torsdag 5. august 2010

Isi har vært hos "tannlegen"... med et lykkelig resultat!

For noen uker siden syntes jeg det så ut som om en jeksel langt bak i munnen, var litt brukket. Det så ikke ut som om det hastet, så jeg gjorde ferdig ferien og turen til Hardangervidda.
Var hos veterinæren nå på onsdag og det ble konstatert at det var en brukket tann....  Isi ble bedøvd og senere lagt i narkose. Etter en times tid, ringte vetrinæren og sa at hun også hadde røntget og sjekket jekselen på andre siden. Den tanna så fin ut, men røntgenbildet viste noe annet... Der var en begynnende betendelse og mye puss nedover mot rota. Hun foreslo å ta ut den tanna også, ellers ville den kunne skaffe Isi problemer om en stund.
Isi spiser krekling i sommer, de skaper ikke tannproblemer ivertfall:

Det er nok pga en skade hun fikk i tennene for noen år siden, at rota/tennene er noe svake her. Den gangen lå det ei flis/liten pinne klemt mellom to tenner, på begge sider, etter et saftig og hardt pinnetygg... Pinnetygging er en uting, men ikke lett å gjøre noe med.
Den gang gikk det vel en ukes tid før jeg oppdaget flisene som satt fast. Isi viste ingen tegn på at ting ikke var som det skulle. Hun spiste og var ellers som vanlig. Men flisene hadde borret seg nedover i tannkjøttet og helt til tannbeinet. Det stinket da pinnene ble løsnet og det var dannet et lite "hakk" på hver side i munnen der hvor kvisten satt.
Disse hakkene har jo i ettertid skapt litt hodebry, for det satte seg stadig fast ting der, pinner, jord, mat, museinnvoller... osv. Har sjekket munnen jevnlig og hver gang hun hadde vært borti pinner på tur, og det er ikke få ganger jeg har måttet pirke ut fastkilte pinner eller andre ting.

Nå er imidlertid begge tennene bak disse hakka tatt bort, så istedenfor et lite hakk er det nå et stort "hull". Og det er jo mye bedre, for nå kan ikke ting sette seg fast og skape trøbbel!!!
Tok også en blodprøve for å sjekke tyroksinnivået - får håpe det har steget siden sist måling.

Dermed blir det ro noen dager og treningen kommer nok ikke igang før i neste uke eller uka deretter. Hun går på både smertestillende og pencillin.
Men MATLYST det har hun!!! Bare etpar timer etter operasjonen, stod hun på kjøkkenet og tigget.... den hunden er ikke sann  ;-))

PS!! Hinna Dyreklinikk har nå også klippekort på timer med massasje og på vanntredemølla. Har lyst å prøve den en gang, som trening og forebygging. De sier at 20 minutt i tredemølla tilsvarer 2-3 timers skogstur, men det blir vel med tanken...har ikke turd å spørre om prisen engang :-/

2 kommentarer:

Gro sa...

Så greit å slippe de to hakka da :) Godt at de tok røntgen av tennene på andre siden også, slik at det kunne tas før det ble vondt og et problem.

Kari Anne sa...

Så bra at det gjekk godt! Det der tanngreiene er skummelt, altså! Den forrige rottweileren min, Tinka, var godt vant til å få tennene renska for tannstein, og under ei slik økt såg eg at ho hadde liksom eit hol i tannkjøtet oppforbi den eine jeksla leeeeengst inne. Eg spurte dyrlegen om det på Tinka sin årlige hofterøntging ei veke seinare (hu hadde alvorlige E hofter, stakkar), og då sa dyrlegen at det var rotbetennelse som kunne gått til hjernen og tatt livet av Tinka. :-O