søndag 11. januar 2015

Generalisering av fastbittet

Lørdag, den dagen stormen "Nina" skulle slå til, trosset noen hardbarka NRH `ere vær og vind....

Neida, det gikk ganske så bra, værmessig. Vi var 7 stk her på Alsvik, som lå forholdsvis godt i le for vinden. Det blåste godt, men ikke mer enn vi er vant med. Men vi ble enige om å være effektive og raske slik at vi kom oss hjem før uværet skulle slå til i 15.00 tiden. Vi delte oss i 4 som skulle rundere og 3 som skulle trene melding. Jeg var på runderingslaget sammen med Tom Christian, Venke og Ronny (som ville ha teigsøk for godkjente Daisy).

Emma fortsetter med fastbitt-treningen. Hun er nå veldig flink og tar bittet i de vanligste situasjoner (dvs liggende, sittende og stående figurant). Og siden det går så bra nå, så er tiden inne for å gjøre det "vanskeligere". Fastbittet må generaliseres slik at hun alltid tar det uansett hva figuranten(ene) gjør og uansett hvor de er.

Første økta i skogen langs grusveien nærmest bilene. Første funn var inni gapahuken og figuranten sitter på kne (den første figurantstillingen Emma lærte å melde på, ergo den enkleste). Hun har hatt funn inni der tidligere, men da med løsbitt. På første utslag fikk hun ikke ferten og løp opp i skogen der det var fert fra tidligere figuranter. Da jeg sendte på nytt, på andre siden av gapahuken, fikk hun ferten bak på veggen, hun snuste veldig der og lette etter en vei inn, så løp hun rundt og fant åpningen, tok bittet og kom fint inn.
På andre siden var figuranten godt pakket inn i jervenduk. Hun gikk litt rundt Ronny og dyttet litt på ham for å finne ham, og da det ikke gikk, tok hun bittet. Ronny var inni jervenduken på 4 repetisjoner oppetter løypa, og hun meldte raskere og raskere hver gang.

På andre siden var målet (etter gapahukmeldingen) å få til melding på gående figurant. Derfor var det først en stående, deretter en som gikk seint. Hun meldte veldig fint på begge disse. På den neste gikk Venke enda raskere og det gikk bra. 6 funn totalt her og den siste var Venke gående nede på grusveien, det gikk også veldig bra! Ronny var sittende midt på veien (inni jervenduken, men hodet var ute...) på hans siste funn. Da hadde Emma prøvd å gi ham en nuss, han snudde bare hodet vekk og da meldte hun.

Venke er funnet:

Her er Ronny midt på veien:

Dette gikk veldig bra, nå må alle disse ulike typer figuranter "dukke opp" fra tid til annen i runderingen til Emma framover.

Av andre typer vi nå må prøve oss på er: figurant med hund, flere folk sammen, snakkende figurant og spisende figurant... Hvis vi får mulighet til å "bruke" barn, må vi ta den muligheten også.

Andre økt var vi supereffektive. Jeg og Venke gikk sammen og hun var figurant på "uvanlige steder".
Første funn var rett bak infoskiltet, parallelt med beien, over en bekk og opp en skrent. Det var ingen vind derfra, så to ganger løp Emma i rett retning men dro opp mot der det andre laget hadde hatt meldingstrening, der var det nok god lukt fra... Da fikk hun en påvirkning og da dro hun opp skrenten. Den var nok i vanskeligste laget uten påvirkning iom at det var ca 40 - 50 m bort til skrenten.

Deretter la Venke seg ut i skogholtet bak marka. Emma måtte løpe over marka og inn i skogen. Venke satt bak "stigen" som noen har bygget inni der.
Deretter gikk hun inni "soppen", dvs det treet som noen har hult ut. Emma fikk ikke se hvor hun gikk på noen av disse andre funna. Jeg sendte mot det hule treet og da hun var kommet på siden av det, fikk hun ferten, løp bort og var forundret over ikke å se noen... Hun gikk rundt treet og til slutt fant hun åpningen. Hun tok bittet, tok en ekstra titt inn og løp deretter inn.Så var Venke oppi et stort tre. Ikke veldig høyt opp, ca 1 m. Emma løp over marka og langt bak treet. Baki der fikk hun ferten og jobbet seg fint inn. Fant treet og tok fastbittet.
Siste funn var på samme sted som første. Nå trengte hun ikke noen påvirkning. Hun husket at det kunne være noen opp skrenten. Veldig bra avslutning!!!
Utrolig fornøyd med Emma! Hun er bare helt rå, jobber motivert og med futt og fart! Utrolig gøy å trene en slik hund!

14.30 var vi ferdige og etter en kort luftetur med begge hundene, kjørte jeg hjemover.  Merket godt at  vinden hadde økt. Det lå masse små og store greiner i veibanen, og det ristet godt i bilen innimellom. Godt å komme hjem og "skalke alle luker"...

Dagen etterpå var det litt ommøblert på terrassen, men det var ingenting mot det mange andre opplevde:

Ingen kommentarer: