søndag 25. august 2013

Nye runderingsmomenter og nytt terreng

Lørdag var vi i Vigreskogen. Det var en varm dag, over 20 grader da jeg ankom kl 09.30. Heldigvis var det god vind og inni skogen lager trærne deilig skygge.

Emma var første økta i "lilleskogen". Gro Elin og Gry var figuranter. De fikk godbiter i dag for det var så varmt at jeg ikke ville "ødelegge" den gode leken, i tilfelle hun ble varm/dårligere lek? Godbiter fungerer veldig bra, ja innimellom lurer jeg på om ikke det er en bedre belønningsmetode enn all denne lekingen...?

Vet ikke, men det er et veldig stort fokus i hundenorge nå, på at lek er alfa og omega som belønning.
Lek girer hunden opp, og det er vel og bra, innimellom, men f.eks meldingstrening er jo er "presisjonsarbeid" mer enn løping/rundering. Det er endel hunder nå, som har problemer med feilmelding, og disse hundene er ofte veldig gira på ball/lek.
Forventninger skrues opp og hunder gires opp av leken. Feilmelding på første slag tror vi jo kan komme av stress/forventninger/oppgiring. Oftest i kjente løyper, der man runderer mye = forventninger!
Kan det også ha noe med mye/heftig lek å gjøre? Jeg vet ikke, men det er noen tanker som slår meg innimellom...  At hunden har gjenstandinteresse og kan leke er jo veldig bra og en god lek er en stor motivasjonsfaktor når hundene skal rundere langt. Ikke alle hunder vil ha/liker godbiter særlig godt heller...Men kanskje man, når man trener melding burde ha i bakhodet at hundene/noen hunder blir fort gira/for gira av mye lek...?
Det er mye som kan framkalle feilmelding: kanskje veldig mye/ofte rundering, det at man går for fort fram/lærer inn melding før hunden er klar (kan apport skikkelig), at man skulle fortsatt lengre med løsbitt før man satte på fastbittet osv.
Noen hunder/raser er jo også mer "letttrigga" (stressa) enn andre og disse blir ofte veldig "lette på avtrekkeren" på meldingen (de melder raskt, kanskje for raskt/før de er framme hos figuranten) og disse er i faresonen for å få problemer med feilmelding senere. Andre hunder, men det synes jeg er mer sjelden, får feilmeldinger etter å ha rundert en stund, når de begynner å bli slitne. Hva er det som motiverer disse til å ta bittet? Har de blitt belønnet på midtlinja av fører og at de nå når de er slitne, ønsker ros/godbit/pause/hvile inne hos føreren?
Det er jo også hunder som alltid leker med figurantene og som ikke får problemer med feilmeldinger (selv om jeg tror jeg kan telle på en hånd, de hundene jeg kjenner som aldri har hatt feilmelding) og hunder som får mest godbiter som også får problemer med feilmeldinger, så dette er nok et sammensatt problem!


Nok om det.... som sagt bare noen tanker - kom gjerne med innspill i kommentarfeltet :-)


Emmas rundering: To figuranter gikk ut på 50 m. Emma så at den ene gikk inn i skogen, slik jeg gjorde sist.
Jeg ville også denne gang ha fokus på at Emma skulle tilbringe mer tid hos figuranten, så jeg gikk ut og hentet henne på hvert slag. Trengte ikke påvirkning i dag heller. Hun løper fint ut og fikk ferten av figuranten på vindsiden da hun var et stykke ute.
På andre siden er det i starten litt tettere terreng og vinden var slik at hun måtte bak figuranten for å få ferten av henne. Derfor søkte hun lengre tid her og hun gir seg ikke. Hun er langt ute og kom bak figuranten og da fikk hun ferten av henne.

Funn av Gro Elin:

To ganger tok jeg figuranten med halveis inn. Der holdt de Emma igjen og jeg gikk inn og vi fikk passeringer også. De gikk fint, men det er nok bedre å gjøre dette når jeg har hjelp på midtlinja. Nå ble det litt lenge å vente for Emma mens jeg kom i rett posisjon ift figurant på andre siden.

