lørdag 19. september 2009

En flott dag i Vigreskogen

Isi og Nina koser seg i Vigreskogen

Lørdag morgen møtte vi opp 7 stk + en observatør fra vest Agder som er her i distriktet for å delta på introduksjonskurset vårt.
Det er en flott dag. Mye sol og etterhvert blir det godt og varmt, ca 18-19 grader.

Det er rundering på programmet i dag. Jeg vil rundere langt og har på forhånd (mens jeg luftet Isi i morges) hengt opp sløyfer der figurantene skal gå ut. Har dårlig erfaring med at figgene løper ut mens hunden er på andre siden...spesielt her i skogen, da løper man jo ikke akkuratt lydløst ;-) Før vi begynner er altså begge figurantene i starten på plass, samt Trond som er på ca 300 m.

Funn på de to første slaga, der fikk Isi en godbit før hun så skulle melde, det gikk etter planen. Sylvelin og Nina var figuranter her. Allerede på andre slaget ble trekanten hennes dratt av og lå bak på rompa da hun kom inn med melding... Den må syes for sikkert 6 gang... Her i denne tette skogen er det nesten like greit å bare la dem rundere uten.

Så var tanken å gå tomt en 6-7 slag, før nytt funn, men pga den gode vinden (og i rett retning til en forandring...), så fikk hun ferten av Trond tidligere enn jeg hadde beregnet :-)
Etter 2-3 blindslag får jeg plutselig beskjed om melding, så da er det bare å løpe på påvisning. Trond ligger i nærheten av kanalen like før "rådyrplassen". Sender så Nina fremover til neste sløyfe (som jeg glemte hvor jeg hadde hengt opp...). Men Nina finner den like etter rådyrplassen. Isi finner også henne på et fint og langt slag etter først 4-5 blindslag.
Da er det Sylvelin sin tur til å trekke fremover midtlinja til neste sløyfe. Den henger nede i krysset.
Isi jobber bra på blindslagene nedover mot henne. Jeg stopper henne innimellom på midtlinja for å belønne/gi godbit. Hun finner også Sylvelin på et flott slag med god fremdrift - vinden gjør nok også at det blir veldig lange slag fremover der hvor det er figurant.
Nå går Trond videre frem til ca 700 m. Planen var 6-7 blindslag før funn av ham, men Isi vil det annerledes... Etter 2-3 blindslag forsvinner hun på høyresiden. Det varer og rekker, plutselig får jeg beskjed om melding.. av Trond, ca 200 m lengre frem og på andre siden av midtlinja. Ja, ja... det blir som Isi vil i dag ;-)

Isi har funnet Nina og hun VIL ha godbitene oppi "veska" - NÅ - NÅ - NÅ!!!


Vi trekker alle frem til der hun har funnet ham, for planen nå er å kjøre 4-5 funn med rett i belønning for så å ta en melding på siste. Nina går ut på andre siden og jeg henter Isi. Nå får vi noen fine passeringer med god fart og Isi får kose seg med figurantene.
Jeg venter på midtlinja og bare roper henne inn og sender henne på andre siden (såkalt speedrundering). Nå har vi passert 800 m og vi oppdager at Nina er borte... Hun hadde gått litt langt og var kommet et helt annet sted. Trond holder Isi ute hos seg mens vi prøver å lokalisere Nina.
Vi må begynne å rope og hoie for at hun skal høre oss. Stakkars Isi ute på andre siden... hun kaver og vil inn når hun hører all gaulingen. Trond må til slutt slippe henne før det blir for netativt der ute. Hun kommer inn til meg og like etterpå ser vi Nina inni skogen. Da kjører vi noen slag til med rett i belønning, for å få henne igang igjen etter den litt "rare" pausen. Siste på Nina skal hun melde og det går fint :-).
Tanken er at når vi nærmer oss 7-800 m og Isi er litt mer sliten, så skal det allikevel bli knallgøy ute i skogen - rett i belønning og full fart mellom figurantene tyder på at det funket bra. Det siste funnet vil jeg sjekke at meldingen sitter, selv om hun er sliten.
Nå har vi rundert i 1 time (ca 1 km ), inkludert den pausen for å få Nina på plass. Er godt fornøyd med Isi, syntes hun jobbet bra hele tiden :-)
Tror innimellom det er lurt å "notere" seg tiden man er i søk, ikke alltid bare lengden på runderingen eller antall slag.

Andre økt og Sylvelin er funnet:


Etter lunsj gjorde vi alle noen kortere søk. Jeg ville ha ukjent oppgave fra starten og til kanalen (ca 300 m).
Hun fant Nina først etter et kjempelangt slag. Så runderte vi videre og fant Sylvelin like før kanalen. Kjørte vanlig melding nå på de to funna.
Isi gikk bra ut på alle slaga, selv om hun etpar ganger (ivertfall en...) trakk tilbake istedenfor frem. Lurer litt på om vinden har noe å si. Vinden kom imot henne der ute og når hun ikke kjenner fert fra figurant så leter hun litt bakover istedet. Så flere av hundene gjorde det i dag.

Vi snakket litt om hvor langt hundene egentlig løper på en rundering. I runderingsboka til Køste og Egtvedt, "Rundering i teori og praksis", skrives følgende:
På en 800 m rundering - Hvis man trekker fram 20 m mellom hver utsending, løper hunden ca 5 km.
Trekker man frem 30 m for hvert slag, må hunden løpe ca 3.5 km på en 800 m.
Dette betyr at det er viktig å disponere hunden sin. Er terrenget åpent og du har god vind - trekk godt frem. Er det tett og dårlig vind - dekk terrenget med tettere slag.

Ingen kommentarer: