søndag 1. desember 2013

Mere spor...

Lørdag skulle Gro og jeg gå tur på Sviland. Jeg kjørte opp en time tidligere og la først ut to skogsspor. Et "langt" til Emma (det lengste hun har gått til nå) og et til Isi. Så la jeg ut 2 korte grusspor og 3 korte asfaltspor - der fokus var starten. Få nesen ned og følge sporet fra fottrinn 1. Har gått litt tilbake her altså, for å mine henne om at spora skal følges fra start, ikke bare hoppe framover og (kanskje) finne sporet der fremme et sted :-)

Både grus - og asfaltspora var det godbiter i, men jeg ser at hun har det alt for travelt til å finne alle.... Men noen finner hun, og jeg legger flere akkuratt i "startgropa" - de pleier hun å få med seg! Hun var på fra starten, så det at jeg gikk litt tilbake og terpet på dette, var rett å gjøre.

På vei tilbake fra disse, hoppet Emma opp mot ei sløyfe som hang i et tre... Hun landet på bakbeina, og hylte til litt... Upps... Jeg ble både kald og varm om hverandre... Men hun viste ikke noe tegn til vondt etterpå. Tok på bånd og gikk til bilen, dette var bare 20 m fra bilene. Prøvde å se om jeg så halting men så ingenting. Men ofte kommer slikt etter at de har hvilt litt, så jeg tok Emma i bilen og tok ut Isi og gikk skogssporet med henne.
Da jeg kom tilbake, kom akkuratt Gro og vi tok ut Emma i bånd og så om vi kunne se noe halting. Men heldigvis ingenting!!!
Gikk allikevel første del av turen i bånd, og jeg gikk bare en liten runde på grusveien. Hun løper og hopper ganske mye rundt når hun er løs og jeg ville heller at hun skulle gå skogssporet. Derfor gikk Gro tur oppi skogen alene og jeg tuslet ned til bilen.

Skogssporet var det lengste Emma har gått. 1 km og det lå nå noe kortere enn jeg hadde tenkt, pga at turen ble avbrutt. Men to timer ble det.
Det gikk veldig fint. Hun går fort så det gjelder å henge med. Et stykke da vi kom ut på den åpene haugen, klarte jeg å fiske fram fotoapparatet og ta litt video, helt til batteriet konket ut....
På filmen går hun to veldig bra vinkler og hun har god driv. Det ligger noen depoer med godbiter underveis, og det ser ut til at hun får med seg de fleste av disse - og det er bra! Jeg merker at nå når disse spora blir lengre, så er farten i ferd med å bli lavere. Det er bra!Et sted gikk hun litt sekundært. Jeg merket ikke noe, for hun dro på og fulgte ganske bra der jeg hadde gått, trodde jeg, men tror vinden dro ned fra denne haugen, for vi gikk i skråningen og altså litt nedenfor der selve sporet gikk. Skal være litt nøyere neste   gang og følge med om det skjer igjen, eller om det bare var en "glipp"...
Da vi kom til der jeg hadde gått ut på grusveien, fulgt denne ca 20 m og så gått ut på andre sifen, men der stod det en bil med tilhenger, og en mann var i ferd med å lesse oppi noen vedkubber. Bilen stod akkuratt der jeg hadde gått, så her bare tok jeg henne på andre siden, gikk forbi og ville se om hun fant utgangen på andre siden, som var like bak tilhengeren. Det hadde hun ingen problemer med! Og de siste vinklene tok hun veldig bra, og virket ikke trøtt selv om hun aldri har gått et så langt spor tidligere! Hun har en god arbeidsmoral :-)

Sporloggen. Rødt er meg når jeg gikk ut sporet.
Gult er når gpsèn lå i min lomme, og Emma styrte meg gjennom sporet - to timer etterpå:


Søndag skulle vi på tur igjen, og jeg møtte tidlig og ville trene litt grus/asfaltspor med Emma, + litt apportering. 
Nå ville jeg fokusere på vinkler. Spora var ca 10 m. La godbiter litt før og i vinkelen og så sluttgodbit like bortenfor. I selve vinkelen gikk jeg fram og tilbake litt, for å lage mer fert der.
 Det første grussporet var hun litt vel ivrig og klarte ikke vinkelen... Jeg stod i 4 minutter og hun bare peip og ville rett fram...
Tok henne derfor vekk og gikk det jeg la ut først. Her tok hun begge vinklene superbra! Hva var forskjellen fra forrige spor... jeg tenkte og tenkte.. men jeg vet ikke??
Det gikk en litt annen retning og det blåste godt, mulig sidevinden gjorde det verre? Det første sporet gikk i medvind og vinklene vendte bort fra vinden. 
Vinkler må vi ivertfall jobbe mer med, på asfalt - og grusspora - for i skogen går det bra!

Apportreeningen gikk supert! Hadde  omsider funnet fram apportbukken, som jeg visste lå et sted...., og denne tok hun veldig fint i munnen da jeg presenterte den for henne. Vi starter med å holde fast foran meg, så etpar "på plass" uten apport, så sitter hun foran meg og jeg gir henne apportbukken og sier "På plass". Kom fint inn og snur seg på min venstre side. Emma valgte denne måten selv, for jeg er vant med den måten at hunden går rundt hele meg... men jeg skal nok klare å tilpasse meg til en ny "på plass". 
Så la jeg fra meg apportbukken og tok Emma med ca 10 m vekk. Da jeg slapp hunne løp hun fort ned, tok den opp i et godt grep og spurtet mot meg.. Jøss...tenkte jeg, det var jo bra jo!!! Fram med sauefilla og vi lekte en stund med den.

Avsluttet like etterpå for plutselig kom det noen biler og folk som skulle drive på med paintball...  "Tullball" som jeg pleier å si om dette... Ivertfall dem som forsøpler skogen med "kulene" sine, det ligger ofte hundrevis igjen etter en slik "seanse"...


3 kommentarer:

Lise sa...

Så flink den jenta er på spor. Veldig bra. Ellers ser jeg at hun har fått med seg den "nye" "på plass" metoden. Det er denne som gjelder i LP ringen, så den bør du nok bare venne deg til. Inn rett forfra, sving rundt og rett på plass.

Kristin sa...

Jøss! Ikke dårlig med 1 km langt spor. Ser bra ut på filmen i hvertfall : )

Tone sa...

Lise: Ja, Emma har visst fått med seg noe jeg ikke har... innsitt kun på venstre side...

Kristin: Ja, hun har jo ikke gått så mange skogsspor heller, så dette ser lovende ut! Nå mangler bare gjenstander i sporet - noe vi foreløpig trener på utenom :-)