onsdag 14. august 2013

Dyranutsamlingen 2013

Endelig var det igjen tid for den årlige Dyranutsamlingen til dio 06! Dyranut ligger på Hardangervidda og er det høyeste punktet på RV 7 over vidda.
Det er 17 året vi arrangerer den. Jeg har deltatt på 16 samlinger her oppe, Isi har vært med så lenge hun har levd, altså var dette hennes ellevte gang og det var Emmas første gang!

Vi samles til middag torsdag kl 21 og det var en hyggelig og forventningsfull gjeng som møttes rundt bordet på Dyranut Fjellstova!  
Vi har det helt supert på Fjellstova, fantastisk vertskap, veldig god mat og god stemning. Dette er en samling helt utenom det vanlige!

Fredag startet med herlig frokost kl 08.30 og kl 09.30 kjørte vi til terrenget! Vi bruker stort sett Tinnhølveien og parkerer innover der, på ulike steder alt etter som hva vi skal trene på.


Fredag ville jeg være med på rundering med Emma. Isi fikk et overvær med to figuranter og et spor på ca 1 km.

Det var ganske kaldt fra morgenen, så begge hundene fikk på dekken da vi gikk i bilen. 
Emma fikk prøve Pia`s gamle. Det var litt stort, men gikk fint.

Vi startet med Emmas rundering. Hun fikk figuranter synlig ca 15 - 20 m ute i starten. De trakk lengre og lengre ut for hvert slag. Etter 4 - 5 funn var de ute på 50 m og la seg mer og mer i skjul. Det gikk veldig bra! Hun suste over midtlinja og løp til hun fant figuranten.

Foto: Kjell Ove
 

Da vi startet denne treningen i mai, var figurantene kort ute og belønningen gikk forholdsvis raskt, før det var klar på andre siden/klar for mer løping.
Nå når vi har figuranter lengre ute tar det lengre tid å få på plass den på andre siden også, men Emma er utålmodig og vil gjerne inn/løpe over på andre siden. Det er ikke alltid så lett å holde henne hos figuranten. Det jobbet vi nå litt med og det gikk bedre og bedre. Det som var litt artig, var at på lørdagen og søndagen, da vi trente overvær, da ble hun lenge hos figuranten og koste seg... selv om jeg brukte flere minutter på å komme meg ut.
Så det er i "runderingssetingen" hun er litt i kjappeste laget... Der har hun forventninger om løping og leiting (og belønning)  i raskt tempo :-)  Vi får jobbe litt ekstra med dette framover. Søksvillig er hun ivertfall!

1. økta hadde hun ca 16 slag og det var utrolig artig å se henne suse over midtlinja i stor fart.

2. økta gjorde vi likedan. Husker ikke hvor mange slag det ble, men det ble omtrent som 1 økt, litt færre tror jeg. Tydelig at hun begynner å få forventninger og at hun begynner å lære søksmønsteret! Og når hun ikke ser figuranten, søker/løper hun til hun finner den. Etpar ganger var hun laaaangt utenfor figuranten og fant dem på vei inn.


Emma runderer: 


Emma er på vei ut for å finne figuranten:

Emma er langt der ute et sted:

 Isi fikk også jobbe litt selvfølgelig, selv om det skrives mest om Emma nå for tiden...
Her har hun funnet sporslutten, godis i boks og gryntegrisen som hun elsker...

Isi bærer gryntegrisen tilbake til bilen:

Her kommer noen bilder fra Kjell Ove sitt kamera:
Kjell Ove trener moment: "løpe inn til far med løsbittet" - funket veldig bra:

"Vis":

Kom igjen da far...

Mange fine meldingsøkter fikk de som skulle trene på det,
 her er Karo med løsbittet

Silja med løsbittet

Mira med løsbittet:

Stig og Mira gjør klar for rundering:

Disse bildene under har jeg tatt.
Silja holder fast:


"Vis":

"Runder":
Vi avsluttet dagen med et overværssøk. Vi startet fra veien og gikk ca 2-300 m før hun slo som ei kule på ferten av Gry! Det var ca 150 m til der figuranten lå.

Lørdag:
Da var det tid for mer overvær. Må benytte sjansen til det her oppe hvor vinden er forholdsvis stabil og man kan få hundene til å "slå" på ferten på lang avstand.

Jeg ville imidliertid først lære/trene på starten/prosedyrerer i starten på "fritt søk". Det samme ville Gry med Silja og Jannicke med valpen Ice.
Målet var at vi skulle gjøre en startprosedyre, og så skulle hundene få et raskt funn.
Vi prøvde først at figuranten lagde en lyd, så satte vi oss ned og så sa vi "kommandoen" - jeg bruker "Pass på"! Men da løp Emma bare rett opp der hun hørte lyden... selvfølgelig... Det ble ikke overvær akkuratt, men vi fikk dem igang.
Så vi prøvde noe annet, nemlig at figuranten la seg slik at hundene ville få ferten etter bare 10 - 20 m.
Det funket veldig bra!
Vi fikk 4 slike korte økter der vi gjorde en startprosedyre og så slapp dem på kommando, og så tydelig fremgang hos alle hundene. De begynte å løpe rett fremover og etter kort tid kom belønningen (ferten fra figuranten). Avstanden fra der hundene fikk ferten og til figuranten vekslet mellom 30 - ca 100 m.

På slutten av dagen tok vi en økt der vi la opp til enda lengre avstand til figuranten. Først en liten økt nede i myra der Emma fikk ferten av Gry på god avstand. Men vinden snudde litt og det ble for nært veien til at vi ville la de andre hundene søke her, så vi flyttet litt på oss. Så la vi ut Gry på et flott sted der hundene skulle få overvære av henne på lang avstand, men så snudde vinden...
Etter at plan B var iverksatt pga at vinden som snudde 180 grader... så fikk Emma et nydelig overvær på ca 350 m, over to hauger og opp en bratt bakke til figuranten - nydelig var det, rett og slett! Også de andre to fikk flotte og lange overvær!


Vindmåleren vår, som vi satte ned i jorda ved figuranten:

Her kommer Ice, 5 måneder:
Silja har funnet meg:


Emma søker i myra:
Foto Trude

Godt fornøyd reiste vi inn til fjellstova og en 3 retters middag ventet på oss, 
kan ikke få en bedre avslutning på en flott dag  :-)Nye flotte bilder på veggene, tatt av Asle:

 Entrecot  mmmmm:


Søndag:
Mer overvær på Emma (og Isi). Vi tok igjen to økter med startprosedyrer og raske funn og så en økt der hundene skulle få to funn. Det gikk veldig bra og Emma jobbet supert og tok alt på strak arm. Løper langt ut etter at jeg har sluppet henne/"pass på" og når hun får ferten tverrsnur hun i lufta og løper rett til figuranten. Veldig fornøyd med hvordan hun jobber. 
Vi var faktisk ferdige litt før tiden, vi skulle være inne til varm lunsj kl 14.00 før vi kjører hjem. Men vi førere og hundene begynte å bli slitne... så vi bare satt ved bilene og pratet siste timen... :-D


Funn av Gry på overvær:


Her ute er Emma på vei for å finne Ola:


Så var det tid for avreise, som alltid er litt vemodig. Trist å tenke på at det er et helt år til, neste gang...

Hjemturen ble preget av bilkø... Her ved Brimnes der det var laaang kø (egentlig en ferjekø... som vi som ikke skulle med ferja også måtte stå i...)  pga omkjøring etter brannen i Gudvangatunnellen...

Det ble Skudenesferja hjem pga nok en brann, denne gang i "vår" tunnell, "Byfjordtunnellen", samt kun 2 ferjer i Boknafjordsambandet, vel det ble en laaaang tur hjem :-(

Mandagen så det for det meste slik ut her hjemme: 

2 kommentarer:

Gro sa...

Kjekt å lese og se masse flotte bilder. : ) Løsbittmeldings-bildene var stilige!! Spesielt kjekt å se Silja og Gry i aksjon.

Anonym sa...

Blir skikkelig inspirert av å lese dette ja. Stå på!