torsdag 8. januar 2015

Meldingstrening - et tidsperspektiv og tilbakeblikk...

Satt egentlig her og lurte på hvordan Emmas meldingstrening har artet seg. Etter den ukjente oppgaven i går, kan man vel si hun er kommet vel i havn ift fastbitttreningen. Hun tar raskt fastbittet enten figuranten sitter, ligger eller står. Har også hatt figurant i tre, figurant med hund og gående, dog kun med løsbitt foreløpig. Så det gjenstår noe generalisering på figuranter, samt at jeg finner gjemmesteder som er uvante.

Her kommer oppsummeringen:
3 -  Ca 10 mnd: Hold fast trening/ apporttrening. Har brukt god tid på lydighetsdelen, dvs selve apporttreningen. Kanskje mest fordi jeg synes det er litt kjedelig å terpe lydighet, når det er så mye annet gøy å trene på... (spor og rundering).  Trente på at alle mulige slags gjenstander skulle apporteres, både små (spor/felt gjenstander) og større/slike som ligner på/er løsbitt. Brukte også avstandsbelønning (skål med godbit/ball) og fikk lært henne påvisningskommandoen "vis", etter at hun først tok bittet, kom inn på plass og holdt fast til jeg sa "vis".
Samme periode trente vi rundering men med direkte belønning. Passeringer, blindslag, framdrift osv.
Når apporten satt 110% gikk jeg over til løsbitttrening.Omvendt lokking (gjøre noe (ta bittet) før man får noe (belønning). 
Ligner veldig på prinsippene i meldingstreningen dette - ta bittet (og løpe inn) før du får (løpe ut og få) belønning!

Snart sitter apporteringen bra nok til at vi kan starte skikkelig med løsbittmelding med figurant:

10 - 14 mnd: Løsbitttrening. De første månedene ikke i forbindelse med rundering, men enkeltslag mot figurant på åpne steder, åpen skog, ol, synlige figuranter og nært i starten. Vi trente inn moment for moment. Først bare sitte og holde bittet ved min venstre side før hun får "vis" kommando. Deretter er hun ute hos figurant, som gir henne bittet og hun løper inn og setter seg ved min venstre side, holder fast til jeg sier "vis". Her må jo hunden også ha en rimelig bra "på plass adferd". Siste trinn her er at man sender hunden ut i full meldingsøvelse. Men da går hunden ikke inn i noe ukjent, den husker de forrige trinna/momentene og har derfor lettere for å gjøre riktig enn hvis den ikke kjenner igjen momentet (framlengskjeding). Det er det jeg synes er baklengskjedingens store fordel, kontra framlengskjedingen, selv om begge metoder fører fram til en pålitelig løsbittmelding.
Etterhvert  blir figurantene satt lengre ut og mer og mer i skjul. Samme periode trente vi også rundering, men med direkte belønning. Passeringer, blindslag, framdrift osv.
15 - 19 mnd: Løsbitt i selve runderingen. Når løsbittmeldingen satt bra utenfor runderingen, og runderingen er bra (uten melding) settes disse to sammen. Er de to hovedøvelsene ( løsbittmelding og rundering) trent inn grundig nok hver for seg, går det å sette disse to øvelsene sammen, vanligvis uten problemer. Nå ble  det skjulte figuranter og litt blindslag. Flere ulike terreng og ulike figuranter (fra sittende, liggende, stående, gående, med hund, mm). Samtidig som løsbittet kom inn i runderingen, fikk hun også noen funn med direkte belønning. Dette for å "holde trøkket" oppe og ikke minst for å forebygge feilmeldinger og avstandsmeldinger.

Juli 2014. På kurs i Finnskogen. Løsbitt i søket:


20 - 22 mnd Fastbittinnlæring:Brukte faktisk løpetidsperioden (siden hun ikke fikk løpe så mye løs...) til å lære inn fastbittet. Først åpne meldinger, derretter skjulte, i typisk runderingsterreng.
Ikke i selve runderingen før hun hadde 6-8 funn på rad med fastbittmelding der alle var perfekte. Når det går bra, går som regel det å sette det inn i selve runderingen bra!
Her kan man justere momenter feks. Bla så justerte jeg innkomsen til Emma her. Fra å komme inn rett til venstre side, noe som gikk litt vel fort i svingene, så lærte jeg henne å komme inn rundt meg, noe som har hjulpet betraktelig.


Melding på gjenstand med løsbitt:


22 mnd Fastbitt i rundering: Nå er hun 22 mnd og fastbittet er brukt i ukjente oppgave på 300 m med to figuranter. Kjeden og grunnmuren virker veldig solid nå og det er jeg veldig fornøyd med!!!
Startet også meldingstrening på gjenstander, først med løsbitt og noen ganger med fastbittet.Det gikk fint. Har brukt ballutløser tidligere (løsbitt og gjenstander), så hun har god fart ut på påvisningen mot gjenstanden.


Nå gjenstår bare å generalisere fastbittet på flere "rare gjemmesteder",flere "typer" figuranter ( gående, i tre, i gruppe, med hund, mm).Når man begynner med en valp kan man bruke god tid på grunnmuren (apporttreningen og løsbitttrening utenfor selve runderingen). Jeg brukte over et år på grunnarbeidet, og da er håpet at det er solid nok til å holde bra i mange år framover! Melding er vel det viktigste enkeltmomentet en redningshund MÅ beherske!


Og i tillegg har vi jo trent spor i alle fasonger og variasjoner, feltsøk, frittsøk, teigsøk, overvær, miljøtrening/søk i ulike miljø og noe lydighet, så det er jammen nok å henge fingrene i når man starter med ny hund igjen!
Men nå nærmer vi oss et godt nivå på både spor og rundering. Lydighet og feltsøk er allerede bestått!2 kommentarer:

Jannicke sa...

Imponert over din struktur, grundighet og plan over treningen, og deler innlegget ditt til inspirasjon for alle- særlig nybegynnere!

Tone sa...

Tusen takk Jannicke!
Det var nok ikke like strukturert på den første hunden min...
Så det skulle bare mangle at hund nr 3, i NRH, fikk bedre "arbeidsforhold"...

Kanskje noe med jobben min som spesialpedagog å gjøre også...?
Sette delmål, jobbe målretta, evaluere måla, er det framgang, hvorfor? Hvorfor ikke? osv, osv... - dette gjør jeg hele dagen :-P