 Emma har funnet Gry:

Hun hadde 7 slag og vi brukte omtrent like lang tid som da hun hadde 14, men nå er hun lengre hos figuranten og det er gåing inn fra hvert slag. Veldig fornøyd med økta, ikke minst at hun overhodet ikke trenger påvirkning her i denne løypa og at jeg kan veksle mellom passeringer og å sende fra midtlinja. Hun går også rimelig beint ut :-)


 Gry og Silja trener melding med løsbitt:

2 økta ville jeg være i storskogen. Ny løype for Emma. Tett terreng, mye breiner, busker, lyng og mye nedfallstrær/greiner etter trehogst.
Så ny løype, da gir man påvirkning til en valp... Figurantene var ute på 50 m og helt i skjul. På første slag ville jeg ha en liten lyd, for synspåvirkning går ikke her... Hun for ut men dro nok litt for langt bak, for etter lang tid, kom hun innover og jeg fikk ropt henne inn til meg. Fikk et nytt klapp og nå så det ut som hun fokuserte mer i rett retning. Lyd er jo litt værre å få helt rett ift retning. De hører det er noen men ikke helt hvor, i motsetning til synspåvirkning som da angir retning mer presist. Mange har sterke formeninger om lyd- vs synspåvirkning. Kanskje en blanding er ok, og her hos oss i de tette løypene er syn innimellom utelukket. Tror ikke det spiller så stor rolle om man bruker syn eller lyd. Det er min erfaring at det er hvordan/hvor raskt man trapper ned som betyr noe ift om man får stopper når påvirkningen ikke er der lengre.
Folk sier om lyd: Hunden stopper for å lytte. Folk sier om syn: Hunden stopper for å se. Så ja den gjør nok det, ift begge deler, men da han man sannsynligvis trappet ned syn/lyd for raskt og hunden er usikker på oppgaven.

Emma fant figuranten og jeg "løp" ut (vanskelig å løpe her da...). Men ser allerede at hun blir værende hos figuranten, nå som jeg har hentet henne etpar ganger. Det handler bare om å gi henne de erfaringene jeg ønsker hun skal få!
Brukte god tid på belønningen, også godbiter, for nå var det veldig varmt. Tok henne så med inn og stilte opp. Hun virket så gira og fokusert i rett retning at jeg tok en råsjanse og sendte henne uten påvirkning. Har høye forventninger til henne, jeg innrømmer det, men utifra det hun har vist så langt så er hun veldig lettlært og jeg var nesten helt sikker på at hun ville løpe rett ut og finne figuranten, selv uten påvirkning og i nytt terreng.

Og hva gjør hun: Hun løper rett ut og finner figuranten! Herlig!!! Hun er bare helt rå. Nytt og tett terreng spiller ingen rolle for denne frøkna... hun vet allerede hva hun skal gjøre. Hun hadde til og med en retningsforandring da hun på vei ut møtte et tre som lå på bakken og som hun ikke kom over. Hun måtte skjeie ut til siden (å nei...tenkte jeg, nå kommer hun skjeivt ift figuranten), men hun rettet seg fint inn etter treet og var igjen i den "rette linja" mot figuranten. Det blir nok min oppgave, mest av alt, å passe på at jeg ikke avanserer for fort og stiller for høye krav til henne. Samtidig skal hun jo utfordres ift nye momenter, og den balansegangen kan være hårfin!

Tok i alt 4 slag og hun gikk like bra på de to siste. Rett ut uten påvirkning, leter til hun finner og her hadde figurantene gjemt seg godt inni buskene. Du er god Emma!!!
Stoppet pga varmen og at det var andre økta.

Litt om Isi også. Hun får ikke mange spaltemeter for tiden, men hun har jo fått sitt i bloggen tidligere! Hun får alltid gjøre litt på treningen, hun er jo fremdeles godkjent så hun må holde "hjulene igang"... Det er selvfølgelig Emma som har hovedfokus hos meg nå, Isi flyter på rutinen.
Hun fikk et spor og en figurant som gjemte seg på balkongen bak det gamle huset. Begge deler løser hun som vanlig, veldig bra!

Ingen kommentarer: