torsdag 19. juni 2008

Ferskt spor

I ettermiddag ringte Gro og spurte om jeg ville være med på tur og litt sporgåing på Sviland.
Jeg hadde allerede vært på 1,5 timers tur på Bråstein i øsende pøsende regnvær, men fikk lyst å ta en tur til siden jeg ikke fikk trent på NRH treningen i går.

Vi la først ut spor for hverandre og tok så en tur med hundene. Jeg ble etterpå med å gikk Gro og Maja`s spor før jeg og Isi gikk vårt spor. Da hadde det ligget i 1,5 time.
Isi tok starten raskt og dro avgårde. Gro ble med. Gikk over et sjokoladepapir i det høye gresset på myra. Hun fant så en bæsjepose (tom altså) og på vei inn med den slår hun på noe annet og kommer inn med en ball...Den hadde ikke Gro lagt ut. Måtte frem til bæsjeposen igjen for at hun skulle plukke den opp, noe hun da gjorde.

Så fortsatte vi i raskt tempo mellom trærne. Ikke like lett å fote seg når tempoet er høyt og også lina måtte jeg slippe et par ganger. Isi forsvinner da, men hun kommer tilbake når jeg roper.

Greit å kunne rope henne inn, også hvis jeg er usikker på veivalget hennes. Hvis hun er på vei en retning og jeg roper henne inn og hun etterpå igjen går samme vei, er jeg overbesvist om at det er rett. Det er lurt å trene på dette, slik at hunden ikke tror det er feil spor når den blir ropt inn. Å bli ropt inn for så å få gå igjen, skal være positivt, så gjør det de første gangene der du er helt sikker på at hunden er på spor. Det å bli stoppet, f.eks ved å ta pauser o.l, skal heller ikke bety at hunden har gjort noe feil eller har fulgt feil spor.
Men også det er lurt å trene på innimellom, før man på et 6-7 km langt spor MÅ ha pause.

Fant etterhvert flere gjenstander, hun fant alle bortsett fra sjokoladepapiret i starten.
Vi nærmet oss slutten, og her visste vi at Maja hadde vært i sporet. Hun stakk avgårde på sporet som Gro la da vi kom tilbake til parkeringsplassen etter turen vår.
Hun stikker alltid inn i skogen fordi hun ikke vil inn i bilen og i dag fant hun sporet der som hun fulgte (baksporet). Rart hun ikke tok slutten, Gro var nede og sjekket men den var like "hel" (godbiter i en boks + leke).
Vi merket på Isi når Maja`s fert kom i sporet. Hun stanset opp og snuste veldig rundt. Det var vel ca 200 m igjen av sporet da.
Like ved lå en tennisball, som Gro hadde lagt ut, og den tok hun etter at hun hadde snust seg ferdig.
Vi så for oss at flathjernen jobbet på spreng... " Hva..?? Majafert her.. What"???
Men så gikk hun videre og dro på som vanlig selv med "Majafert" i sporet helt frem til slutten!

Vi var heldige med været også. Det var stort sett opphold og god temperatur til trening (dvs ca 14 grader :-)

2 kommentarer:

Aud Venke sa...

Veit du at du er ein del av rutinane mine? Eg blei litt frustrert då det ikkje var noko i bloggen din i går. Det er jo alltid noko der på onsdag og i helgene. Trur eg er blitt avhengig ;-). I alle fall det eg skulle seie er at det er kjekt og eg lærer mykje av å lese innlegga dine.

Tone sa...

He..he.. Takk for det Aud Venke!
Fin blogg du har du også. Kjekt å lese om ID sporene dere holder på med.
Jeg trente også litt ID spor i en periode, ble inspirert av et kurs jeg deltok på. Men det er en stund siden nå..Fant vel egentlig ut at det tok for lang tid (når man har mye annet også man må trene på) og krevde for mye "ressurser" (dvs flere sporleggere osv.) NRH har ikke særlig tradisjon på ID spor, selv om noen innimellom danner grupper og trener på dette.
Det viser seg imidlertid at mange hunder, selv uten å ha blitt trent på ID spor, tar rett spor av flere hvis de blir satt inn i førersetet på den savnedes bil f.eks.
Hundene har evnene til å klare dette helt fint, helt klart, det er oss og tia vår(mi) det skorter på her :-)