søndag 8. november 2009

FORF Øvelse - Flystyrt ved Kringleli

Siste funnet, som ble gjort av Kristin og Aud
Fotograf Kaare


Søndag var det stor FORF øvelse. Dvs alle de frivillige aktørene deltok. Det var NRH, røde kors, folkehjelpen og roverne. Politiet var også til stede. Det var NRH (Paul) og Roverne som hadde laget øvelsen.

Vi fikk "alarmen" litt over 09.00. Var akuratt stått opp og var ute og luftet Isi. På meldingen som Gro Elin (dagens OL) leste opp, var det flere kartreferanser i tillegg til info om hva som var skjedd og oppmøtested. Upps...jeg hadde ikke med blyant og papir ute på lufteturen...(hvem har det...?)
Skyndte meg inn og fikk ringt opp til telemeny-nummere, for å høre meldingen på nytt. Jo der kom stemmen, ...."for å høre meldingen på nytt tast kode"... F... Kode ja, det stemmer....Hvor var det nå jeg lagret koden. Fant den på mobilen under mine mapper eller kladder. Endelig fikk jeg notert ned kartreferansen for oppmøtested mm.

Casen var at et småfly med 4 passasjerer (som senere viste seg å være 5 passasjerer) hadde krasjlandet i Gjesdal i nærheten av Kringletjønn.
Da jeg ankom ko var begge "Gjesdalbuene" (Kristin og John) våre ankommet. Møtte Gro Elin som i dag var vår OL (operative leder). Fik utdelt teiger og vi satte i gang.

Vi kjørte inn så langt vi kunne og startet søket litt over halv elleve. I min nordlige teig måtte de andre gå igjennom for å komme til sine teiger. Dermed bestemte jeg meg for å søke min sørlige del.
Gikk først opp på en stor haug. Her fikk vi en grei oversikt og det var en fin vind inn fra sør-øst og dekket dermed endel av av skrentene ned mot elva.
Etter noen minutter ser jeg at Isi slår på et spor... Hun setter nesen nedi og durer i vei. Jeg følger tett på og vurderer om jeg skal sette på selen og lina. Da ser jeg noe jeg trodde var boss/plastikk. Isi roter rundt i en pose og der ser jeg en person...
Upps.. har visst funnet en av de savnede. Han ligger oppe et stort stykke plast. Isi (som nok spiste litt av matpakken hans...), ble raskt stallet opp i en stein og jeg gikk bort og tok kontakt. Han var "bevisstløs" og jeg så etter skader ol. Kunne ikke finne noe.
Deretter ble han pakket godt inn i en god varm jervenduk, ekstra vanter og lue på, samt ekstra jumper. Han lå fint i stabilt sideleie da jeg fant ham, så det var bare å passe på at han hadde frie luftveier.
Så tok jeg kontakt med ko og fikk gitt beskjed om hvor vi var og at vi trengte bårehjelp.

Så var det bare å vente... "den bevisstløse" spilte rollen sin godt :-). Jeg småpratet litt og sjekket innimellom om han våknet. Ikke så lett å vente og vente... og ikke få kontakt.
Sjekket "pasienten" på nytt, pakket på mer klær og ventet på båremannskapene.
Så oppdaget jeg at det stod noe på ei lita plaststripe. " FA.. FLY" stod det. Jeg fikk tak i ko og sa fra og at dette kanskje var en vinge eller en del av flyet? Fikk ikke bekreftet dette så jeg var litt usikker på hva det betydde. Tenkte det ivertfall var et tegn på at det var "rett savnede".

