onsdag 16. september 2009

Gammelt spor, foredrag og demo med Isi

Onsdag kunne jeg ikke trene med laget fordi jeg og Isi skulle til Roverne for et foredrag om NRH og en demonstrasjon av redningshund.
Derfor la jeg ut et spor til Isi selv på tirsdags kveld i 19 tiden som jeg skulle gå etter jobb onsdag. På Sviland skulle det onsdag være orienteringsløp, men jeg regnet med at de ikke ville være der før om kvelden, så jeg satset på at det ville gå greit å legge ut et spor der.
Jeg kjørte opp dit rett etter jobb og var fremme litt over kl 14.
Da vi gikk sporet hadde det ligget litt i overkant av 19 timer. Været hadde vært greit, noen regnbyger men mest opphold og litt sol. Sporet gikk oppe i den høye skogen der det er barnålbunn. Greit å trene på litt vanskeligheter når man må legge sporet selv.

Vi startet ved ei t-skjorte like før barnålterrenget. Isi startet fint og fant første gjenstand etter kun 10 m. Fortsatte så videre og da vi kom inn i barnålterrenget vinklet hun helt riktig og fant en til gjenstand. Fortsatte i det vanskelige barnålterrenget men det gikk overaskende bra, helt til vi kom til grusveien...
Hadde fulgt den et stykke før jeg vinklet opp i terrenget. Isi fant ikke noe spor på grusen, men 19 t grusspor er kanskje i overkant vanskelig?
Prøvde å legge henne ned, roe seg litt for hun løp litt rundt for å finne fert...men hun klarte ikke å finne sporet her. Til slutt bestemte jeg meg for å gå med henne løs i sporlina oppover grusveien og se om hun slo på sporet der det gikk ut i barnålene igjen. Hun gikk litt på begge sider av veien og plutselig skjærer hun ut mot høyre. Jeg er litt bak og lurer på om det er på rett sted hun er. Og det er det for etter få meter finner hun en gjenstand - knallbra!
Fortsetter så i terrenget et stykke og så ned på gruisveien igjen. Igjen hadde jeg fulgt denne et stykke ( ca 50 m) for så å vinkle til venstre denne gangen. Gjorde som sist, gikk langs grusveien og hun fant utgangen av sporet uten problemer - ny gjenstand og belønning. Tror det er viktig å legge gjenstander på slike strategiske plasser for da får man belønnet f.eks at hun finner sporet igjen, ved terrengskifter er det også lurt å legge gjenstander.
Nå gikk det strake veien videre, over et steingjerde og videre nedover ei mark, ny gjenstand få meter etter terrengskifte. Så ca 50 m til og slutten var funnet!
Hun var overbevisende i både fart og retning, bortsett fra på grusen, så dette ser bra ut. Vi fortsetter "prosjekt gamle spor" og unngår å gå spor som er under 15 timer gamle. Så får vi se hvordan det går videre...


Litt senere dro jeg avgårde til Madla for å holde foredrag for Roverne. Etterpå skulle Isi få vise et lite minisøk og melding. To rovere gikk og gjemte seg i hagen bak roverhuset. Jeg tok ut Isi men det tok litt tid før vi kom igang for alle ungdommene ville hilse, klappe på og kose med henne ;-) Isi hadde det som plommen i egget...hun elsker slik oppmerksomhet og når den kom fra 20 "elleville unge" så ble det ekstra kjekt.
Vi fikk da "revet oss løs" til slutt og gikk for å finne de to. Det gikk fint og etterpå ble det ny runde med oppmerksomhet fra gjengen. Isi løp kry rundt med pipedyret i munnen og alle ville klappe og klø på henne. En kjekk opplevelse for Isi, uten tvil. Får håpe noen av dem vil være figuranter for oss ved anledning, de er ivertfall forespurt og er sterkt ønsket (av Isi..).

2 kommentarer:

Tyewed sa...

Høres lurt ut det du skriver om gjenstander i spor. Kan jo brukes i alle typer spor. Mener å huske at Kaare også følger denne strategien når han legger ut spor - i alle fall for ferske sporgååere ;-) Husker også at det hjalp meg til å bli tryggere på hunden, så jeg er enig med deg at dette er kjempelurt! Jeg bruker faktisk også å legge ut gjenstander på denne måten ;-)

Så flinke du og Isi er til å demonstrere og holde foredrag ;-)
Så bra for både ungene og Isi at det ble en fin opplevelse :-D

Tone sa...

Ja, gjenstander lagt strategisk er lurt i mange sammenhenger :-)

Noe som man også bør trene på når man har nådd B nivå, ivertfall, er spor helt uten gjenstander... Da får man, som fører, ikke noen "synlige" bekreftelser om at man er på rett vei - og må KUN stole på hunden - kjempenyttig og viktig det også!