onsdag 18. september 2013

Miljø/ruintrening på ResQ i Haugesund

I helga var jeg og Emma på kurs i Haugesund, på ResQ senteret. Isi var hjemme og hadde "pensjonisthelg" og koste seg med boxeren Safi!
Jeg har ikke tenkt å godkjenne på ruin, men jeg tror at vi får bedre ettersøkningshunder av å trene allsidig og i ulike miljø, og så synes de fleste hundene at dette er utrolig GØY og det er jo også viktig!!!

Jeg og Sonja reiste opp tidlig fredag, så vi slapp unna køene over fjorden. Fredag kveld var det infomøte om samlingen og et lite lagmøte. Jeg var på "valpelaget", dvs det var en herlig mallevalp på 3 måneder, Emma på 6 måneder og de andre var unge (rundtom 1,5 år): En herlig jaktgolden, en spretten bordercollie og en svær bamseschæfer! Herlige hunder og kjekke eiere. Instruktør var Karen Sofie og hun hadde med seg en Chesapeak på 1 år og en schæfer på 5 måneder.

 Fra lufteturen før kurset startet:


Åpningen av kurset:

Lørdagen startet med et veldig bra foredrag om belønning og figurantarbeid. 
Gudmund Nes holdt foredraget.Lørdagens søk startet vi på det såkalte "Helikopterdekket". Først gikk vi rundt med hundene slik at de ble vant med miljøet, så la vi opp til søk. Miljøet bestod av båter og diverse annet, samt helikopterdekket der det var bratte nettingtrapper og et nettingdekk. Alt gikk fint og inni det mørke flyet var det vann/såperester etter siste "redningsaksjon".Emma var første hund ut og fikk en figurant oppi en båt som stod på ei tralle og så oppe i "helikopteret" (et utbrent "helikopter" der det øves på å ta ut folk ved brann i fly.
Vi startet med figuranten i båten. Den var ganske høy, så høy at jeg ikke regnet med at Emma ville klare å hoppe oppi. Så jeg sa til figuranten at når hun hørte at Emma hoppet opp langs siden på båten, så skulle hun bøye seg over kanten og belønne.
Emma startet og fikk ferten av figuranten. Hun tok seg en runde rundt begge båtene og så peilet hun seg ut rett båt. Jeg regnet med at hun ville strekke seg opp langs siden... men den "tuttå" tok sats og hoppet først opp på en "greie" som stod ca 1 m fra båten. Derfra hoppet hun galant over i båten... Det gikk så raskt og jeg trodde ikke mine egne øyne... Det hadde hun sannsynligvis ikke fått lov til å gjøre av meg, for det var både høyt opp og et godt stykke over til båten. Da vi gikk runden før treningen, løftet jeg henne opp i båten... :-P
Hun var den eneste hunden som tok denne løsningen helt på egenhånd og jeg var jo litt imopnert da, og litt "nervøs" for at hun skulle skade seg, også på de videre søka. Hun gir alt og hopper først og tenker etterpå.

Noen bilder fra når vi øvde før søket.
Båten bak var der figuranten var:


Fra prøverunden. Her er den tingen hun hoppet opp på og videre opp i båten bak, under søket:

Bilde tatt av Anita. Vi gjør hundene kjent i miljøet før søket. Her står Emma oppå den "tingen" hun først
 hoppet opp på og så over i båten, da vi søkte og fig lå i båten.

Neste figurant lå inni "helikopteret" og hun fikk ferten på utsiden. Hun løp rundt det noen ganger uten å finne veien inn. Og på sin vei rundt og rundt løp hun oppi "dieselkaret" som stod under... En blanding av diesel, vann og såpe... Så fant hun den vaklende trappa og kom seg inn til figuranten. Veldig bra!

Inni "helikopteret" (fra øvingen før søket)
Men hun stinket diesel da... jeg tørket av henne og puttet henne i bilen. Fikk vaske henne senere.
Og det måtte jeg. Hun og bilen stinket diesel. Så det ble dusj med varmt vann og zalobad før vi kjørte tilbake.

Så kom seakingen på en snarvisitt for å ta med et lag for søk/øvelse på moloen ved Mortavika. Vi fikk alle gå igjennom helikopteret og vi fikk trent på å være utenfor i vinden og bråket da det lettet.
                                               Bildet er tatt av Anita:

Helikopter lager masse støy når det letter:


Neste søk var i et bygg. Her var ulike rom og ganger med masse rart inni. Glatte gulv og sprinkelgulv. Vi gikk inni først for å se hvordan de taklet dette og Emma tok også dette på strak arm.
I søket jobbet hun veldig bra, hun skjønte med en gang at vi skulle søke...rart for vi har ikke trent inni bygg tidligere. Første figurant fant hun inni en dusj og neste inni "labyrinten". Her lå ferten på motsatt vegg så hun fikk en god erfaring i å lete litt rundt når figuranten ikke er der ferten er... Gøy!