Endelig, etter 20 minutt kom det mange røde korsmannskaper løpende med båre. De fikk raskt pasienten over på båra.
Plutselig roper den ene røde kors mannen - "Hvem er det der nede da"?? Og der nede, bare 100 - 200 m fra oss gikk det en person i turkis jakke... "Røde kors mannen" løp nedover og tok kontakt.
Da pasienten "min" ble båret vekk, gikk jeg også ned til der de to var. De var på vei til bilen. Jeg fikk i forbifarten ropt til henne om hun hadde vært sammen med flere. Hun sa såvidt jeg hørte (de var i bevegelse bort fra meg), at hun hadde gått fra ham der oppe (som var funnet) og ned hit mens "de andre" var gått "andre veien" og så pekte hun østover.
Jeg prøvde å få tak i ko, men det var nyttesløst her nedi dumpa.
Egentlig synd hun her begynte å gå...for jeg hadde funnet henne like etterpå når jeg skulle fortsette søket mitt :-)
Men, men, jeg skulle så fortsette å søke og siden det vrimlet av røde kors folk på haugen og bort mot traktorveien, bestemte jeg meg for å sjekke grundigere skrentene og søkket på nedsiden av haugen og mellom den og elva. Isi slo på noe nedi elva, men det var bare en dau fisk...

Siste funnet, som ble gjort av Kristin og Aud:
Fotograf Kaare


Etter en stund var jeg tilbake der hvor jeg startet og fremdeles krydde det av røde kors folk i teigen "min". De hadde parkert der hvor "bårebilen" til RK stod. Mulig de holdt en liten brief over bårebæringen eller lignende?
Ja, ja, tenkte jeg, kan ikke søke av det området nå. Får søke av den nordlige del av teigen min og så komme tilbake hit etterpå og søke av den delen av haugen/sørlige teigen min, som jeg ikke fikk tatt nå. Regnet jo med at "RK og de" da ville være borte.

Så vi fortsatte nordover, klatret over gjerder, fant en død sau og mange levende sauer. Isi løp løs og søkte og brydde seg null og niks om sauene kun 10 - 20 m fra oss :-)

Nede ved et vann fikk Isi sterke markeringer over et vann. Etter litt frem og tilbake på samband bla om det var andre letemannskaper der osv, bestemte jeg meg for å søke ferdig teigen min her og så gå og sjekke på andre siden av det vannet.
Plutselig kom en hel "bataljon" gående derfra hvor Isi hadde markert. Det var visst en hel familie med hund (bonden ++) som var ute på tur. Det var kanskje dem Isi slo på, men jeg tenkte allikevel å gå bort dit etterpå.

Så gikk jeg mot siste del av teigen, der hvor røde kors hadde vært tidligere for å hente ut/behandle den jeg fant. Så ingen der oppe nå og Isi løper et godt stykke foran meg opp mot toppen på en kolle. Plutselig snur hun og jeg ser hun har melding... Det dukker også opp en svartkledd mann bak toppen. Hvem var det?
Tar på Isi lina og løper oppover. Det er en observatør. Og da jeg kommer opp dit ser jeg flere biler samt 3 andre hundeførere i søk. Vel, vel siste del av teigen min er nå "okkupert" av noen andre.

Her er sporloggen min:


Observatøren sier han har tipset dem om å søke i dette området. Like etterpå gjør Clara og Odin funn av den siste savnede. Som også lå i min teig... Kun 100 m fra der den første lå, på oversiden av der vi gikk spor etter ham.
Pga alle folka som var der tidligere (og som ikke så "den savnede"), ble denne delen av teigen ikke søkt av hund før nå.
Igjen ble vi "snytt" for et funn. Det var der oppe jeg ikke hadde fått søkt og som jeg var på vei til nå :-)
Godt det var en hund (eller to) som fant henne ivertfall. Og det hadde vel vært litt kjipt hvis jeg fant begge/alle tre som var i den teigen. Er fornøyd med et funn også jeg :-)). Kjekt å dele litt på det.

2 kommentarer:

Aud sa...

:) Vi kan vel kanskje si at Odin bekreftet funnet til Clara :). Jeg er imidlertid veldig glad for at vi fikk det funnet i dag. Jeg var spent da jeg lot Odin gå i søk uten bringkobbel. Det var så flott å se at halsmeldingen fungerte.

Tone sa...

Ja, det var nok "spennende" å søke uten bringkobbelet. Så flott at halsmeldingen fungerte.
Du skal se at halsmeldingen blir mer pålitelig enn bringkobbelmeldingen var, og da var det nok et lurt bytte :-)