siden i går. Bilen hans stod i veikanten og der ble vi møtt av "røde kors mannskap" (Gro) som sa det hun visste.
Tenkte umiddelbart på sporoppsøk og vi avtalte at hvis en fikk spor skulle den andre være med. Det kunne jo hende at det var et langt spor og at det da er lurt å dele på å gå først. Vi fordelte oss på hver vår side av veien. Kai Erik fikk raskt en sporutgang og durte i vei oppover. Jeg gikk oppover mot ham. Etter en liten stund ble Kai Erik mer usikker på dette sporet som liksom ikke førte noe sted... Jeg gikk da tilbake til bilen og tok en runde i terrenget på min side. Skjønte jo at det laget før oss måtte ha gått her også og slapp heller Isi løs. Det var god vind opp fra "myra" og jeg regnet med at var han der uti ville Isi kjenne det. Ingenting skjedde. Hmmm.... dette var da rare greier. Det var gått ca 5 minutt. Jeg gikk opp på veien og bortover mot bilen. Akuratt da kom jeg på det - BILEN!!!
Jeg må sjekke bilen - det er jo FØRSTE BUD.... Kikket inni og åpnet bakluka og der lå den savnede. Han var i fin form, men hadde tatt seg "noen drammer" for mye og sovnet baki bilen. Jeg ble lettere "oppildnet" over å ha kommet på og funnet ham i bilen, så jeg ville få tak i Kai Erik som var et stykke borte. Og da sier jeg , på sambandet, av alle ting, at han måtte komme hit for jeg hadde funnet den savnede i bilen.... Tror dere de andre lagene også gikk med radio..?? Heldigvis (for meg..) hadde de andre ikke hørt noe *puhh*. Vi var litt nedi veien og de andre bak haugen. Hadde de hørt dette, var jo hele poenget med denne posten ødelagt. Flaks!

Så var vi kommet til post 1. Spørsmål om NRH. Tror vi hadde rett på alt utenom antallet ettersøkningsekvipasjer i Norge som nå er på 150 stk.

Post 2: Sporoppsøk etter en savnet dame, sist sett gående opp stien. Vi fordelte oss på begge sider oppover og tok sporoppsøk. Det var vel ca 150 m. Fikk mye sporadferd ja, flere lag hadde vært her før oss. Men ingen spor ut av området. Vi tok for sikkerhets skyld også et søk nedover etterpå, vi hadde god tid og fordi jeg hadde gått litt langt fra stien på vei oppover første gangen. Ingenting. Vel, vel tenkte jeg, hun blir vel funnet et annet sted da, eller kommer til rette. Var rimelig trygg på at hvis det var spor ut av området så ville Isi ha funnet det.
Og det stemte. Det var ingen spor ut av området. Dette er veldig reelt. Man søker ofte, både sporoppsøk og annet søk, uten å finne den savnede. Har på leteaksjon søkt ca 4 km sporoppsøk uten å få spor...

Neste post, 3, : Savnet mann som skulle fiske. Vi skulle søke av en liten del av bukta nærmest oss. Jeg søkte på høyre siden. Etter kun et par minutt ser jeg at Isi får ferten av noe. Hun er vel ca 20 m fra vannet og jeg et stykke bak. Hun løper nedover mot vannkanten og melder.
Den savnede fiskeren (en kjeledress) er funnet druknet i vannet.

Post 4 var et feltsøk. Det er litt vrine forhold med fert fra de på neste post rett imot oss og det er mye ferske spor/tråkk i området. Isi starter og finner 3 gjenstander, så jeg stopper da og lar Umi få prøve seg. Han finner også tre gjenstander. Så er det Isi sin tur igjen. Finner ikke flere gjenstander og vi avslutter med å kaste ut gjenstandene før tiden går ut.

Siste posten vår er en kart oppgave. Vi skal ta ut teiger og svare på noen spørsmål.

Da vi var ferdige hadde vi vært ute og jobbet i nesten 3 timer. Det smakte bra med lunsj.
Etter lunsj var det litt opp til hver enkelt hva de ønsket å trene på. Jeg ønsket overværsøk opp på topper og Kai Erik og jeg slo oss sammen igjen. Vi brukte området nord/nordøst for hytta, og vi tok med oss begge hundene. Lurt å trene melding på figurant med hund også innimellom.

Jeg ville at Isi skulle søke opp på topper og der oppe få fert av figuranten som lå lengre vekke = belønning for å løpe opp. Ikke alltid like lett å få full klaff på et slikt opplegg da vinden skifter innimellom.
Først søket, Isi løper greit fra meg og opp på toppen. Her får hun selvfølgelig ikke fert av figuranten. Det tar litt tid for meg å følge etter og hun returnerer til meg etterhvert. Hun løper opp igjen og jeg kommer meg også opp. Enda ingen fert for Isi. Så plutselig snur vinden litt for da setter hun av gårde. Kai Erik og Umi er funnet og hun melder fint.

Neste søk er Kai Erik og Umi dratt litt lengre vekk og opp i høyden på andre siden av ei lita myr. Jeg starter ved veien og Isi løper opp mot en topp der vi regnet med at hun ville få ferten av kai Erik. Han sier at vinden er snudd litt igjen, men i rett retning finnes en annen topp. Jeg sender Isi opp dit og hun løper opp og opp. Der på toppen ser jeg at hun slår på ferten og løper avgårde - det ble velykket. Hun melder på dem på nytt og får påvise.

SØNDAG: Vi starter med å bli kalt ut til Monica en og en. Mitt oppdrag er å finne en bil på veien opp mot Skykula. En mann (Ronny) er savnet og bilen er funnet. Tror dere jeg sjekka bilen først...???
Den var låst!

Isi fant raskt sporet og oppover bar det. Oppover og oppover. Bratt. Klatring. Pust og pes. I første kneika forsvant jakken av. Jammen godt jeg hadde med mye vann...
Etter ca 1,5 km oppover de bratteste bakkene, måtte jeg ha en pause. Isi drar ikke så mye, selvsagt, når det er så bratt, selv om sporet var ferskt, så drahjelp fikk jeg ikke så veldig mye av.
Jeg måtte rope på Isi, hun ville videre, men la seg fint ned når jeg satte meg ned. Kunne være greit for henne også med en liten pust i bakken (bokstavelig talt). Det var steikende sol og knallvarmt, men litt vind når vi kom opp mot toppene, og det var deilig.

Så fortsatte vi. Sporet gikk oppover og oppover enda en kilometer før det flatet noe ut. Da var vi oppe på heia og her var en og annen snøflekk. Isi så ikke ut til å ha problemer noe sted. Hun var nedi noen myrhull ol på vei oppover, men de må ha ligget midt i sporet for hun bare fortsatte etter å ha kjølt seg og drukket litt.
Jeg måtte imidlertid ta meg en pause til... merket i beina at det ble litt sent kvelden før ;-)

Vi kom til et vann. Jeg så at hun var på sporet og at draget i lina var bra - her var det spor. Da er det greit å stoppe litt og Isi fikk bade. Det var nok deilig. Hun var imidlertid ivrig til å fortsette sporet, så det ble bare en kjapp dukkert.
Etter 4 km ser jeg plutselig Ronny (den savnede) litt foran oss da vi kommer over en liten kolle. Isi ser ham også, men hun fortsetter på sporet. Vi har jo trent på forstyrrelser, så hun durte videre på sporet hans. Da vi var like bak slapp jeg lina slik at hun kunne løpe opp til ham. Var usikker på om han skulle spille "savnet" så jeg ropte og spurte om det var Ronny. Jeg sa at vi hadde lett etter ham og han bare smilte og spilte tydeligvis ikke noen "savnet rolle". Gav ham noen godbiter som han gav til Isi. Så tok vi en liten pause før vi gikk tilbake ca 4 km igjen.

Etter lunsj delte vi oss opp. Jeg hjalp Nina og Ritva med overvær. Vi brukte Gro som figurant oppe ved det store vannet (Merstadvatnet).
Isi fikk også en økt der oppe. Gro lå på baksiden av det lille tjernet like ovenfor store vannet. Vinden var perfekt for å få ferten fra andre siden av tjernet. Ville hundene svømme over eller løpe rundt. Bina, til Nina, hadde også nettopp hatt figurant der, og hun løste den oppgaven veldig bra. Samme med Bizzo, som fikk en figurant like der vannet sluttet.

Isi fikk ferten av Gro og løp ned til vannet. Hun løp rundt det med en gang. Kom ut av ferts bildet men hadde nok en viss formening om hvor hun var for hun løp rett på, meldte og tok samme vei tilbake.

Litt bilder i mitt webalbum. Fikk ikke tatt særlig bilder da vi jobbet med hundene. Det var hektisk nok, men det er litt bilder her fra kveldene.

Så var helga over. Vi hadde fått gjort mye praktiske oppgaver, ukjente oppgaver og hatt en utrolig bra helg!

2 kommentarer:

Tyewed sa...

Ja, dette var kjekt :-D
Nå regner jeg med at ideene florerer hos deg, Tone - til bruk ved en seinere anledning ;-)

Tone sa...

Ja jeg har fått mange gode ideer. Dere kan nok regne med å se noe av dette i bruk i vårt dio også i årene som kommer ;-)
Det er det som er så kjekt med å være på samlinger/kurs. Det er alltid noe å lære uansett hvor lenge man har holdt på å trene selv.
Et godt ordspill sier:
" Hvis du tror du er ferdig utlært, er du ikke utlært, men ferdig" (eller noe i den duren..)