Figurant i dusjen:

Funn i labyrinten:Emma kastet opp om kvelden. Hmmm... var det pga diesel hun hadde slikket i seg eller? Kanskje lukta i bilen også var nok til å kaste opp av... Jeg fikk badet henne en gang til og da i et lite vann i nærheten. Først smørte jeg henne inn med zalo... før hun hoppet uti:


Hun virket heldigvis fin i formen, hun spiste kvelds og det ble ikke mer oppkast.

Søndag skulle vi starte søket i det området som kalles "Banglades". Mange ulike containere, bratte sprinkeltrapper og gjemmesteder både på bakken og i høyden. Vi tok også her en runde for å la hundene prøve ut ulike ting. Her er noen av utfordringene:Emma taklet alt fint men jeg syntes noen av de bratteste trappene var ekle... Hun gikk opp bratte sprinkeltrapper og gikk fint ned også. Jeg klamret meg til rekkverket med Emma bak meg. På slutten av trappene stoppet jeg og lot Emma få godbit slik at hun skulle lære å gå rolig helt ned, ikke hoppe av når det var 3-4 trinn igjen.

Søket. Første figurant inni en slags garasje med skrot. Det var høyt opp og ingenting å hoppe opp på først, så jeg gikk bort for å løfte henne inn. Hun hadde løpt rundt denne for å se om hun kom inn på annen måte, og da hun kom mot åpningen denne gangen hadde hun større fart og hoppet inn:


Dette bildet er tatt av figuranten, Anita:
Ved containerne fikk hun ferten og måtte jobbe en stund før hun fant:

Sjekk haleføringen... 

Funn:


Bilder tatt av Vidar:Da vi var ferdige med søket og skulle gå tilbake, var plutselig Emma vekk... Så hørte vi over oss "tripp...tripp" og der var hun oppe på stålbunndekket over oss. Hun merket nok fert fra tidligere figuranter der oppe. Opp og ned gjennomsiktige ståltrapper er ivertfall ikke et problem, når hun til og med tar dem på egen hånd!

Neste post på programmet var å prøve å få en figurant nedi en kum... Ut fra tre små hull ville det da komme fert. Hundene hadde først for stor fart og siden dette var et finsøk så måtte farten ned. Jeg var jo til og med så "smart" at jeg satte henne i frittsøk "Pass på", og der forsvant hun... hahaha... måtte vente en stund før hun kom og var i nærheten av kummen. Da plutselig, litt til siden for den, fikk hun ferten. Hun jobbet og lette og plutselig var nesen nedi et av hullene i kummen. Jeg roste og figuranten nedi kummen stakk pølser tredd på en pinne opp av hullet. Da skvatt hun skikkelig... bjeffet og lå langflat mot kummen. Da hun fikk en godbit ville hun ha mer men hun lå så lang hun var, klar til en raskt flukt :-) Fikk avreagert fint etterpå og var ikke redd andre kummer. Hun fikk også se en figurant som kom opp fra hullet. Da var hun bare glad!

Stilstudie i kumsøk og pølsepysa.
Her er hun oppmerksom på hvor ferten kommer fra:
 Etpar runder for å lukte i alle hull:
Så poppet pølser opp....

WTF:Har så lyst på pølse 


Bilder tatt av Vidar.


Emma får hilse på personen i kummen, da var det plutselig ikke skummelt lengre:


Siste søk var inne i et stort bygg som skal forestille en stor båt. Her var glatte gulv, sprinkeltrapper og gulv, mørke rom osv. 

Her er en figurant inni labyrinten. 
Her måtte hun inn en annen dør enn der figuranten var, så igjennom et hull i veggen før hun var helt framme:

En annen lå inne i et av flere rom:

Dette var en veldig kjekk samling og Frode Sjovatsen og fruen har gjort en kjempejobb!
Det var også kjekt å se på alle hundene i laget, de syntes dette var utrolig gøy og mange hadde stor progresjon ift hva de turde å gjøre i løpet av dagene.

Det ligger flere bilder, også fra noen av de andre hundene, i mitt webalbum.

Ingen kommentarer: