søndag 1. september 2013

Momenttrening virker, bare man vet hvilket moment man bør fokusere på!

Lørdag var vi i Vigreskogen for å rundere. Det blåste friskt og var sol. Inni lilleskogen var det mye skygge og nesten litt kaldt... mens ute i sola, der bilene stod var det betydelig varmere...

Første økta med Emma starta med funn og så passering over på neste funn. Hun fikk ikke påvirkninger i dag, kun en gang da hun ble så fokusert på noen spor/fertsgrop fra forrige hund`s figurant, men hun fikk ingen løsning der. Jeg har figurantene omtrent rett ut, ev litt foran oss. Dette for å lære henne at det morsomme er rett ut fra der jeg står.

Vi venter på vår tur:

Emma titter forventningsfull mot skogen. "Er det ikke snart min tur da..."?
Hun drar og vil inn..., men når jeg setter meg på bakken, 
skjønner hun visst at vi blir sittende en stund, og settter seg ved meg. 
Ro må også læres!

Jeg ville nå prøve å ikke gå ut å hente henne på endel av slaga, for å få mer flyt i øvelsen igjen. De siste 4 øktene har jeg hentet henne ute hos figurantene slik at hun har fått tilbringe mer tid hos dem enn hvis jeg bare kaller henne inn fra midtlinja. Det ser ut til å ha hjulpet veldig. Jeg gikk tilbake i bloggen og ser at hun har hatt ca 30 funn ila 11 dager. På alle disse 30 funna har jeg gått ut å hentet henne= hun har vært lenge hos figuranten. Til å begynne med løp jeg ut men så ble jeg "treigere og treigere", slik at hun var lengre tid med figuranten før jeg kom.
Dette har vært veldig effektivt for i dag ble hun lenge hos figurantene, også når jeg bare stod på midtlinja for å kalle inn. Hun leker med tennisballer og spiser godbiter. Figurantene gjør seg ferdige og holder henne, så roper jeg, to ganger, den første for å få henne til å "høre etter" og den andre gangen for å gi henne en mer presis retning på hvor jeg befinner meg på midtlinja. Det er lettere å få til gode passeringer hvis hun kommer på skrått inn mot der jeg står og ikke bare tar raskeste vei mot midtlinja.
På denne økta gikk jeg ut og hentet henne 2 eller 3 ganger av i alt ca 9 -10 funn (er såååå dårlig på å huske hvor mange slag hun får... men prøver i ettertid å telle og se for meg hvor figurantene var...).

John hadde en super lek med Emma. Hun likte veldig godt at han løp fra henne. 
Da tok hun ballen med seg til ham og fikk løpe etter en ny:


 En gang på slutten av økta, stoppet jeg henne på midtlinja for å gi henne godbiter. Hadde glemt å ta med noe selv... men fikk noen av Trude, som styrte midtlinja. Jeg satte meg på huk, slik at det ble tydeligere for henne hva jeg ville, og hun kom mot midtlinja i stor fart. Det så ut til at hun bare ville passere uten å levne meg en tanke... men jeg strakk hånda ut så tydelig jeg kunne for å vise at jeg hadde godis. Hun passerte midtlinja ca 5 m fra meg men tok en bue mot meg, da jeg tror hun oppdaget "lettkjøpte" godbiter... :-D  Så løp hun fint ut igjen når jeg stilte henne opp.

Dette med passeringer er nemlig også noe jeg må finpusse litt på. I det siste har hun passert litt sånn i "hytt og pine"... ivertfall etter at figurantene er langt ute og jeg har trukket lengre fram enn der hun er. Men det viktigste har vært at hun passerer uten å tenke... og bare løpe ut, lære mønsteret.
Men nå må passeringene bli bedre, altså må hun passere nærmere meg.
Det siste slaga etter at jeg stoppet og belønte henne ble veldig bra. Da kom hun mot meg og passerte rett ved meg - jippi! Det så ut til å funke, det å stoppe henne for godis. Hun må jo være rimelig lettlært hvis bare en gang skulle gjøre dette bra. Var det bare tilfeldig...? Kanskje, kanskje ikkje...? Sannsynligvis må dette opprettholdes med jevne mellomrom, og sannsynligvis må dette repeteres mer i neste økt!

Så neste økt tok jeg med meg noen knallgode godbiter selv også og bestemte meg for å stoppe henne på midtlinja ganske tidlig i økta, for å se hvordan de neste slaga da ble. Denne gangen fikk figurantene kun godbiter. Andre økta, da blir jo hundene litt mer slitne, og hun hadde så super balllek - bla med John i første økta, at jeg ville ikke ta sjansen på å "ødelegge" det minnesbildet.
Ingen påvirkning og hun fikk faktisk to bra blindslag (utilsiktet da...), fordi hun ikke fant Helen og Thomas (5-6 år). På det ene blindslaget, som var kjempebra, med framdrift, så sendte jeg henne bare rett over midtlinja. Hadde akkuratt sett at Gro Elin var like utenfor meg og der kom det litt vind så jeg regnet med funn, og det ble det.
Jeg gikk ut og hentet henne to ganger ila økta og resten var passeringer og etter at jeg stoppet henne på midtlinja på vei inn fra 2 slaget, gikk resten som smurt... Hun peilet seg mer mot meg på vei innover og passerte på mindre enn 1 meter. Fantastisk! Dette tror jeg må være den beste økta så langt, fordi hun ble værende så lenge jeg ønsket hos figurantene, hun passerte helt nært meg og full fres/fokus utover og hun hadde et bra blindslag med passering etterpå. Vi hadde 8 funn.
Hun er bare så flink den lille frøkna, jeg blir rett og slett "heilt øvegidde" så vi sier i Stavanger.
Innlæringen har så langt  bare gått så utrolig lett og greit og hun responderer så bra på de momentene jeg fokuserer på.
Hun er et skikkelig naturtalent og jeg ser konturene av en arbeidsnarkoman. Jeg har vært veldig heldig med valget av hund.
Klart jeg har jo også lært et og annet, siden Emma er den tredje hunden jeg trener i NRH. Dermed har kanskje jeg blitt en bedre trener også, men jeg tror nok Emma er det beste emnet jeg har hatt, selv om både Pia og Isi ble godkjent!

6 kommentarer:

Lise sa...

Skikkelig morsomt å lese Tone. Stå på, så får vi håpe hun kommer gjennom puberteten uten for mye styr.

Tone sa...

Takk Lise! Ja pubertenen kan være en utfordring for noen å enhver....
Går vel helst bra, tisper er vel hakket lettere å ha med å gjøre under puberteten!
Krysser fingrene for at hun ikke får løpetid før hun er ca året... :-P

Kristin sa...

Var nok ikke tilfeldig at hun løp nærmere på neste slag, siden hun fikk godbiter hos deg på forrige nei : ) Hun er jo en retriever jo!! : )Hihi!

Tone sa...

Ja, hun er retriever, og elsker godis i de fleste "settinger". Men hun har så mye søkslyst at hun har ikke alltid villet kommet inn til meg, selv når jeg "vifter med pølsa"... når hun f.eks ikke har funnet figuranten med en gang og kommer innover mot midtlinja igjen...
Når hun ser meg da, selv om jeg sitter på huk og lokker med godbiter, så tverrsnur hun og løper utover i terrenget igjen, hehehe... Figuranten er tydeligvis MYE kjekkere enn meg akkuratt da!

Søkslyst er bra, og jeg er utrolig glad for at hun har så mye av den, men vi må nok også jobbe litt med kontakten med meg under øvelsen :-)
Så det var lettere å få henne til å komme til meg, før hun hadde begynt søket på andre siden.
Hun er herlig og en liten "skrue" til tider, med en arbeidslyst jeg misunner henne :-P

Kristin sa...

Ramp synes også at figurantene er sykt kule! Hadde problemer med å få han inn til meg. Dette ble faktisk bedre da jeg begynte med meldingstrening, for da skjønte han at han måtte inn til meg, for så å få løpe ut til fig igjen :)

Tone sa...

Herlig med sånne hunder Kristin! Virker som Ramp også er en kjekk hund å trene!

Lykke til videre, kanskje vi treffes på kurs en gang...? Jeg reiste hvert år på hovedkurs i MidtNorge tidligere...
De siste åra har det vært vest Norge/Voss, men skal ikke se vekk fra at jeg får lyst til å reise til Herlige Trøndelag igjen :-)