lørdag 25. oktober 2008

Bilbulking...og praktiske oppgaver


I dag var lag 2 oppe ved Bjerkreimsenderen for å trene praktisk. Værmeldingen var dårlig, selv om været var greit da vi startet. Det blåste friskt, ca 5-6 grader ( 1-2 effektive..) men det var oppholdsvær stort sett hele dagen.

Men så var det veien opp da... etter porten er det en liten bakke. Jeg kjørte i god fart oppover, må nemlig ha litt fart opp slike bratte grusbakker...
Plutselig ser jeg at regnet har laget en skikkelig fure/grøft i veien... Jeg legger bilen mer mot venstre i håp om å snike meg forbi. Men det høyre hjulet går nedi fura.. Jeg er redd for å bli sittende fast og gir gass.... Det skulle jeg vel ikke gjort, for da hiver bilen seg i autovernet på venstre side... Ja, ja, jeg kjører nå videre og da vi kommer opp dit vi skal parkere ser jeg at det er blitt en "fin" bulk i skjermen foran. Ikke så farlig med den gamle bilen. Lakken var ikke skrapet vekk engang, bare en bulk.

Vi startet så med å sette opp lavvoen. Alle hjalp til og det gikk raskt. Etterpå startet vi oppleggene. Kristin, Gro Elin og Ritva var første hundeførere i ilden. Fikk figurantene på plass og hundeførerne kom seg avgårde i bra stil :-)

Her er Kristin T og Gro Elin på vei opp mot senderen:Casen til Kristin og Gro Elin var at et helikopter var styrtet i senderen på toppen. Primær søketeig var i en 200 m omkrets rundt senderen. De fleste ombord i helikopteret var funnet, men det var savnet 3 personer.

Casen til Ritva var at en fisker var forsvunnet. Primær søketeig var ved vannet, og 100 m i omkrets rundt vannet.
Ritva og Bizzo er klare:En stor takk til de to eksterne figurantene Gro og Ivar som stilte opp atter en gang :-) Dere skal få deres "lønn i himmelen"... :-)

Jeg tok ut Isi og gikk oppover veien mot senderen. Prøvde å komme opp i høyden for å få kontakt med de som søkte. Da fikk jeg melding fra første figurant Gro, som lå litt fra veien et stykke oppover. Hundeførerne hadde gått forbi henne. Hun lå ikke i primær søketeig, men på vei opp mot primærområdet.
Jeg ba henne bli værende og ville se om Isi kunne finne henne. Jeg visste ikke hvor hun var. Isi var jo egentlig bare på luftetur og hadde hverken trekant eller bringkobbel på, men hun fikk gå rett i lek, og trekant er hun vant til å søke uten.
Etter en liten stund ser jeg at hun trekker utover på høyresiden. Hun løper et godt stykke, ca 150 m, leter litt frem og tilbake oppå en haug. Har tydeligvis mistet ferten, og Gro sa at vinden var variabel der ute pga en haug like bak. Så plutselig løper hun nedover og så ser jeg at hun har funnet Gro og får spise godbitene (brødbiter) som egentlig var til Storm hvis han fant henne.

Etterhvert gjør alle funn i sine områder. Veldig bra jobba av alle sammen!
Det blir funnet mange (5) gjenstander, som er spredd utover (langs veien) etter "helikopterstyrten".
Hugo blir funnet (dessverre "omkommet") av Kristin T etter at Clara har fulgt spor fra "helikoptervraket" (som var Hugo`s bil...sorry Hugo). Gro Elin finner Ivar med en blanding av spor og overvær.
Ritva stoler på Bizzo og finner fiskeren (Kai Erik) etter bra jobbing av Bizzo. De fant også de to gjenstandene som lå i vannkanten - veldig bra!

Da alle var vel nede trakk vi inn i lavvoen og tente bål og grillet pølser. Det smakte deilig :-)Vi merket at vinden økte og fant ut at det var best å ta ned lavvoen etter pausen, før vi gikk ut for å ta de neste oppgavene.
På neste oppgave var det Hugo og meg som skulle søke. Kristin T hadde planen klar.
Det var en 3 stk fra, hva var det.., "Foreningen for de uten stedsans"... eller noe slikt, som var savnet. Gro meldte seg sporendeks inn i foreningen, he..he..
Kai Erik fikk et opplegg jeg hadde laget, der en fisker (igjen....dårlig fantasi?) var savnet. Han skulle søke langs elven mellom 3 vann + rundt de tre vannene.

Figurantene kom seg på plass og vi startet ca kl 15.00.
Jeg og Hugo hadde en forholdsvis stor teig, nesten 1 kvadratkilometer. Men det løste vi bra, eller hva Hugo? Vi delte området mellom oss og etter ca 35 minutter var alle de tre savnede funnet i god behold, men fremdeles med dårlig stedsans. Hugo fant to i sin del av teigen og jeg fant en.

Det var Ritva som lå i Isi sin teig og hun lå godt gjemt inni en "hule" blant flere store kampesteiner. Isi slo faktisk veldig bra på toppen av denne skråningen. Det var veldig bratt ned så hun måtte en god bue rundt. Skikkelig bra jobba. Vi var oppe på en høyde og det blåste slik at jeg hadde problemer med å stå, for ikke snakke om å gå, oppreist... Hadde mer enn nok med å se hvor jeg gikk og prøve å holde meg på beina. Plutselig ser jeg at Isi løper ut mot kanten ca 100 m fra meg. Hun svinger så nedover mot høyre og forsvinner. Jeg blir stående en god stund, men da hun ikke kommer tilbake begynner jeg å gå frem mot kanten. Venter...lenge...hvor er hun?
Så kommer hun inn med melding :-)
Påvisningen skjer i snegletempo. Det er skikkelig bratt og hullete å gå. Vi bruker sikkert 5 minutt. Isi fører meg fram til de store steinene, går litt rundt, ser på meg... prøver å komme opp på en bratt stein. Jeg tar henne litt vekk og klatrer oppå steinen og kikker nedi hula og roper: "Hallo er det noen her"?
"Ja", hører jeg litt nedi der. "jeg er litt baki her". Jeg ser ingenting og Isi prøver å finne en vei inn. Så ser jeg Ritva og får kastet ned en leke. Isi har funnet en vei inn fra baksiden.
Dette var veldig bra jobba av Isi. Både det å få ferten på toppen i den sterke vinden, vi var ca 200 m oppfor Ritva, samt det å lokalisere henne blandt disse steinene. For da vi kom ned stod fremdeles vinden rett oppover mot toppen. Det var nok derfor hun brukte så lang tid med å komme tilbake.
Ser at all treningen vi har gjort på overvær, både over lange avstander og i kupert terreng, virkelig begynner vise igjen ift at hun raskere og bedre finner. Synes hun er blitt veldig mye flinkere til dette in løpet av det siste året.

Her er steinblokkene hvor Ritva lå gjemt.
Vi kom inn fra toppen, litt til venstre og et godt stykke bakover:Prøvde å kontakte KO men det gikk ikke. Heller ikke dekning på mobilen. Fikk tak i Hugo og han hadde da funnet de to andre, så da var det bare å snu. Og da vi var nesten ved bilene så startet uværet, flaks!!!
Vel nede ved bilene var det bare å komme seg ned fra fjellet så raskt som mulig. Vi fikk hentet Kai Erik, som hadde gjort funn, samt figurant Gro.
Det blåste sikkert stiv kuling og det "bøttet" ned. Vi får ta debriefen en annen gang, eller i bloggene ;-)

Flere bilder her.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Høres ut som dere har hatt en fin dag med kjekke oppgaver. :-)

Tone sa...

Ja, bortsett fra at jeg bulka bilen, så var det en fin dag :-)

Heldigvis var vi ferdige omtrent da uværet satte inn og vi kom oss ned fra fjellet før grusveien nedover fikk flere "grøfter" (potensielle "bulkefarer")....
Bondekona fortalte, da jeg hentet nøkkelen om morgenen, at det fredag kveld og natt hadde vært et forferdelig uvær, med torden, masse regn og sterk vind. Det var nok alt regnet som hadde skyllet vekk noe av grusveien, og laget slike dype grøfter.

Gro sa...

Var litt skummelt med den "grøfta" ja. Holdt pusten tror eg når eg kjørte over den på vei ned igjen. Aldri kjekt med bulk i bilen....
Tenkte også på muligheten for å bli sittende fast nedi der.

Takk for en fin dag forresten. Det var kjekt å være med denne gangen også.:-)
Og det var jo veldig deilig med den lavoen da. ;-)